Prisma: Ruoan valtatiet

Julkaistu maanantaina 07.06.2010 1 149

Ghanalaisnaiset pilkkovat mangoja Blue Skies-yhtiön hedelmänjalostamossa.

TV1 maanantaina 14.6. klo 19.00

Ruoan matka pellolta lautaselle on yllättävän mutkikas. Tuorekin ruoka matkaa usein maapallon halki ennen kuin se päätyy supermarketin hyllylle.

Prisma-dokumentti Ruoan valtatiet (Food Super Highway) selvittää, miten sujuu elintarvikkeiden matka maapallon toiselta puolelta kauppoihin.

Ruoan kuljetuksesta huolehtii valtava verkosto, joka liittää yhteen kaikki maailman maat. Elintarvikkeet matkaavat rekoissa, laivoissa ja lentokoneissa vuorokauden ympäri. Ohjelma kertoo, kuinka tämä tärkeä verkosto toimii ja millainen tekniikka takaa tuotteiden tuoreuden.

Kanadalaisia herneitä kuljetetaan aina Intiaan asti ja tanskalainen pekoni rahdataan Japaniin. Egyptin aavikoille on istutettu valtavia perunapeltoja, joita varten on täytynyt rakentaa massiivisia kastelujärjestelmiä.

Siemenperunat tulevat Egyptiin Skotlannista, ja perunat pysyvät kuljetuksen ajan tuoreina Irlannista peräisin olevan mullan avulla. Vaikka perunoita viljellään kaikkialla maailmassa, egyptiläisiä perunoita viedään Lähi-itään, Venäjälle ja ympäri Eurooppaa.

Ohjelma vie katsojan myös Ghanaan seuraamaan ananaksenpoimintaa. Ananakset täytyy poimia kypsinä ja tarpeeksi makeina, sillä ananas ei jatka kypsymistään enää poiminnan jälkeen. Säilytyksen ja kuljetuksen täytyy tapahtua nopeasti, sillä ananas ei säily kauaa tuoreena.

Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden säilytys ja kuljetus on jatkuvaa taistelua pilaantumista vastaan. Tämä ei onnistuisi ilman teknisiä apuvälineitä.

Nykykuluttaja on tottunut saamaan monipuolista tuoretta ruokaa vuoden ympäri, joten kaukaisille tuotteille riittää kysyntää. Prisma-dokumentti näyttää, millä tavoin ja millaista teknologiaa apuna käyttäen elintarvikkeita säilytetään ja kuljetetaan maailman kaukaisista kolkista toisiin.

Ohjelma on BBC:n tuotantoa, ja sen voi katsoa tv-lähetyksen jälkeen seitsemän päivän ajan myös YLE Areenassa.

 

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 14.06.2010

Miksi BBC (ja YLE) jättää mainitsematta, että hiilidioksidi on kasvien elämälle ja hyvinvoinnille välttämätön aine?
Esimerkiksi ohjelmassa esitetyn Hollannin ympärivuotisen kasvihuoneviljelyn menestyksen tärkein edellytys ihmisen tuottaman lämmön ja valon lisäksi on "enhanced CO2" eli normaalin ilman hiilidioksipitoisuuden moninkertainen lisäys keinotekoisesti kasvihuoneessa.
Miksi tätä ei mainittu? Eikö sopinut poliittiseen agendaan?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä