Prisma: Selviytyjät

Julkaistu tiistaina 08.01.2013 3 62

Australian länsiosissa elävät kivimuodostumat ovat stromatoliitteja, jotka ovat muodostuneet bakteerien muodostamista kalvoista ja niiden väleihin kerrostuneista kivi- ja maa-aineksista.

TV1 maanantaina 14.1. ja 28.1. - 4.2. klo 19.00 - 19.50

Yle Areenassa 7 päivää

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 99 prosenttia kaikista maapallolla eläneistä lajeista on kuollut sukupuuttoon. Historiassamme on ollut aikoja, jolloin elämä maapallolla on ollut lähes tulkoon häviämässä.

Kolmiosainen dokumenttisarja (Survivors) tutustuttaa planeettamme lajeihin, jotka ovat selviytyneet, vaikka kaikki ympäriltä olisi saattanutkin kuolla.

 

Vanhoja eliöitä

Professori Richard Forteyn johdolla otetaan selvää, miksi jotkut harvat lajit ovat selviytyneet paljon pidempään kuin olisi voitu odottaa.

Shark Bayn lahti sijaitsee Australian läntisimmässä pisteessä. Tässä poikkeuksellisen vakaassa ympäristössä esiintyy eliöitä, jotka ovat miltei yhtä vanhoja kuin elämä maapallolla.

Yksinkertaisilta näyttävät kivimuodostumat ovat stromatoliitteja, jotka ovat aikojen saatossa muodostuneet lukuisista bakteerien muodostamista kalvoista ja niiden väleihin kerrostuneista kivi- ja maa-aineksista.

 

Osa 1 Permikauden lopun joukkotuho

Noin 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtui valtava joukkotuho, jolloin 90 prosenttia maapallon eliölajeista hävisi. Ekstremofiilien lisäksi eräät molukkiravut kuitenkin selviytyivät.

 

Osa 2 Dinosaurusten aikalaiset

Liitukauden ja tertiäärikauden välissä, noin 65 miljoonaa vuotta sitten, tapahtui joukkosukupuutto, joka hävitti muun muassa dinosaurukset. Millaiset eläimet tästä tuhosta selvisivät?

 

Osa 3 Jääkausi

Elämän historiaa maapallolla on ravistellut monta sukupuuttoaaltoa, mutta aina on ollut henkiinjääneitäkin. Miksi mammutit jääkauden lopulla katosivat, mutta myskihärät ja biisonit jäivät eloon?

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2011. Sarja uusitaan tiistaisin ja sunnuntaisin.

 

Suosittele62 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.01.2013

Jotkut eivät selviydy, koska elinympäristö muuttuu. Dinosauruksille kävi niin.

tiistaina 22.01.2013

Dokumentti ensimmäinen osa toi ilmi loistavan informatiivisesti syyt sille miksi jokin laji saattaa jäädä henkiin tietyllä alueella eikä kehity evolutiivisesti jopa satoihin miljooniin vuosiin.
Ensimmäisen osan perusteella vaikuttaa todella hyvältä dokumenttisarjalta. Suosittelen ja jään itse malttamattomana odottelemaan uusia jaksoja!

tiistaina 29.01.2013

Toisen jakson alussa kerrotaan ettei liitukaudella vielä ollut päiväperhosia tai mehiläisiä kasveja pölyttämässä. Tämähän ei pidä paikkaansa vaan ne kehittyivät ja monimuotoistuivat yhtä aikaa kukkakasvien kanssa liitukauden aikana. Viimeisen tutkimustiedon mukaan päiväperhosten viimeinen yhteinen kantamuoto eli noin 110 milj. vuotta sitten ja liitukauden lopulla oikeastaan kaikkien nykyisten päiväperhosten alaheimojen kehityslinta olivat jo eriytyneet.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä