Prisma Studio: Missä ovat ihmisen äärirajat?

Julkaistu lauantaina 23.11.2013 2 6

Toimittaja Jari Vaara testaa ihmisen rajoja.

TV1 tiistaina 26.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 1.12. klo 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Kovan harjoittelun tuloksena ihminen voi juosta tuhansia kilometrejä autiomaassa tai napajäätiköllä. Oikeiden varusteiden avulla ammattilainen pystyy toimimaan niin äärimmäisen kuumissa oloissa kuin vaikkapa kovan paineen tai jäätävän kylmyyden keskellä.

Kuinka pitkälle kehon rajoja voi loppujen lopuksi venyttää?

Prisma Studio selvittää ihmiskehon äärirajoja. Toimittaja laittaa itsensä koekaniiniksi ja kokeilee, miltä tuntuu joutua sietämättömään kylmyyteen, kuumuuteen ja paineeseen.

 

Tekniikka tehostaa aisteja

Voimme treenata ja karaista kroppaamme, mutta jossakin vaiheessa on turvauduttava teknologian apuun.

Ihmisen aisteja voidaan tehostaa uuden tekniikan avulla, Miltä kuulostaisi, jos kätesi saisi signaalin pilaantuneesta maidosta tai kännykkäsi avulla pystyisit haistamaan sairauden? Tällaisia laitteita on jo olemassa.

Vieraana on Pohjoisnavalla ja Saharan läpi taivaltanut seikkailujuoksija Jukka Viljanen. Millä keinoin hänen kehonsa on selvinnyt äärimmäisissä olosuhteissa?

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 27.11.2013

Kun kerran aisteista on kyse näissä Prisman ohjelmissa, voisitteko testata sensory deprivation tankit ja tutkia mitä ihmiskehossa tuon tankissa kellunnan aikana tapahtuu? Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla tieteellinen puoli. Kelluntatankkeja on Suomessa vasta valitettavan vähän, mutta toivotaan, että tulevaisuudessa enemmänkin. Maailmallahan tämä on jo jossain määrin suurikin bisnes. Ihmisen olisi hyvä päästä joskus olemaan aivan hiljaa, aistien turtumisen ja informaatiotulvan välissä. Kiitos paljon näistä mielenkiintoisista ohjelmista.

keskiviikkona 27.11.2013

Hei. Juoksijavieraanne sanoi, että suurin vaikutus ihmisen suorituksiin on päällä. Mutta sanoisin, että pään sijaan suurin vaikutus on mielellä. Mieli ja aivothan eivät ole yksi ja sama asia. Mielen ja asenteen vaikutus on mittava. Mutta on hyvä muistaa, että mieli ei "sijaitse" päässä (joskin toki korreloi aivojen kanssa koko ajan).

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä