Prisma Studio: Näin päihität pimeän!

Julkaistu torstaina 31.10.2013 2 32

Valon puute sotkee sisäisen kellomme, joka tahdistaa itsensä päivittäin auringon nousun mukaan.

TV1 tiistaina 5.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 10.11. klo 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Kesä ja valo ovat jääneet taakse. Luvassa on yhä lyhyempiä ja pimeämpiä päiviä. Olisiko mahdollista päihittää kaamos ja huijata sekä aivonsa että kehonsa jatkamaan elämää kesämielellä?

 

Pimeys hämää aivoja

Valon puute sotkee sisäisen kellomme, joka tahdistaa itsensä päivittäin auringon nousun mukaan. Normaalin ihmisen rytmiin kuuluu, että heräämme aamulla, olemme päivän aktiivisia, syömme muutaman tunnein välein ja menemme illan pimetessä nukkumaan.

Systeemi menee sekaisin syksyllä, kun päivät hämärtyvät. Erityisesti pimeät aamut ovat aivoillemme suuri ongelma.

Valon puuttuessa elimistömme kuvittelee, että yö jatkuu. Heräämme aamulla myöhemmin ja olemme väsyneempiä. Ateriarytmi rikkoontuu, yöuni heikkenee ja seuraavana aamuna väsyttää taas entistä enemmän.

 

Sisäisen kellon tahdistus

Miten sisäisen kellon saisi tahdistettua ja mielen virkistettyä? Prisma Studion toimittaja testaa, miten syksy selätetään!

Löytyisikö apu pimeisiin, pilvisiin talvipäiviin sään manipuloinnista? Jos pilviin tehtäisiin reikiä, tai ne häädettäisiin kokonaan pois Suomen yltä? Tällaisia sään muokkaamisen tekniikkoja on käytössä, mutta niihin liittyy myös riskejä.

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele32 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 05.11.2013

Syksy ja talvi ovat aina olleet minulle ihanaa, levollista rauhoittumisen aikaa. Jo huhtikuussa alkaa stressi kalvaa mielenrauhaa, kesällä on niin paljon työtä ja kiirettä. Lokakuussa voi jo istahtaa rauhassa nojatuoliin hyvän kirjan kanssa ja kun paksu lumikerros peittää maan, voi olla aivan huoleti kaikista ylimääräisistä aktiviteeteista pellolla ja puutarhassa.

maanantaina 18.11.2013

ok

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä