Prisma Studio: Vaaraan voi valmistautua

Julkaistu perjantaina 14.02.2014 1 5

Voimannoston maailmanmestari Anna Khudayarov osallistui selviytymistestiin.

TV1 tiistaina 18.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 19.2. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Hyökyaalto, hirmumyrsky, magnitudi ja maanjäristys ovat sanoja, jotka ovat tuoneet katastrofit lähelle ja horjuttaneet turvallisuudentunnettamme. Järkyttävät tapahtumat ovat saaneet meidät miettimään, pystyisikö auttamaan lasta, puolisoa tai edes itseään, jos joutuisi hengenvaaraan.

Erilaiset fyysiset kyvyt, kuten hyppääminen, nostaminen, tasapainoilu, kiipeäminen ja raskaiden taakkojen kantaminen ovat taitoja, joita voimme joutua soveltamaan erilaisissa hätätilanteissa.

Prisma Studio päätti selvittää, miten suomalaiset selviäisivät tällaisista tilanteista. Ohjelma rakensi radan ja laittoi yhdeksän erilaista ihmistä, miehiä ja naisia, haasteen eteen. Mikä ratkaisee selviytymisen esimerkiksi luonnonkatastrofin keskeltä? Onko se voima, nopeus vai ketteryys? Vai lähteekö pelastuminen sittenkin jokaisen korvien välistä?

 

Nopeita ratkaisuja

Todellisessa vaaratilanteessa meidän tulee tehdä nopeita ratkaisuja selviytyäksemme hengissä. Aivomme pyrkivät keskittymään vain oleelliseen ja siksi aivot ikään kuin sulkevat tunteet pois pelistä, jotta pakokauhu tai pelko eivät pääsisi hallitsemaan tilannetta.

Miksi toiset sitten lamaantuvat ja toiset toimivat? Lopullista syytä ei ole saatu selville ja usein sanotaankin, että se, miten toimimme, tietää vasta, kun henkeä uhkaava tilanne on päällä.

Henkisen kantin harjoittelulla voimme lisätä valmiuksiamme selviytyä vaaratilanteista. Voimme selvittää hotellin varauloskäynnit tai tarkistaa laivan pelastusohjeet, mutta liiallinen murehtiminen voi aiheuttaa turhaa ahdistusta ja hitsata kiinni toimintamallit. Todellinen tilanne on kuitenkin aina yllättävä ja äkillinen.

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele5 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 12.03.2014

Uhkaavan tulipalon sammuttaminen vaatii päättäväsyyttä ja luottamusta alkusammutuskalustoon. Saamani palokoulutus Upiniemen palosimulaattorissa auttoi aikoinaan estämään suuremman katastofin. Palokoulutus tuli kaikille pakolliseksi ammatissani 1970-luvun loppu puolella.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä