Prisma: Syntyykö sydän laboratoriossa?

Julkaistu torstaina 03.11.2011 1 229

Kuvassa ihmisen munuainen, josta on poistettu elävät solut. Jäljelle on jäänyt soluväliaine – proteiini, jota voidaan käyttää uuden elimen kasvualustana.

TV1 maanantaina 7.11. klo 19.00 – 19.50

YLE Areenassa 30 päivää

Ikääntyminen, kuolema ja parantuminen käsitetään tulevaisuudessa ehkä eri tavalla kuin nykyään.

Tiede on ottamassa askelta, jonka seurauksena voisimme korvata ikääntyneitä tai vaurioituneita ruumiinosia uusilla omista soluistamme kehitetyillä ruumiinosilla.

Prisma-dokumentissa Syntyykö sydän laboratoriossa (How To Build A Beating Heart) paneudutaan mullistavaan aiheeseen menemällä lääkärien luokse, laboratorioihin ja aina solujen sisälle asti.

 

Ihmisen solut uusiutuvat

Tutkijat uskovat, että ennen pitkää ihmisen iän tai sairauden takia vahingoittuneet elimet pystytään korvaamaan laboratorioissa kasvatetuilla elimillä. Idean taustana on ihmisen omien solujen uusiutumiskyky.

Tiedemiehet tekevät yrityksiä tuottaakseen ihmiselle uusia ruumiinosia menetettyjen tilalle. Ensimmäisten kokeilujen joukossa on korva.

 

Vallankumous lääketieteessä

Näemme historian ensimmäisen yrityksen kasvattaa sydän laboratoriossa, ja tapaamme yhden maailman ensimmäisistä ihmisistä, jolla on laboratoriossa kasvatettu elin.

Jos pystyisimme luomaan uuden sydämen, korvan, sormen, jalan, maksan, käden tai silmän, tarkoittaisi se vallankumouksellista keksintöä lääketieteessä.

Tulevaisuudessa voi olla, että parantumisen ja nuorentumisen raja hämärtyy. Entä jos suuri onnettomuus voisikin olla kehon kannalta käänteentekevä tapahtuma hyvään suuntaan?

Parhaassa tapauksessa ihminen voisi jopa löytää tavan estää tai ainakin ratkaisevasti hidastaa kuolemaa.

Tuotanto: National Geographic, USA 2010.

Dokumentti uusitaan tiistaina 8.11. klo 23.25 – 00.15 ja sunnuntaina 13.11. klo 12.35 – 13.30.

 

Suosittele229 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 08.11.2011

Uusia ruumiinosia ei tyhjästä tule. Olen tiennyt jo 90-luvun alussa, että sydän voi alkaa kuulostaa omituiselta, jos sitä ei hoida. Kyseinen tosiasia sisältyi 80-lukulaiseen musiikkikappaleeseen Joka sydän käy (Sydänboogie).

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä