Boss: Samaa näköä, mutta eri maata kuin Frasier

Ajankohtaista

Boss: Samaa näköä, mutta eri maata kuin Frasier

Julkaistu maanantaina 15.07.2013

YLE Kuvapalvelu

Lauantaisin 17.8. - 21.12.2013 klo 21. Ei esitystä 21.9. (Lentopallon EM-ottelu). Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan.

Moderni Kuningas Lear murskaavalla salaisuudella (Tim Goodman, Hollywood Reporter
Kuvittele Tony Sopranon johtaneen Chicagoa Jerseyn mafian sijaan niin saat kuvan, mitä Bossilta odottaa. Kovaksikeitetty uusi draama linkoaa Kelsey Grammerin Frasier Cranesta toiselle universumille. (David Hinckley, New York Daily News)

Tuskin koskaan on nähty näin hienoa siirtoa komediasta draaman puolelle. (Outi Keskevaari, Me Naiset)

Koomikkona – tai tarkemmin ottaen Frasier- ja Cheers-sarjojen Frasier Cranena – tunnettu Kelsey Grammer yllättää draamasarja Bossin pääroolissa. Chicagon pormestari Tom Kane ei nimittäin jaa Frasierin kanssa juuri muuta kuin Grammerin ulkonäön. Kane on kylmä ja kova, etäisissä väleissä vaimonsa ja tyttärensä kanssa, eikä hän kaihda moraalisesti arveluttavia keinoja pyörittäessään.

Monien mielestä yllättävintä on, ettei Frasier, pitkästä historiastaan ja suuresta suosiostaan huolimatta, jätä kaksoisolentoaan Tom Kanea varjoonsa. Kriitikot ovat ylistäneet Grammerin roolisuoritusta toinen toistaan innostuneemmilla adjektiiveillä ja vuonna 2012 Grammer voitti Golden Globe -palkinnon parhaasta miespääosasta draamasarjassa.

Sarjan alkaessa häikäilemättömällä pormestarilla todetaan parantumaton sairaus, jonka oireita ovat hallitsematonta vapina ja ajatuskatkot ja hallusinaatiot. Lopulta sairaus johtaa täydelliseen toimintakyvyttömyyteen. Kane ei kuitenkaan välitä diagnoosista vaan piilottaa sairautensa ja jatkaa töitään. Rautaisin ottein kaupunkia johtavalla miehellä ei mene hyvin perhe-elämässäkään. Avioliitto Meredith-vaimon (Connie Nielsen) kanssa on pelkkää kulissia ja välit Emma-tyttäreen (Hannah Ware) ovat etäiset.

Bossin avausjakso nähtiin kesäkuun alussa School’s Out -viikonlopussa. Syksyn aikana koko sarja, kaksi tuotantokautta, esitetään alusta loppuun.

YLE Kuvapalvelu

Kipinän näyttelijänuralle Kelsey Grammer sai 17-vuotiaana. Sitä ennen hän surffasi ja lauloi kuorossa. Näyttelemisessä kuitenkin kiehtoi erityinen mahdollisuus kokeilla monia eri asioita.

Halusin mahdollisuuden kokeilla monia eri asioita ja ajattelin, että näyttelijänä se olisi mahdollista. Jos minulla olisi onnea ja yhtään lahjakkuutta ja jos vain pitäytyisin valinnassani, voisin olla cowboy tai laivastoupseeri tai tehdä kaikkea sitä, mitä aina halusin – jos minulla vain olisi hiukan onnea. Niinpä olen ollut Chicagon pormestari, psykiatri ja sukellusveneen kapteeni. Olen saanut tehdä monia ihmeellisiä asioita. (Kelsey Grammer ABC Newsille)

Vaikka yllätyksellisyys oli Grammerin motto nuorena näyttelijänä, ennen Bossia hän ei ollut pitkään aikaan panostanut siihen televisiourallaan. Monipuolisuus ei ole näyttelijöille helppoa tai itsestään selvää, vaikka tarinoita ja rooleja maailmassa riittääkin. Kun ehtii profiloitua tietynlaisiin rooleihin, toisenlaiseen hyppääminen ei tapahdu automaattisesti. Grammer kertoo ABC Newsille joskus miettineensä, miksi hänelle ei tarjottu enempää elokuvarooleja ja todenneensa, että pitää itse päästä läpi ja herättää toisten mielikuvitusta, jos mielii tehdä jotain uutta.

3 faktaa Kelsey Grammeristä:

- Opiskeli kaksi vuotta maineikkaassa esittävien taiteiden koulussa Juilliardissa.
- Omistaa Grammnet Productions -tuotantoyhtiön ja on myös Bossin tuottaja.
- Näytteli Frasier Cranea 20 vuoden ajan: Cheers-sarjassa ja sen spin-offissa Frasierissä.

Teksti: Tsuua Kekäle

Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 16.07.2013

Ihan hyvä sarja, katselin tätä Netflixistä kahden keikan paikalla lauantaisin. Seuraavaksi odotan GOT:n kolmatta kautta.

sunnuntaina 04.08.2013

Hyvä sarja, joka koukutti edetessään yhä enemmän (katsottiin C Morelta)! Kelsey Grammer loistava osassaan. Suosittelen!

keskiviikkona 14.08.2013

Hetkinen.

TV2:n piti siis muuttaa lauantaiohjelmistoaan nuorekkaampaan suuntaan, minkä vuoksi saksalaiskrimit siirrettiin sunnuntaille.

Nyt TV2 onkin päättänyt lahjoittaa lauantai-illan ohjelmapaikan amerikkalaissarjalle, jonka katsojaprofiili on vielä saksalaiskrimiäkin vanhemmalle väestölle suunnattu.

Kaiken tämän kruunaa se, että kesällä 2013 ei nähty yhtäkään uutta saksalaiskrimiä, vaan muutama "Ketun" uusinta viime vuosilta ja "Kahden keikan" kesälle 2013 luvatut uusinnat on taas siirretty - nyt ensi kesälle (mahdammeko nähdä niitä silloinkaan?). Siskan ja Vanhan ketun uusintakierrokset ovat edelleen kesken.

Avoimia kysymyksiä TV2:lle:

1. Mikä on TV2:n ohjelmapolitiikka, vai onko sitä?
2. Miksi TV2 nyt panostaa maksukanavilla aiemmin nähtyihin (lähinnä HBO:n) sarjoihin?
3. Miksi TV2:n nuorennusleikkaus on täydellisesti epäonnistunut?
4. Miksi monta ohjelmaa, joiden katsojamäärät ovat säännöllisesti liikkuneet 300 - 700 000 katsojan paikkeilla, on surutta laitettu hyllylle?

perjantaina 16.08.2013

Terve Partamooses,

mihin perustat näkemyksesi siitä, että Boss olisi suunnattu krimejä vanhemmalle väestölle? Olen katsonut sekä Bossin ensimmäisen tuotantokauden että krimejä teini-ikäisestä asti, ja nähdäkseni edellisen kohderyhmä on suurin piirtein 35+ eli reippaasti krimejä alhaisempi. Juttelin vielä Bossin Ylelle ostaneen ohjelmahankkijan kanssa ja hän oli samaa mieltä.

Avoimet kysymykset:

1. Luonnollisesti. Kakkonen on viihdyttävä, irrotteleva ja yllätyksiä tarjoava kanava, jossa suuret tunteet ja tarinat kohtaavat. Se ja uskallus kokeilla uutta heijastuvat uusissa ohjelma-avauksissa.

2. Jotta HBO:n laadukas ohjelmisto olisi tarjolla kaikille suomalaisille. Btw, panostaminen-ilmauksessa on tulkinnanvaraa. Ulkomaisten sarjahankintojen osuus on Ylen budjetista prosentuaalisesti pieni, ja HBO:kin vain siivu siitä. Myös muita ohjelmia ostetaan koko ajan.

3. Kakkosen profilointityö on vielä kesken. Tv-kanavan brändimuutos on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii rohkeutta ja määrätietoisuutta. Kuten jo ennenkin olemme todenneet, muutosta ei ole tehty katsojien kiusaksi vaan sen vuoksi, että Ylen tv-kanavat palvelisivat paremmin kaikkia, myös nuorempia ja nuorenmielisiä suomalaisia. Eikä kyse ole mistään Ylen sisäisestä hapatuksesta, termien pyörittelystä tai jargonista, vaan olemme saaneet valtavasti rohkaisevaa palautetta ja tutkimustietoa viime aikojen ohjelmistosta.

4. Uuden Kakkosen tehtävänannossa on painotettu onnistumiselle useampia mittareita kuin katsojaluvut. Monissa uusissa ohjelmissa (esim. Teiniäidit, Kimmo, Latela) tavoittavuus on ollut nuorempien yleisöjen keskuudessa huomattavasti parempi kuin vanhoissa sarjoissamme. Toiseksi tapa mitata katsojamääriä ensiesityksistä on auttamattomasti vanhentunut, vaikka monet lehdetkin sitä edelleen käyttävät. Mikäli mukaan lasketaan myös paketoinnit, uusinnat ja nettikatselu, monissa sarjoissa päästään aivan toisenlaisiin lukuihin. Mitä hyllytetyiksi kutsumiisi ohjelmiin tulee, mieleeni ei tule mainituista katsojalukukategorioista montaakaan nimikettä. Osa entisistä Kakkosen sarjoista on siirretty toisille kanaville, ja ylipäätään on tv-alan luontaista kiertoa, että ohjelmilla on omat elinkaarensa. On väistämättä luovuttava osasta vanhoja ohjelmia, jotta saadaan tilaa ja resursseja uusille.

Miika Jalonen / TV2:n verkkotoimittaja

lauantaina 17.08.2013

Ilmeisesti sairaus josta puhutaan on muistisairaus.Ohjelma-arviot ovat taiteenlaji sinänsä mutta onko ilmaiasu "vihannes" jota aiemmalla sivulla käytetään asiallinen? Muistisairauksiin liittyy nykyään muutenkin suuri stigma kuten ennen myös psykiatrisiin sairauksiin, ennen kuin julkkikset sen myytin alkoivat purkaa. Sairaus sairautena, ihminen ei ole vihannes.

lauantaina 17.08.2013

Muistisauraus on tosiaankin kyseessä. Varmastikaan kyseisessä tekstissä ei ole tarkoitettu leimata. Vihanneshan on ilmaus, jota etenkin puhekielessä käytetään nykyään ilmaisemaan myös ihmisiä, jos aivotoiminnan loppumisesta on kyse. Itse olen kuullut ilmauksen lähes aina sellaisessa yhteydessä, että nimenomainen henkilö puhuu omasta mahdollisesta tulevaisuudestaan.

Miika / TV2

lauantaina 17.08.2013

Kiitos kommentista Miika. Joku ei ole kaikki ja kyse on Ylestä jonka merkitys yhteiskunnassa on melko suuri. Olen muistisairauksien ammattilainen ja siksi ehkä tämä kommentointi jotenkin enemmän herättää pohdintaa. Muistisairauksissa , kuten ohjelmassakin varmasti esiin tulee on eri vaiheita, mutta harmillisesti usein se viimeinen pysäkki on yleensä mielessä kun aiheesta puhutaan.yst terv siru

tiistaina 20.08.2013

Tv 2 ei todellakaan ole viihdyttävä, irrotteleva ja yllätyksiä tarjoava kanava.

maanantaina 26.08.2013

Partamooses kirjoitti asiaa. Ainoa asia, mitä YLEssä ei nähtävästi osata tehdä, on myöntää virheitä, mistä Miikan vastaus on hyvä malliesimerkki. Vielä 90-luvun kanavauudistuksessa tapahtui edes pientä reagointia yleisön mielipiteisiin. Nyt kun rahoituskin toimii verotuspohjalla, ei kansalaisille ole enää todellista äänivaltaa viestittää tyytymättömyyttään. No, onhan sitä parempaakin tekemistä kuin töllöttää töllöä, jonka saattohoitoa mediamuseoon nämä kanavauudistukset vauhdittavat. Harmittaa vain televisioriippuvuuteen kasvatetun vanhemman väestön puolesta, joilla ei ole oikein vaihtoehtoja ja jotka YLE on pahasti pettänyt ryhtyessään kilpailemaan nuorten huomiosta (vieläpä kaupallisen median keinoilla).

maanantaina 26.08.2013

Kiitos, Miika, tyhjentävästä vastauksesta.

TV2 on nimenomaan markkinoinnissaan jatkuvasti painottanut nimenomaan HBO:n sarjoja, jotka on yleensä jo nähty maksukanavilta.

Voisitko muuten perustella, miksi TV2 uusii esim. sellaista sarjaa kuin "McLeodin tyttäret", mutta Kahden keikan uusinnat siirrettiin ensi kesään? Edustaako McLeodin tyttäret jotenkin paremmin uusia "ohjelma-avauksia"?

Muistutan tässä vielä, että Kahden keikan vanhoja jaksoja ei ole Suomen tv:ssä uusittu koskaan aiemmin. Sen vuoksi nykyinen, kesken oleva uusintakierros olisi saatava pikaisesti nähtäväksi. TV1 näyttää myös uusivan sarjoja, jotka on uusittu jo useaan otteeseen (Pokka pitää).

Lopuksi vielä mainitsemastasi tutkimustiedosta; Finnpanelin mukaan heinäkuun 2013 katsotuimpiin TV2:lla kuuluivat:

1. Urheilu (Kalevan kisat, Eliittikisat, nuorten EM)
2. Ajankohtainen kakkonen
3. Taivaan tulet
4. Tartu mikkiin ja, yllätys yllätys,
5. Ensimmäisenä ulkolaisena sarjana Ketun uusinta :)))

Tilastot eivät kai valehtele(?)

tiistaina 27.08.2013

Itse asiassa kyllä, vaikka valehtelu aika voimakas ilmaus onkin. Mutta modernin tv-katselun mittauksessa Finnpanel ei ole täysin ajan tasalla.

Se nimittäin laskee ensilähetyksen lisäksi kyllä tallennetut katselut, muttei uusintoja eikä Areenaa. Molemmilla on pirstaloituneessa tv-katselussa entistä enemmän merkitystä ja etenkin uuden Kakkosen ohjelmissa jälkimmäisellä on ollut välillä jopa korostunut rooli.

Katselutilastoihin liittyen kannattaa huomioida myös se, että kanavan pitkäaikaiset ja vakiintuneet ohjelmat keräävät aina enemmän katsojia kuin uudet, vasta elinkaarensa alussa olevat sarjat.

McLeodin tyttäriä on esitetty alkuiltojen uusintaslotissa, eikä se ole syönyt ohjelmapaikkaa miltään tuoreemmalta sarjalta. Uusia avauksia ne eivät toki edusta, mutta tarkistin, että kyllä McLeodit kiinnostavat nuoria aikuisyleisöjä enemmän kuin esim. saksalaisdekkarit tai niiden uusinnat.

Ei sillä, kyllä tuo Kahden keikan jo luvattujen uusintojen siirtyminen korventaa henkilökohtaisesti melko lailla. Kuulin, ettei sarjalle yksinkertaisesti löytynyt muuttuneiden suunnitelmien jälkeen tilaa.

Edelliseltä Anonyymilta kysyisin kaikella ystävyydellä, pidätkö siis tosiaankin virheenä sitä, että tarjoamme tasapuolisemmin ohjelmistoa kaikille, myös nuoremmille suomalaisille? Entä millä ihmeen perusteella Yle on pettänyt vanhemmat katsojat, joita palvellaan edelleen erittäin kattavasti muilla kanavillamme?

Yleisön mielipiteisiin reagoimisesta ja äänivallasta esittämäsi käsitys ei pidä millään muotoa paikkaansa. Yksin omassa työssäni todistan jatkuvasti tilanteita, että ohjelmaratkaisuja tai -hankintoja tehdään katsojatoiveiden perusteella.

Lisäksi käytössä on koko ajan mitä moninaisempia yleisötutkimuksia, -paneeleja, fokusryhmiä, palautekanavia tai vaikkapa Kakkosen tuore kanavakonsulttihanke.

Miika / TV2

tiistaina 03.09.2013

Että Areenalla on enemmän nykyään merkitystä kakkosen tarjonnasta... Menepä ja näytä mulle Ontuvalta Areenalta yksikin krimin jakso.
Se on aivan naurettavaa, että Ketusta näytetään uusintoja. Viimeisimmän jakson alettua saikin jo vaihtaa kanavaa 10 minuutin mentyä, kun omasta muistista palautui kyseisen jakson tapahtumat ja syyllinen. Voi surkeus.
Juuri ne asiat tai ohjelmat, jotka katsojia kiinnostaisi, niitä ei näytetä tai sitten lopetetaan valmistus (Taivaan tulet)... älykääpiöiden hommaa.
Joku pomo on vaan saanut päähänsä, että Uusi päivä on se sarja josta kaikki pitävät ja sitä tehdään maailman tappiin, maksaa mitä maksaa... Rahaa on.

Ja Areena.. osuvampi nimitys olisi Ontuva Areena. Kyllä teillä siellä Ylessä on hienoja ammattilaisia ollut neuvottelemassa oikeuksista, kun tyyli on aina sama. Krimejä ei ole. Sarjoja on turha haaveilla näkevänsä Ontuvasta Areenasta alusta asti. Sama kuunnelmien puolella. Pari viikkoa on jakso tyrkyllä ja pois. Sillä lailla. Joo, mä ymmärrän, että O Areena ei ole mikään kirjasto. Siksi se ontuukin.
Oli muuten tänään Ylen uutisissa uutinen, että pääkaupunkiseuden kirjastoissa alkaa uusi elokuvapalvelu. Olisiko niin, että sieltä näkeekin sarjoja alusta loppuun ilman mainoksia! Niin ja elokuvia...

Uskotko Miika, että ei ole paljon odotuksia enää varsinkaan Kakkosesta. Me täällä vaan hakataan päätämme siihen karjalan mäntyyn... Ja siirrytään katsomaan kirjaston elokuvia selaimella... :D

tiistaina 03.09.2013

Derrick,

olen aivan samaa mieltä siitä, että on harmillista kun krimejä ei ole saatu Areenaan. Nykyään nettioikeuksista neuvotellaan kyllä lähtökohtaisesti aina, mutta erityisesti monissa saksalaisissa sarjoissa on melkoisia rajoituksia musiikin yms. oikeuksien suhteen. Ohjelmahankkijoiden ammattitaidosta ei asia jää kiinni.

Areena kehitetään koko ajan, enkä nykyiselläänkään sitä ontuvaksi kutsuisi. Kuten itsekin toteat, kyseessä ei ole arkistoiva palvelu, ja aivan sama käytäntö rajoitetusta katseluajasta koskee myös muiden yhtiöiden nettitelevisioita.

Se, että tarkoituksella jättäisimme näyttämättä tai lopettaisimme pidettyjä ohjelmia, ei tietenkään pidä paikkaansa. Päätavoite ovat ilman muuta kiinnostavat sisällöt, jotka löytävät yleisönsä.

Jokaisella tarinalla ja sarjalla on kuitenkin elinkaarensa, ja usein vieläpä sellaiset ohjelmat, joihin eniten jatkoa toivotaan, ovat tekijöidenkin mielestä parempia sellaisenaan - eheinä kokonaisuuksina, joita ei ole pilattu venyttämälä. Kuten vaikka Maalaiskomedia ja Pirunpelto.

Mutta vaikkapa Uuden päivän jatko ei perustu päähänpistoon, vaan siihen, että se on vakiinnuttanut paikkansa erityisesti nuorten yleisöjen parissa, ja perjantaisin ennakkoon julkaistu jakso on jatkuvasti Areenan toivotuimpia ja katsotuimpia.

Tuo pääkaupunkiseudun Helmet-palvelu on toki mainio idea, mutta tarjoaa ilmeisesti ainakin aluksi vain pienten ja itsenäisten tuottajien elokuvia. Sarjoista en ole kuullut mitään, mutta mikäli krimeihin tai vastaaviin viittaat, aivan samanlaisten tekijänoikeuksien kanssa senkin palvelun ylläpitäjät painiskelisivat kuin mekin.

Miika / TV2

sunnuntaina 08.09.2013

Boss on hyvä sarja, josta voivat pitää hyvin monen ikäiset. Eivät ehkä kuitenkaan aivan nuoret katsojat sanoisin ihan mutu-tuntumalla. Muistisairaudet ja politiikka eivät ehkä puhuttele heitä, varsinkaan yhdistelmänä.

Itse olen tykännyt, mutta en olekaan enää varsinainen nuori.

Ja vielä: hyvä Miika, voisit miettiä uudelleen vastaustyyliäsi! Ei joka kysymykseen tarvitse kirjoittaa vastaukseksi novellia, eikä joka ratkaisua tarvitse puolustella.

sunnuntaina 08.09.2013

Kakkosella on netissä avoin linja, ja pyrimme vastaamaan kattavasti kaikkiin kysymyksiin. Joskus se edellyttää vähän pidempiä vastauksia.

Miika / TV2

torstaina 19.09.2013

Onko nyt oikeasti niin, ettei kaikkia jaksoja näytetä yleHD:lta?
Laatu on siis ostettu ja maksettu, mut ei muilta uusinnoilta ehdi näyttää?

sunnuntaina 22.09.2013

Kiitos YLE, kun näytitte lentopalloa eilen lauantaina prime time aikaan, on hienoa olla suomalainen.

sunnuntaina 22.09.2013

Ylen hd-kanavalla esitetään tällä hetkellä arkisin Kakkosen ja viikonloppuisin TV1:n ohjelmistoa. Siksi lauantaiset Bossin jaksot eivät valitettavasti näy hd:na.

Miika / TV2

maanantaina 07.10.2013

Tuleeko YLE näyttämään Boss-sarjan toisen kauden, ja milloin?

tiistaina 08.10.2013

Jo vain! Toinen tuotantokausi näytetään suoraan ensimmäisen perään 19.10. alkaen.

Miika / TV2

keskiviikkona 09.10.2013

Hienoa! Tämä on minun mielestä paras sarja sitten The Wire.

sunnuntaina 22.12.2013

Loistava sarja! Näyttelijätyö, casting, kuvaus ja käsikirjoitus uskomattoman taidokasta tv-työtä.

Mutta jäin ymmälleni kymmenennen jakson jälkeen. Aivan kuin sarja olisi jäänyt kesken. Wikistä löysin tiedon, että sarja tosiaan päätettiin keskeyttää liian alhaisten katsojalukujen takia.

Jäikö muille katsojille samanlainen pöllämystynyt olo? Vai oliko viimeisen jakson lopussa jotain symboliikkaa, jota on tajunnut? Hitsi, kun olisin vimmatusti halunnut tietää, kuinka Kanen ja Chicagon käy.

lauantaina 28.12.2013

Hei !

Miksi ihmeessä niin erinomaisen hyvä sarja kuin Taivaan tulet lopetettiin.
ja sellainen hömpän hömppä ja sekava sarja kuin Uusi päivä jatkuu ja jatkuu. On ilmeisesti HALVEMPI tehdä. Tv 2 :n ohjelmat ovat muuttuneet todella surkeiksi. Olen pahoillani, mutta näin asia on.

sunnuntaina 29.12.2013

Hei

Taivaan tulet on viimeisten tuotantokausiensa myötä 36-osainen kokonaisuus. Harva kotimainen draama jatkuu yhtä pitkään. Niin paljon on tuotettu juuri siksi, että sarja on herättänyt vastakaikua.

Jo olemassa olevia kausia ei vie mikään Taivaan tulten ystäviltä pois, ja myös Kakkosella ollaan niistä aina ylpeitä. Kaikilla tarinoilla on kuitenkin elinkaarensa. Kevein perustein ei ratkaisua missään tapauksessa tehty.

Vaikka Uusi päivä olisikin mielestäsi hömppää, Ylen tehtävä on palvella kaikkia suomalaisia, ja sarjalla on paljon ystäviä. Niin myös monilla muilla Kakkosen uusista avauksista - ja nimenomaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet, ettei Ylelle ole ollut heille mitään tarjottavaa.

Miika / TV2

tiistaina 07.01.2014

Onko Boss-sarjan 2 kaudelle suunniteltu uusintoja? Jos on niin milloin mahdollisesti?

keskiviikkona 08.01.2014

Kyllä. Uusimme Bossin molemmat kaudet eli sen kaikki tehdyt osat syksyllä.

Miika / TV2


Muualla Yle.fi:ssä