Sivu 4 / 13 « Ensimmäinen<23456>Viimeinen »
Topic Options
#117823 - 30-06-2006 22:45 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 10-09-2006
Viestejä: 28
Joo, tämähän se on ongelma. Joku tässä jo esittikin, että pelaajanumerot saisivat olla suurempia, jotta kirjurit saisivat edes kiikarin avulla selville, ketkä pelaajat mitäkin tekevät. Minusta sponsoreidenkin mainokset olisi mahdollista yhdistää tyylikkäästi isoihin pelinumeroihin.

Olikos se niin, että Helsingin Puna-Mustilla onkin käytössä isot, pelaajakohtaiset pelinumerot?

Minusta tuntuu, että aika yleisesti kuitenkin esiintyisi kiinnostusta siihen, että ulkopeliäkin tilastoitaisiin. Kyllä silloin täytyisi miettiä todellisia keinoja ratkaista nämä pikkuongelmat. Onko 2000-luvulla muka mahdotonta saada selville, kuka on se ihminen, joka liikkuu 50-100 metrin päässä tarkastelijasta?

Voitaisiinko esimerkiksi kypärien väriä käyttää pelaajien tunnistukseen? Jollakin musta kypärä, toisella punainen, sininen, jne.?

Selostajakin voisi kertoa vaikka ottelun alussa pelikenttäjärjestystsä esitellessään: "Vedon ykkösvahti Aki Oravan erotatte punaisesta kypärästä. Sieppari Juha Mäntylän kypärä on keltainen, jne..."

Tällä tavalla palveltaisiin yleisöäkin, ei yksin kirjureita.
[Edited]

Alkuun
#117824 - 30-06-2006 22:48 Re: Uusia pesistilastoja?
Anonymous
Unregistered



On se kyllä aika vaikia tunnistaa niitä pelaajia sieltä kentältä..Niítten joukkueiden pelaajat tunnistaa jo tyylistä, joita on pitkään kattellu

Mitä tuolta Pumun nettisivuilta näkee kuvia, nii jokasella on tosiaan iso numero selässä mikä on varmasti hyvä juttu. Ehkä myös se mainos-juttu ois hyvä..Maila-Jusseilla vähä niin ku viime kaudella ainakin oli jokaasella joku mainos pairassa siinä mahan kohorassa. Siinä oli vaan se huono puoli, että jos oli yks Tekmannin mainos, niin sitten olikin neljä Peab Seiconin mainosta jne.

Alkuun
#117825 - 30-06-2006 23:02 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 10-09-2006
Viestejä: 28
Jos tosiaan kypärän väri olisi tunnisteena, niin eihän kirjurin tarvitsisi pelin aikana edes tietää, minkäniminen pelaaja palon teki. Hän katsoo vain, että punakypäräinen poltti pelaajan kakkoselle ja klikkaa asianomaista väriä. Pelin alussa hänelle on annettu pelaajien kypärän värit ja ne tiedot hän on syöttänyt kirjausohjelmaan.

Tarvitaan 12 kypärän väriä, aivan esimerkkinä:
1. Punainen
2. Keltainen
3. Sininen
4. Musta
5. Valkoinen
6. Punainen, jossa keltainen raita
7. Keltainen, jossa punainen raita
8. Keltainen, jossa sininen raita
9. Sininen, jossa keltainen raita
10. Musta, jossa valkoinen raita
11. Valkoinen, jossa musta raita
12. Punainen, jossa musta raita

Luultavasti jokainen pelaaja olisi ainakin kiikarilla helposti tunnistettavissa.

Alkuun
#117826 - 01-07-2006 00:42 Re: Uusia pesistilastoja?
Anonymous
Unregistered



Ulkopelitilastointia..... Jos me emme niitä muuten tunne, laitetaan jokainen pelaaja eriväriseen peliasuun Kuten ne kypärätkin, pitäis taas sääntöjä muuttaa..
Kuten tiedätte, nämä ovat vain tilastoja, sisäpelinkin osalta. Sisäpelissä onnistumiset ja epäonnistumiset menevät tilastoissa aina lyöjän harteille, ei koskaan etenijälle. Etenijä tekee usein virheitä etenemisuorituksissaan, milloin mitäkin.
Ulkopelin, edes jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen, tilastointiin vaaditaan asiantuntijaa, siihen ei riitä enää kirjuri. Tai, mitä me siitä oikein halutaan tilastoida. Onhan näitä joukkueet tehneet omiin tarpeisiinsa iät ja ajat, jos jonkinlaisia.

Alkuun
#117827 - 01-07-2006 07:30 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 10-09-2006
Viestejä: 28
"Ulkopelin, edes jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen, tilastointiin vaaditaan asiantuntijaa, siihen ei riitä enää kirjuri."

Olen samaa mieltä, jos ja kun ulkopelitilastointi etenee ja kehittyy vuosien varrella. Tässä vaiheessa ensimmäinen askel olisi kuitenkin palojen rekisteröinti. Se ei vaadi hirvittävää asiantuntemusta. Yleensä kirjuri joka tapauksessa ymmärtää lajista sen, että osaa katsoa, minkävärinen kypärä oli ulkopelaajalla, joka etenijän poltti ja kuka otti polttoheiton kiinni.

Baseballissahan tehdään niin, että piste kirjataan sekä heittäjälle että pesävahdille. Pesävahdille "putout"-piste ja heittäjälle "assist"-piste.

Asia on mielestäni kumminkin aika yksinkertainen, ei siinä paljon epäselvyyksiä olisi.

Jos palo syntyy siitä, että ulkopelaaja nappaa pallon kiinni lyönnistä ja astuu pesään pallo kädessään, niin hänelle tulisi 2 pistettä ("assist" + "putout")

Jos lukkari irrottaa etenijän kolmospesältä, niin samoin lukkarille 2 pistettä.

Suomenkieliset, hyvät nimet noille assisteille ja putouteille pitäisi keksiä. Nykyisin ne on Suomen baseball-liiton sivuilla käännetty "avustus" ja "poltto". Mielestäni "polttoheitto" on itsestäänselvä nimitys, mutta mikä olisi hyvä termi sille, kun pesävahti ottaa polttoheiton kiinni?

Noita palojahan ei ottelun aikana kumminkaan hirveästi tule, maksimissaan 3 per vuoro. Sattumanvaraisessa Sotkamo-Nurmo-pelissä kirjanpidon Sotkamon sisäpelimerkinnöistä n. 16% oli paloja.

ATK-kirjanpito-ohjelma joka tapauksessa vaatii mielestäni kehittämistä. Se ei ole enää ajan tasalla nykyajan vaatimuksiin nähden. Kehitystyössä on syytä ottaa huomioon ulkopelitilastointimahdollisuuskin.

Alkuun
#117828 - 03-07-2006 23:57 Re: Uusia pesistilastoja?
Eduardo Borzaggi Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 03-07-2006
Viestejä: 47
Minkä takia ottelun kirjurin pitäisi hoitaa kaikkien täällä mainittujen tapahtumien kirjanpito. Luulisin, että kaikki ottelut kuvataan tavalla tai toisella (ottelunauhat joukkueille). Eikö jotkut asiaan vihkiytyneet tilastomiehet voisi katsoa pelin nauhalta, ja kirjata ylös halutut tapahtumat? Kyllähän Änärissäkin pelejä katsotaan jälkeenpäin nauhalta, ja sitten tilastoja muutetaan/virallistetaan..
_________________________
Tässäkin voisi lukea jotain hauskaa.

Alkuun
#117829 - 04-07-2006 11:21 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 10-09-2006
Viestejä: 28
Olen kyllä toisaalta ihan samaa mieltä, mutta ottelutapahtuman kannalta reaaliaikainen ulkopelitilastointi antaisi aika tavalla uusia mahdollisuuksia. Tässä aivan hatusta vedettyjä lauseita ja tilastotilanteita otteluselostajan suuhun:

"ja se oli Kohosen kuudes tehty palo tässä ottelussa!"

"Aki Orava lähestyy kauden palotilastossa kärkeä. Hänellä on 38 paloa tilastoissa ja listan kärjessä olevalla Tommi Murrolla on niitä 41 ennen tämän päivän otteluita..."

Vaikka tilastointia ei tehtäisikään, niin olisiko yleensäkään muuten haitaksi, jos katsojat voisivat esim. kypärän väristä tunnistaa pelaajat?

Alkuun
#117830 - 04-07-2006 12:31 Re: Uusia pesistilastoja?
jr888 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 12-09-2006
Viestejä: 4324
Loc: Tampere
Eikö tuo kypärien värien kanssa kikkailu ole vähän kuitenkin tyylitöntä. Sitä paitsi koppareilla ei ole kypäröitä. Iso numero vaan peliasuun, niinhän esim. jääkiekossakin tunnistetaan, vaikka siellä pelipaikat vaihtuvat paljon ripeämpään tahtiin kuin ulkokentällä pesäpallossa.
_________________________



ihmisten edessä



Alkuun
#117831 - 04-07-2006 12:50 Re: Uusia pesistilastoja?
valto Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 03-10-2003
Viestejä: 429
Puna-Mustathan käyttää ykköspesiksessä pelaajien henkilökohtaisia selkänumeroita. Mainio tapa tunnistaa pelaajat (jos heitä ei nyt sitten muuten tunnista).
Alkuun
#117832 - 04-07-2006 13:37 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 10-09-2006
Viestejä: 28
Nuo selkänumerot eivät vain ulkopelikirjuria useinkaan auttaisi, koska hän näkee pelaajat yleensä edestäpäin. Iso numero pitäisi siis näkyä rinnassakin, enkä silti ole varma, pystyisikö kirjuri numerot nopeasti pelin tiimellyksessä tunnistamaan.

Veikkaan, että joka tapauksessa paljon helpompi on nähdä, että "punakypäräinen heitti pallon sinikypäräiselle" kuin että "numero 27 heitti pallon 73:lle"

Alkuun
#117833 - 05-08-2006 22:28 Re: Uusia pesistilastoja?
Sijais-Leija Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 10-04-2006
Viestejä: 960
Koin herätyksen tähän aiheeseen "hiukan" myöhässä. Ehdottomasti kannatan tarkempaa tilastointia ja myös ulkopelin tunnustamista merkittäväksi osaksi pesäpalloa. Tässä muutama aiheeseen enemmän tai vähemmän liittyvä juttu:

1. Kuinka pesispörssipisteet lasketaan?
2. Tuleeko epäonnistunutta kärkilyöntiyritystä, jos pelaaja lyö viimeisen laittomaksi nollatilanteessa?
3. Ei kai kukaan ulkopelaaja sentään saisi kunniaa teknisestä palosta?

Alkuun
#117834 - 18-08-2006 09:41 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Minäpä nostan tätä aihetta ylöspäin.

Toivoisin, että joku lukijoista viitsisi nähdä vaivaa ja pitää kokeilun vuoksi kirjaa jossakin loppusarjan ottelussa tehdyistä paloista.

Näitä palojahan tulee 2-jaksoisessa ottelussa supervuoron kanssa korkeintaan 27 kpl per joukkue. Joukkueen palojen määrä saattaa ottelussa jäädä jopa alle 21:een (jos kaikkia sisävuoroja ei pelata ja osa vuoroista loppuu lyöjien loputtua).

Siis kuka ulkopelaajista poltti etenijän?

Jos Tommi Murto polttaa etenijän, niin Murrolle piste.

Jos Toni Kohonen irrottaa pelaajan kolmoselta taktisella väärällä tai lyöjän hudilla, niin hänelle piste.

Ulkopelitilastointi on tärkeä asia. Kokeillaan sitä, jotta saadaan kokemuksia siitä, mitä ongelmia ja tulkintavaikeuksia eteen saattaa ulkopelikirjurille tulla. Kuvittelisin, että reilusti valtaosassa tehdyistä paloista voidaan selvästi ja yksimielisesti antaa kunnia jollekin yksittäiselle ulkopelaajalle. Joitakin ongelmia silti on.

Jos lyöjä lyö laittoman viimeisellään, mitä sitten?

Minulle tulisi mieleen antaa piste lukkarille, jos laiton tulee korkeasta tolppasyötöstä epännistuneesta lyönnistä tai jos on nähtävissä laittoman olleen seurausta lukkarin taktisesta väärästä tms. lyöjän toimintaa vaikeuttaneesta toiminnasta.

Tulisiko jollekin vielä mieleen erikoistapauksia?

Minä vetoan tässä nyt lukijoihin. Jos lukijoiden joukossa on ihmisiä, joilla on kykyjä ja mahdollisuuksia ajaa asioita omassa seurassaan siihen, että kyseisen seuran kotiotteluissa aletaan pitää kirjaa ulkopelistä, niin tehkää se! Minusta on päivänselvää, että tämä asia on pesäpallossa joka tapauksessa tulossa. Jonkun seuran on kuitenkin oltava se pioneerityön tekijä. Toivottavasti ensi kauden alusta lähtien jokin superpesisseura palvelee otteluun saapuvia katsojia pitämällä tilastoa ainakin kotijoukkueen "pyromaaneista". Siitä se lähtee.
[Edited]
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#117835 - 18-08-2006 10:20 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Voi olla, että olen tätäkin asiaa joskus esittänyt, mutta...

Amerikassa on ainakin joskus ollut tapana jakaa baseball-otteluissa lipun ostaneille ottelun pelipöytäkirjapohja. Tämä tapa sai alkunsa ilmeisesti siitä, että aikanaan sunnuntaiotteluista ei saanut periä pääsymaksua ja se ongelma kierrettiin myymällä portilla ihmisille näitä pöytäkirjoja. No, tämä tapa jäi ilmeisesti käyttöön ja edelleenkin nuoret baseball-juniorit täyttelevät otteluissa pelipöytäkirjaa, johon merkitään pelitapahtumia.

No, Suomessa olisi kai mahdollista sellainen, että otteluohjelmaan, jonka katsoja saisi, olisi selkäpuolelle painettu kaavake ulkopelitilastointia varten. Siis hyvin yksinkertainen pohja, jossa on vain lueteltu sisävuorot ja kaikkiin paikka kolmelle palolle. Tällä systeemillä tämä ulkopelitilastointi lähtisi kätevästi liikkeelle, kun katsomoissa ainakin osa ihmisistä innostuisi täyttelemään kaavaketta. Yksinäinen ihminen ei kovin herkästi itsekseen ala omia muistiinpanopapereitaan katsomoissa täyttelemään. Jos hän saa sen valmiin kaavakkeen portilta, niin tämä asia onnistuu vaivattomasti ja huomiota herättämättä.

Eihän tällainen kaikkia kiinnosta. Eikä ole tarkoituskaan, mutta tällaisilla yksinkertaisilla tempuilla saadaan asioita ajettua eteenpäin. Kun riittävän monella ihmisellä tässä maassa on muodostunut käsitys siitä, mitä ulkopelistä on mahdollista kirjata ja miten, niin vähitellen saamme ulkopelitilastoinnista yhtä itsestäänselvän asian kuin nykyisin sisäpelitilastoinnista.

Tuota sisäpelitilastointiakin olisi mahdollisuus kehittää samaan tyyliin. Minä olen varma siitä, että ainakin osa pesisjunioreistakin olisi kiinnostunut kirjaamaan ylös, millaisia lyöntejä pelaajat käyttävät. Kaavakkeessa olisi rastipaikat "1-raja-pompulle", "2-rajapompulle", "keskipompulle", "1-rajanäpille", jne. Vastaavia asioita amerikkalaislapsetkin otteluissa kirjaavat. Tällaisia asioita seuratessaan junnut oppivat samalla paljon pesäpallostakin. Ei tällainen kirjanpito tietenkään kaikille sovi, mutta epäilemättä osalle kumminkin. Enkä usko kenenkään juniorin tulevaisuudelle olevan haitaksi, jos hän joskus ottelussa on tullut seuranneeksi ja kirjanneeksi ylös, millaisen lyönnin Toni Kohonen on lyönyt yrittäessään siirtää Juha-Matti Sirviötä eteenpäin.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#117836 - 18-08-2006 15:06 Re: Uusia pesistilastoja?
Tohtori@ Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 20-04-2006
Viestejä: 159
No huh huh, kaikkea se tilastoniilon aivoissa kehittyy. Mutta laitetaan nyt samantien omakin kehitysversio pelaajien tunnistamiseksi.
Laitetaan jokaiselle pelaajalle mikrosiru vaikka korvaan kuten norjanharmaalle koiralleni. Siitä vaan satelliittiyhteys suoraan selostajan pc:lle

Alkuun
#117837 - 18-08-2006 16:01 Re: Uusia pesistilastoja?
Kaptah-I Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 25-07-2006
Viestejä: 5862
"Tällä systeemillä tämä ulkopelitilastointi lähtisi kätevästi liikkeelle, kun katsomoissa ainakin osa ihmisistä innostuisi täyttelemään kaavaketta."

Tulisitko itsekin kuponkia täyttelemään?
_________________________
Komiat pärjää aina.

Alkuun
#117838 - 18-08-2006 16:20 Re: Uusia pesistilastoja?
Murre Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 320
Loc: JYVÄSKYLÄ
En vain tulisi kirjaamaan, vaan olen jo ollut.

Seuraava löytyy syksyn 1993 Urheilulehdestä. Reijon kanssa tästä jutusta olemme joskus keskustelleet toisaalla.

TORJUNTAPROSENTTEJA PIAN PESÄPALLOILUSSAKIN ?

Pesäpallon tilastointi on keskittynyt koko ajan vain sisäpeliin. Ulkopeliä ei ole noteerattu kuin palkintoja jaettaessa. Mitään faktatietoa ei ole ollut saatavilla. Jo silloin, kun 1981 kehittelin Kalevi Luoman mainetekojen innoittamana kärkilyöntien onnistumisprosentteja, kyti mielessä ajatus ulkopelin tilastoinnista. Nyt uskon saaneeni ahaa-elämyksen!

Samalla, kun kirjataan pelaajien ulkopelisuoritukset paperille, päästään jääkiekon tapaiseen –plus-miinus-tilastoon. Siinä voidaan erotella erikseen sisäpeli ja ulkopeli ja ne yhdistämällä löytyy pesäpallokenttien MVP (Most Valuable Player) – pelaaja. Tilaston lähtöajatuksena on ollut se, että jos peli päättyy 6-6, tulisi kummankin joukkueen kokonaissaldoksi tulla noin nolla. Tämä siksi, että pitkällä (1931-1993) aikavälillä pesäpallo-otteluissa (6784 peliä) on syntynyt keskimäärin 12,8 juoksua. Kun oheisen taulukon pelaajakohtaiset suoritukset lasketaan yhteen, tulee käyttää joissakin kohtaa tiettyjä kertoimia, jotta päästäisiin pohjaoletuksen mukaiseen tulokseen.

Sisäpelisuorituksiin lasketaan mukaan pluspuolelle lyödyt juoksut, tuodut juoksut ja pesillä olot juoksun syntyessä. Miinuspuolella ovat aiheutetut palot lyöjänä ja etenijänä. Jos lyöjä tekee itsestään palon, merkitään se vain lyöntipuolen miinussarakkeeseen. Koska pelissä tulee väistämättä noin 25 paloa, pitää juoksun tekemistä painottaa. Siksi lyödyllä ja tuodulla juoksulla on kerroin kolme. Sisäpelin kokonaissuoritus on kunkin pelaajan kohdalla nähtävissä sarakkeessa kuusi. Ulkopelin laskutapa on käänteinen yllä olevaan. Vastustajalle aiheutetut palot ovat heittäjälle plussaa, samoin otetut kopit kotiutustilanteissa.
Sisäpelissä lyödyn ja tuodun juoksun kohdalla oli kertoimena kolme, mutta ulkopelissä löytyy juoksun syntymiseen yleensä vain yksi syyllinen, siksi sitä on painotettava enemmän, kerroin on neljä. Juoksuista noin kolmasosa kuuluu sarakkeeseen ottamattomat. Siellä ovat vastustamattomat välilyönnit, ohitukset ja puhkaisut.

Kun lukee selostukseni kerran, tulee mieleen, että homman pyörittämiseen tarvitaan vähintään pataljoona apureita. Mutta asia ei ole niin. Nykyisestä pöytäkirjasta löytyy sisäpelin kaikki tarvittavat tiedot ja ainoastaan ulkopeliin tarvitaan havainnoija. Lisätietoa nykyiseen pitää olla seuraavasti. Kuka tekee palon, missä tilanteessa ja mille pesälle. Tämä tapahtuma toistuu pelissä viitisenkymmentä kertaa, kun lasketaan kummankin joukkueen tilanteet. Toinen tehtävä on katsoa juoksun syntyessä ”syyllinen” ulkokentältä. Tämä on ylivoimaisesti vaikein asia, koska yksiselitteisesti syyllistä ei aina löydy. Joku voisi tarjota tähän kohtaan useampaakin syyllistä, mutta viime kesän aikana seuraamissani noin kolmessakymmenessä su****arjan pelissä oli vain muutama kotiutustilanne, johon olisi pitänyt merkitä kaksi syyllistä. Yksi kolmesta kotiutuksesta oli sellainen, että sitä ei voi panna kenenkään ulkopelaajan piikkiin.
Suuren hyödyn tällaisesta pienestä lisävaivasta saavat yleisö ja ennen kaikkea pelinjohtajat. Yleisölle voidaan tarjoilla ulkopelin tehotilasto, jossa näkyvät plussina ja miinuksina polttamiset ja juoksujen antamiset. Siitä erotettuna saadaan ”pyromaanikuninkaat” joko samana pitkänä listana tai niitä voi verrata pelipaikoittain, mikä on todella antoisaa. Näin ensi kesänä löytyy vaikkapa ykkösvahdeista ahkerin polttaja. Samoin voidaan verrata eri joukkueiden kesken mitä tahansa pelipaikkaa.
Tavallinen katsoja voi entistä paremmin verrata esimerkiksi lukkareita keskenään, koska oheisesta taulukosta näkee suoraan sarakkeesta 11 kunkin lukkarin yleistehon. Näin lautasherrojen on oltava tehokkaita myös sisäpelissä ollakseen todella muita parempi.
Pelinjohtajille uusi tilastointi antaa uskomattomia mahdollisuuksia. Viime kesänä näistä hedelmistä pääsivät nauttimaan jo Kirin Jari Koski ja Ankkureiden Pekka Peltomäki. Muillekin kärkipään joukkueille tilaisuutta tarjottiin, mutta epäluulot ja kiireet olivat vielä liian suuret.
Peltomäki ja Koski ovat innolla käyttäneet oheisen taulukon lisäksi myös tietoja siitä, mistä oma joukkue on tehnyt juoksuja ja mistä se on yrittänyt juoksuja. Nämä asiat näkyvät myös käänteisesti eli mistä oma joukkue on antanut juoksun ja miten hyvin pelaajat ovat pystyneet torjumaan vastustajan hyökkäyksiä. Kaikissa yllä olevissa neljässä asiassa on Kirin ja Ankkureiden kesken merkittäviä eroja. Mitä ne ovat, jääköön vielä salaisuudeksi. Koska palot tilastoidaan tarkasti kuka-missä-minne-periaatteella, saa pelinjohtaja niistä irti mitä erilaisempaa tietoa. Hän voi tarkastella joukkueensa pelaajia tilanteittain tai pesittäin. Samoin hyvin helposti löytyy kunkin pelaajan torjuntaprosentti mille välille tahansa, kun jaetaan annetut juoksut (siirrot) tilanteiden määrällä ja vähennetään sadasta.
Pienellä vaivalla keräsin tämän materiaalin pohjalta yli 40 taulukkoa, joista pelinjohtajien uskoisin olevan kiinnostuneita.
_______________

Jutussa puhutaan usein taulukosta. Tässä muutama esimerkki Ankkureista.
Sisäpelisarakkeet; lyödyt (1), tuodut (2), pesillä olot (3), palot lyöjänä (4), palot etenijänä (5), sisäpeli yhteensä (6).
Kymmenestä pelistä Vesa Vainio numerosarja; 11 - 7 - 6 - 34 - 10 - 16,
Vesa Liikalan sarja; 12 - 16 - 13 - 27 - 24 - 46.
Numerot 1-3 ovat plussia, 4-5 miinuksia ja 6 summasarake.
Ulkopelisarakkeet; polttamiset (7), kopit (8), annetut juoksut (9), ulkopeli yhteensä (10).
Vainio 51 - 0 - 1 - 47. Liikala 4 - 6 - 2 - 2.
Kun miesten numerosarjojen viimeiset luvut lasketaan yhteen, saa kummankin yleispelin (sarake 11) pistemäärän, Vainio 63, Liikala 48. Saattaa vaikuttaa aluksi ihan hebrealta, mutta kun asiaan paneutuu, ei se ole kovin hankalaa.

Alkuun
#117839 - 18-08-2006 23:47 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
No niin, Murre, kiitos tästä!

Eivät nämä uudet tilastomuodot pesäpallossakaan "uusia" ole, kuten tuosta kirjoituksesta voidaan lukea. Kyse on vain siitä hämmästyttävästä seikasta, että juuri tietokoneaikakaudella pesäpallotilastoinnin kehitys on polkenut paikallaan. Nykyinen otteluiden pöytäkirja on käytännöllisesti katsoen täsmälleen samanlainen kuin 70-luvun lopulla, kun pöytäkirjapohja ensimmäisen kerran käyttöön on otettu. 1970-luvun lopun jälkeen pöytäkirja ei ole kehittynyt lainkaan. Käyttöön ei ole otettu mitään uutta tilastomuotoa, jollei sitten kärkilyöntien onnistumisprosenttia sellaiseksi laske.

Kirjaus-ohjelmakin voisi muutaman rivin lisäohjelmoinnilla suoltaa ulos lukuisia uusia tilastoja, kuten esimerkiksi tämä Murren kirjoituksen "pesillä olot".

Ulkopelitilastoinnin suurin ongelma on se, ettei kukaan aloita sitä. Näin se on, vaikka kyse on loppujen lopuksi naurettavan yksinkertaisesta asiasta. Kuten Murre kokemuksensa perusteella sanoi, ei niitä tulkintavaikeuksia loppujen lopuksi niin hirveän paljon ole.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#117840 - 19-08-2006 08:59 Re: Uusia pesistilastoja?
Murre Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 320
Loc: JYVÄSKYLÄ
Palon tekevän ulkopelaajan merkkaaminen nykyiseen pöytäkirjaan olisi ylen helppo juttu, korvataan etenijän kohdalla oleva palon merkki "pyromaanin" numerolla.
Jokaiselle pelaajalle oma numero koko kaudeksi. Ei sen tarvitsisi näkyä edes kentällä, olisipa vain kirjurin tiedossa.

Jo tämän pienen muutoksen jälkeen tiedettäisiin;
-kuka polttaa
-missä tilanteessa polttaa
-minne pesälle polttaa

Sekä vertailut pelipaikoittain ja joukkueittain.

Alkuun
#117841 - 19-08-2006 10:18 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Näin on. Kyllä olisi mielenkiintoista tietää, kuka superpesiksen pelaaja tekee eniten paloja etenijöistä kauden aikana? Kuinka suuria ovat hänen ottelukohtaiset palomääränsä? Mikä on ottelukohtainen yhden pelaajan ennätys?
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#117842 - 08-09-2006 13:58 Re: Uusia pesistilastoja?
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Minä seurasin kynä kädessä Kuopion ja Pattijoen välieräottelua. Yritin kokeilla kuinka hankalaa olisi pitää kirjaa pelitapahtumista. Tässä otetta 2. jakson Kuopion 1. sisävuorosta. Aloitin homman hieman myöhässä, ilmeisesti aloitin sisävuoron 1. ykköstilanteesta kirjanpidon:

eli lyönti, jonka jälkeen lyönnin seurauksena tapahtuneet pelitapahtumat, esim 1=>2 tarkoittaa että ykköstilanne vaihtui kakkostilanteeksi.

1-rajapomppu, 1=>2
3-sauma, 2=>12
2-rajanäppi, 12=>23
kopin pudotus, 23=>123
taktinen väärä, palo kotiin 123=>12
2-rajalyönti, 12=>13
2-rajanäppi, 13=>123
välilyönti, juoksu 123=>12
koppi, kenttä tyhjäksi, 12=>0
koppi, haava ykköselle, 0=>0
1-rajanäppi, 0=>1
keskinäppi, 1=>2
harhaheitto, 2=>13
välilyönti 3-kopparin eteen, 13=>123
välilyönti 2-kopparin eteen, juoksu, 123=>12
koppi, kenttä tyhjäksi 12=>0
keskipomppu. 0=>1
keskipomppu, 1=>2
koppi, haava ykköselle, 2=>2
koppi, haava ykköselle, 2=>2
koppi, haava ykköselle, 2=>2
koppi, haava ykköselle, 2=>2
koppi, haava ykköselle, 2=>2
välilyönti, 2=>12
2-rajalyönti, palo kolmoselle, 12=>12
välilyönti 2-kopparin eteen, 12=>13
2-rajanäppi?, 13=>123
välilyönti, juoksu, 123=>123
palo kotiin, 123=>VUORONVAIHTO

Huomasin, että tämänkaltainen yksityiskohtainen kirjanpito ei lopulta olisi kovin hankalaa, varsinkin jos käytössä olisi valmis atk-ohjelma helppokäyttöisine painikkeineen. Pesäpallo-otteluista saataisiin kuitenkin olennaisesti enemmän irti kuin mitä nykyisin saadaan. Baseballissahan vastaavaa on tehty jo ainakin vuosikymmeniä.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun


Moderaattori:  sportadmin 
Siirry

Generated in 0.104 seconds in which 0.022 seconds were spent on a total of 15 queries. Zlib compression disabled.