Sivu 2 / 11 <12345>Viimeinen »
Topic Options
#134143 - 14-09-2005 11:38 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Keskikova Poissa.
Junior Member


Rekisteröitynyt: 14-09-2005
Viestejä: 3
Yhtä asiaa minä en tässä(kään) keskustelussa ymmärrä: minkä takia ihmiset sotkevat toisiinsa sääntöjen muuttamisen ja lajin talouden?

Pesäpallollitto on ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan sorkkinut sääntöjä pahan kerran lähes vuosittain. Kuka on iskostanut liiton herrojen kalloon semmoisen, että vain sääntömuutokset (joilla lajia viedään usein entistä monimutkaisempaan suuntaan) toisivat katsomoihin lisää yleisöä?

Mutta sarjajärjestelmä on eri asia kuin lajin säännöt, ja siinä on kehittämsen varaa. Olen samaa mieltä useitten kanssa; Reijo R:n idea on vakavan paneutumisen arvoinen, ja ne hyvityspisteet on mietittävä hyvin tarkkaan.

Alkuun
#134144 - 14-09-2005 11:42 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
wiljo Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 09-06-2005
Viestejä: 114
Mitä kattavammin koko maassa olisi mahdollista nähdä pääsarjapelejä, niin sitä parempi. Laaja ja avoin sarja on mielestäni ilman muuta paras vaihtoehto. Uudet joukkueet tuovat väriä, kiinnostavuutta ja julkisuutta ja sitä kautta lisää yleisöä.

Ykkös-, suomen- ja mk-sarjat voisi yhdistää 2:ksi tasoksi: ylempi aitoon 2:en lohkoon esim. 2 * 14 joukkuetta ja siten, että tällä tasolla ei saisi pelata reservijoukkueita.
Alempi taso voisi olla esim. 8 * 10 tms.

Syksyn siirtomarkkinat vaikuttavat niin paljon, että tuskin koskaan kaikki parhaat pelaavat pääsarjassa. Esim. SMJ oli viime syksyllä ranking:ssa 3., mutta tänä keväänä ehkä jossain sijoilla 25-30 (mielestäni samaa tasoa kuin parin vuoden takainen hopeajoukkue JäPe ent. KiPe).

Tasoerot eivät ole niin vakavia, mutta se on ikävää, jos pääsarjaa ei ole mahdollista nähdä kuin satojen kilometrien matkustamisen jälkeen, kun ei edes TV:stä tule viikottain suoria lähetyksiä.

Hyvä olisi, että olisi mahdollisuus nousta pelaamalla nopeasti ylöskin alasarjoista ja siksi tasoja voisi olla pikemminkin vähemmän kuin nykyistä enemmän.

Alkuun
#134145 - 14-09-2005 11:44 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Kauden 2004 perusteella 8 joukkueen supersarjassa olisivat tällä kaudella kevätkierroksella pelanneet Sotkamo, Kitee, Hyvinkää, Kuopio, Nurmo, Seinäjoki, Oulu, Kossu

Kauden 2005 tulosten perusteella kevätkausi olisi päättynyt seuraavasti:

SoJy 32
Nurmo 27
Kitee 27
Kuopio 22
Oulu 21
Hyvinkää 20
-----------
Kossu 16
SMJ 1

Ykkössarjan kevätkierros olisi ehkä ollut suunnilleen:

Pattijoki
Joensuu
----------
Kouvola
Vimpeli
Kiri
Alajärvi
-----------
Kempele
Järvenpää

Kakkossarjan kevätkierros ehkä:

Imatra
KaMa
-----------
Ulvila
Riihimäki
Kauhajoki
Kajaani
Ii
HaVe

Syyskierroksen supersarja olisi pelattu siis luultavasti samoilla joukkueilla kuin tämänkin kauden ylempi loppusarja.

Syyskierroksen ykkössarja olisi myöskin pelattu samoilla joukkueilla kuin tämän kauden karsintasarja.

Eli ei tällä systeemillä mitään dramaattisia muutoksia joukkueiden voimasuhteisiin tietysti olisi. Samat joukkueet pelaisivat suunnilleen samoilla sijoilla kuin ennenkin, mutta sillä erotuksella, että kaikilla riittäisi tavoitteita ja motivaatiota kauden jokaisessa vaiheessa.
[Edited]

Alkuun
#134146 - 14-09-2005 21:27 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
pihinalle Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 23-08-2006
Viestejä: 161
Ajatuksena ihan hyvä kyllä mutta kuulostaa vähän liian monimutkaiselta.

Itse olen kuullut muutamalta entiseltä ja nykyiseltä pelaajalta toivomuksen että ykkössarja lakkautettaisiin kokonaan.

Alkuun
#134147 - 15-09-2005 07:07 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Sen jälkeen, kun pesäpalloa alettiin pelata jaksosäännöllä, niin mikään ei voi olla enää LIIAN monimutkaista.

Tämä minun ehdottamani systeemi on toki erilainen kuin aiemmat sarjajärjestelmät pesäpallossa, mutta en todellakaan ymmärrä, mikä siinä nyt edes niin monimutkaista olisi?

Kevätkaudessa ei pitäisi olla mitään kummallista. Kaikilla sarjatasoilla pelataan normaali 2-kertainen runkosarja, jonka jälkeen pudotaan ja noustaan ihan perinteiseen tyyliin. Nyt vain ilman jatkokarsintoja.

Syyskausi eroaa kevätkaudesta vain siinä, että siinä aluksi huomioidaan kevätkauden sijoitukset ja hyvitetään niistä. Sen jälkeen pelataan taas aivan normaalia sarjaa. Kauden lopuksi pudotaan ja noustaan samojen sääntöjen mukaan kuin ennenkin. Supersarjan kaksi parasta pelaa loppuottelusarjan ja seuraavat kaksi pronssiottelusarjan.

Itse asiassa supersarjan syyspuolisko olisi melkein sama kuin nykyinen mitalisarja. Sillä erolla, että välieriä ei pelattaisi ollenkaan vaan mitaliotteluparit ja kotiedut ratkeavat suoraan sarjataulukon perusteella.

Jos mestaruus ratkeaisi 3:sta voitosta ja pronssiottelu 2:sta voitosta, tulisi kauden aikana

loppuottelujoukkueille 31-33 ottelua
pronssiottelujoukkueille 30-31 ottelua
kaikille muille 28 ottelua.

Minusta tässä mallissa olisi sekin hyvä puoli, että se putoaminen ei olisi niin dramaattinen murhenäytelmä kuin se nykyisin on. Monen seuran tulevaisuuden suunnitelmat romahtavat nykyisin pitkäksi aikaa sarjasta putoamiseen.

Nyt alemmalle sarjatasolle putoaminen syksyllä ei olisi kovin paha juttu, koska sieltä olisi silti kohtuullisen helppo ponnistaa takaisin heti seuraavan kevään sarjassa ja päästä pelaamaan vaikka mitaleista syksyllä, jos ja kun joukkue saadaan pysymään paremmin kasassa kuin nykyisin sarjasta pudonneet joukkueet.
[Edited]

Alkuun
#134148 - 15-09-2005 15:35 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Erkki Urpiala Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 20-08-2005
Viestejä: 66
Loc: Kerava
Keskikova kirjoitti:
>>Yhtä asiaa minä en tässä(kään) keskustelussa ymmärrä: minkä takia ihmiset sotkevat toisiinsa sääntöjen muuttamisen ja lajin talouden?>>

Olen täysin samaa mieltä K-kovan kanssa siitä, että pesiskeskustelua vaivaa puuroutuminen. Lajiin ja sen tämänpäiväiseen kulkuun liittyvät asiat sotkeutuvat mössöksi ja olisi ehkä hyvä avata keskustelua ja pilkkoa kysymykset erilleen, jonka jälkeen toki sitten näkyy koko kuva paremmin.

Kysymyshän on viime vuosina ollut pääasiassa ns. "jaksopelikeskustelusta", joka on nostanut intohimoja niin puolesta kuin vastaan. Enemmän kuitenkin vastaan? Siinähän on kysymys otteluaikaa ja voitonmääritystä koskevasta asiasta. Lajin SÄÄNNÖT ovat sitten taas eri asia. Tai ainakin tulisi olla. Eikä lajin sääntöihin voi kirjata tai ainakaan kiveen hakata tuota vallitsevaa jaksopelisysteemiä.

Kilpailumääräykset otteluihin ovat oma lukunsa ja tuo kirottu jaksopelisysteemihän on turmellut tietysti koko lajia ihan junnuotteluja myöten. Täysin käsittämätöntä, että se on ulotettu koskemaan jo syyttömiä junioreitakin.

Sarjajärjestelmä on taas oma kysymys, joka ehkä hiukan paremmin pysyy erillään.
Mielipuolista koko tilanteessa on se, että sitä lisäarvoa, jota Superpesis Oy lähti hakemaan Veikkauksen pitkävetosopimuksella ja mahdollisilla tv-sopimuksilla ei olla saatu. Siksi olisi jo aika tunnustaa tosiasiat.
Päinvastaisista seurauksista ja seuraamuksista vallitsee varmaan yksimielisyys. Lisäksi se on ajanut seurat kestämättömään ahdinkoon.

Voiko olla niin, että myös se päätöksenteko, joka aiemmin oli selkeämpi Pesäpalloliitossa, on siirtynyt/siirretty joillekin epämääräisille toimijoille. Ketkä/kutka käyttävät isännän ääntä päätöksiä tehtäessä?
Onko niin, että RAHA ja Superpesis Oy sanelee tai saneli pesäpalloväen puolesta ja nyt vaan odotellaan kuin kuuta taivaalta, vaikka se raha ei puhukaan mitään?

Epäonnistunutta "sääntöä" ei voi paikkailla joillakin uusilla säännöillä, jotka murentavat koko lajin idean.
No mutta Reijo R.:n ehdotuksessa sarjajärjestelmäuudistukseksi on ainakin itua!

Alkuun
#134149 - 15-09-2005 21:44 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
pihinalle Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 23-08-2006
Viestejä: 161
Tällä hetkellä ylin sarjataso jossa pelataan oikeudenmukaisella sarjajärjestelmällä, on Suomensarja. Kaikki kohtaavat toisensa kerran kotona ja kerran vieraissa. Eihän se sen vaikeampaa ole. Kaikki sarjat pitäisi ajaa tähän samaan systeemiin niin koko lajikin selkiytyisi taas tietyltä osaltaan.
Alkuun
#134150 - 21-09-2005 10:41 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Nostanpa tätä aihetta tässä vähän ylös, että ei huku tuonne "mappi ööhön".

Tätä sarjajärjestelmäehdotustani vielä tässä pohdin, että siinähän olisi sekin hyvä puoli, että vaikka pelattaisiin vain 8 joukkueen sarjoja, niin kaikki joukkueet joka tapauksessa kohtaisivat kauden aikana vähintään 9 eri vastustajaa, kun niitä sarjatason vaihtoja tapahtuisi kauden puolivälissä.

Supersarjan kevätkierroksella sijoille 1-6 sijoittuneet kohtaisivat kauden aikana 9 eri vastustajaa.

Supersarjasta kevätkierroksella pudonneet 2 joukkuetta ja sinne nousseet 2 joukkuetta kohtaisivat kauden aikana 13 eri joukkuetta.

Ykkössarjan sijoille 3-6 sijoittuneet kohtaisivat kauden aikana 11 eri joukkuetta.

Minä luulisin, että tuolla vastustajien uudistumisella olisi virkistävä vaikutus kaikkien sarjatasojen katsojamääriinkin. Erityisesti sarjatasoa vaihtavien joukkueiden kohdalla tämä vaihtelu olisi suurinta.

Nykyisinhän ottelumääriä kasvatetaan keinotekoisesti sillä, että pelataan samoja vastustajia vastaan useita, oikeastaan turhia otteluita. Se aiheuttaa kaiken lisäksi epäoikeudenmukaisuutta, kun ne paikallisvastustajat ovat eritasoisia. Erityisesti nykyinen ykkössarja on hyvin epäoikeudenmukainen, kun sitä pelataan eri lohkoissa ja otteluohjelma on siis hyvin erilainen. Silti sijoitukset määrätään saman sarjataulukon mukaan.

Tässä ehdottamassani mallissa sarjat ovat puhtaasti 2-kertaisia, oikeudenmukaisia ja tasapuolisia. Silti ottelumäärät ovat suunnilleen samat kuin joukkueilla keskimäärin viime kausina. Hyvityspistejärjestelmä takaa sen, että otteluita pelataan sarjojen loppuun asti tosissaan. On vaikea kuvitella, että tällä systeemillä joukkueiden ja katsojien mielenkiinto otteluita kohtaan ainakaan voisi laskea? Minä kyllä luulen, että vaikutus voisi olla pelkästään positiivinen. Epätasaisten otteluiden määrä uskoakseni pienenisi varmasti sellaiselle tasolle kuin ylipäätään millään sarjatasolla koskaan voitaisiin edes toivoa. Viimeistään syyskierroksella eli heinäkuun alusta lähtien mahdolliset heittopussit pitäisi olla pudonneet alempaan sarjaan.
[Edited]

Alkuun
#134151 - 09-10-2005 07:42 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Vara-Eko Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-07-2005
Viestejä: 1361
Loc: Kitee
Kaikkein parasta olisi kun palattaisiin takaisin ns. pesäpallon isän Lauri "Tahko" Pihkalan pesäpallon ns. oikeisiin sääntöihin.
Siis yhdeksän vuoroparin peliin. Jaksopeeli roskakoriin.

Alkuun
#134152 - 10-12-2005 07:09 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Minäpä palaan taas tähän sarjajärjestelmäehdotukseen. Pelataanpa viime kausi uudelleen. Oletetaan, että joukkueet olisi jaettu sarjoihin kauden 2004 lopputulosten perusteella:

Kevätkierros:
Supersarja:
1. Sotkamo
2. Kitee
3. Nurmo
4. Oulu
5. Kuopio
6. Hyvinkää
-------------
7. Kossu
8. Seinäjoki

-Kossu ja SMJ putoavat ykkössarjaan syyskierrokseksi. Tilalle nousevat Pattijoki ja Joensuu

Ykkössarja
1. PattU
2. Joensuu
------------
3. Kouvola
4. Vimpeli
5. Imatra
6. Kiri
-----------
7. AA
8. Järvenpää

-AA ja Järvenpää putoavat kakkossarjaan syyskierrokselle. Tilalle nousevat Kankaanpää ja Kempele.

Kakkossarja:
1. Kankaanpää
2. Kempele
---------------
3. Ulvila
4. Riihimäki
5. Kauhajoki
6. Kajaani
7. Ii
8. Lohi


Syyskierros:
Superpesis:
1. Kitee
2. Sotkamo
3. Hyvinkää
4. Nurmo
5. Oulu
6. PattU
------------
7. Joensuu
8. Kuopio

Mitalipelit 4 parhaan kesken sarjan päätteeksi.

Ykkössarja
1. Kouvola
2. Vimpeli
-------------
3. Kossu
4. Imatra
5. Kiri
6. Kankaanpää
-------------
7. SMJ
8. Kempele

Kakkossarja:
1. AA
2. Ulvila
---------------
3. Riihimäki
4. Kauhajoki
5. Kajaani
6. Ii
-----------------
7. Järvenpää
8. Lohi

Järvenpää ja Lohi karsintoihin suomensarjan parhaiden joukkueiden kanssa.

Kausi 2006 aloitettaisiin seuraavilla joukkueilla:

Superpesis:
Kitee, Sotkamo, Hyvinkää, Nurmo, Oulu, Pattijoki, Kouvola, Vimpeli

Ykkössarja:
Joensuu, Kuopio, Kossu, Imatra, Kiri, Kankaanpää, AA, Ulvila

Kakkossarja:
Seinäjoki, Kempele, Riihimäki, Kauhajoki, Kajaani, Ii, (Järvenpää), (Lohi). Järvenpään ja Lohen paikalla voi pelata myös jokin parhaista suomensarjajoukkueista.

-----------------------------------------

Minusta tällä sarjajärjestelmällä taattaisiin melko hyvin se, että aina syyskierroksella joukkueet pelaisivat omalla sarjatasollaan. Sarjat olisivat tasaisia ja luultavasti lähes kaikilla otteluilla olisi merkitystä joko putoamispelon takia tai syyskierroksen hyvityspisteiden takia. Joukkueiden vaihtuvuutta tapahtuisi kesken kaudenkin. Kakkossarjastakin voisi nousta seuraavaksi kaudeksi jo superpesikseen. Mitaleista pääsisi hyvä joukkue pelaamaan, vaikka aloittaisi kauden ykkössarjassa.


[Edited]

Alkuun
#134153 - 11-12-2005 18:55 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Lätkäkulta Torinosta Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-12-2005
Viestejä: 301
Seinäjoen kaltaisten heittopussien esiintyminen pitäisi estää jollakin tavalla. Tämä idea takaa myös tasaiset sarjat.

Pohjapisteitä ylimmän tason kierrokselle syyskierrokselle kannattaisi kuitenkin jakaa vain neljälle parhaalle: 4-3-2-1. Nousijoillekin pitää tarjota hyvät mitalimahdollisuudet.

A-tason 7:nnen ei pitäisi olla varma puotoaja vaan sen pitäisi karsia yksiosaisessa karsintaottelussa B-tason kakkosta vastaan.

[Edited]

Alkuun
#134154 - 11-12-2005 20:33 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Minusta kumminkin jokaisen sarjasijoituksen muutos tulisi aina merkitä joko hyvityspisteiden laskua tai nousua. Se on juuri se keino vähentää merkityksettömien otteluiden määrää.

Jos hyvityspisteet kevätkierroksen jälkeen ovat näin:
Supersarja:
1. 7p
2. 6p
3. 5p.
4. 4p.
5. 3p.
6. 2p.
Ykkössarjan 1. 1p
Ykkössarjan 2. 0p

Ykkössarja:
Superin 7. 7p
Superin 8. 6p
Ykkösen 3. 5p
Ykkösen 4. 4p
Ykkösen 5. 3p
Ykkösen 6. 2p
Kakkosen 1. 1p
Kakkosen 2. 0p

Kakkossarja:
Ykkösen 7. 7p
Ykkösen 8. 6p
Kakkosen 3. 5p
..jne...

Tällä systeemillä merkityksettömien otteluiden määrä putoaisi aivan olemattomiin. Lisäksi ykkössarjasta nousseet ovat kumminkin vain 3 ja 4 pisteen päässä sarjan 4. sijasta. Sillä sijalla pääsee pelaamaan pronssista.

Minusta mitään ylimääräisiä karsintaotteluita ei tarvita. Jos sijoittuu kevätkierroksen jälkeen vasta 7. tai 8. sijalle, niin se on jo osoitus siitä, ettei joukkue ilmeisestikään kuulu mitalitasolle sillä kaudella. Siksi on hyvä antaa kahdelle muulle joukkueelle mahdollisuus näyttää kykynsä loppukaudesta.

Jos taas syyskierroksen jälkeen putoaa superpesiksestä, niin ei se mitään haittaa. Seuraavan kauden kevätkausi menee ykkösessä, mutta jos joukkue on mitalitason joukkue, niin se pystyy nostamaan itsensä mitalipeleihin syyskaudeksi.

Minusta tämän systeemin hyvä puoli on juuri se, että se antaa mahdollisuuksia niille joukkueille, jotka sen ansaitsevat ja tiputtaa armotta kyydistä pois joukkueet, jotka pelaavat väärässä sarjassa.

Alkuun
#134155 - 21-12-2005 14:13 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Jatkoin tätä sarjauudistustutkimustani. Toivon, että jaksatte lukea. Kommentoikaa ihmeessä, koska minä ainakin itse olen syvästi vakuuttunut tämän idean toimivuudesta.

Mitä vaikutuksia uudella sarjajärjestelmällä olisi otteluiden tasaisuuteen ja katsojamääriin?

Nykyisellä sarjajärjestelmällä runkosarjan katsojakeskiarvo oli 1321 ja otteluissa pelattujen jaksojen lopputulosten keskimääräinen juoksuero oli 3,03 juoksua. (Mitä pienempi keskimääräinen juoksuero, sitä tasaisemmat ottelut)

Tutkin mallini mukaisen kevätkierroksen ja syyskierroksen osalta vastaavat lukemat. Käytin aineistona kevätkierroksella mukana olleiden joukkueiden keskinäisiä otteluita viime vuoden runkosarjassa. Samoin toimin syyskierroksen osalla.

Kevätkierroksen joukkueilla katsojakeskiarvo oli 1404 ja keskimääräinen juoksuero 2,94.

Syyskierroksen joukkueilla katsojakeskiarvo 1577 ja keskimääräinen juoksuero 2,35.

Mitä ilmeisimmin siis tällä mallilla ottelut olisivat tasaisempia ja vetäisivät väkeä katsomoihin nykyistä enemmän.

Tässä aineistossa on käytetty viime kauden runkosarjan otteluita.

Täytyy ottaa huomioon, että uudistusehdotuksessani kevätkierroksella jokainen sijaluvun muutos ylös- tai alaspäin merkitsee syyskierroksen hyvityspisteiden laskua. Sijoittuminen sijoille 7 ja 8 ylimmällä tietää putoamista alemmalle sarjatasolle syyskaudeksi. Tämä aiheuttaa sen, että ottelut, joissa panosta ei ole, ovat hyvin vähissä. Mitä tämä vaikuttaisi katsojamääriin?

Lisäksi syyskierroksella pääsy loppuotteluun vaatii 2 parhaan joukkoon sijoittumisen. Kotietu 1. sijalle päätyvälle.

Pronssiotteluun pääsy vaatii sijoittumisen sijoille 3 tai 4. Kotietu 3. sijoittuneelle.

Sijoilla 5 ja 6 olevat joukkueet pelaavat loppuun asti pääsystä mitalipeleihin tai taistelevat putoamista vastaan. Sijoille 7 ja 8 sijoittuvat putoavat seuraavaksi kevätkaudeksi ykkössarjaan.

Jos lähes kaikissa otteluissa on panosta, mitä se merkitsee Veikkauksen kannalta? Olisiko pesäpallolla paremmin edellytyksiä palata veikkauskohteeksi? Sopupelien riski kun taitaisi olla aika tavalla vähissä.

Alkuun
#134156 - 22-12-2005 13:54 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
palokärki Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 28-06-2006
Viestejä: 5398
Loc: Hki
"Jos lähes kaikissa otteluissa on panosta, mitä se merkitsee Veikkauksen kannalta? Olisiko pesäpallolla paremmin edellytyksiä palata veikkauskohteeksi?"

Jo on aikoihin eletty. Reijo Realistikin rupeaa ajattelemaan pesäpallon kehittämistä Veikkauksen sanelemilla ehdoilla...

Alkuun
#134157 - 22-12-2005 15:16 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
zala Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 9092
Loc: h Ness
Joitain kommentteja Reijon ideoihin. Luonteeltaan kriittisiä, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä että välttämättä olisin ideaa vastaan taikka että se olisi mielestäni huono.

"Jos sijoittuu kevätkierroksen jälkeen vasta 7. tai 8. sijalle, niin se on jo osoitus siitä, ettei joukkue ilmeisestikään kuulu mitalitasolle sillä kaudella."
Kesällä 2005 Hyvinkää sijoittui runkosarjassa sijalle 7 ja päätyi lopulta pronssiotteluun. Finaalipaikkakaan ei ollut kaukana, kuten muistamme.

"Mitä ilmeisimmin siis tällä mallilla ottelut olisivat tasaisempia ja vetäisivät väkeä katsomoihin nykyistä enemmän."
Luonnollisesti jos koko sarjan katsojakeskiarvoa verrataan kahdeksan parhaiten sijoittuneen kesinäisten pelien keskiarvoon, on jälkimmäinen suurempi.

Tein itse huvikseni tietynlaisen vertailun muutamasta viime kesän otteluparista. Vertailuuni otin runkosarjan kaksi parasta joukkuetta, Sotkamon ja Kiteen sekä Nurmon, joka oli runkosarjassa kolmas, lopulta hopealla.
Katsoin miten kukin näistä joukkueesta pelasi sarjan neljää heikointa joukkuetta (Koskenkorva, Kouvola, Vimpeli ja Seinäjoki) vastaan. Otteluparien pisteet jakautui seuraavasti:
Sotkamo-Koskenkorva 4-2
Kitee-Seinäjoki 5-0
Kitee-Vimpeli 5-1
Kitee-Kouvola 5-0
Kitee-Koskenkorva 3-2
Nurmo-Vimpeli 3-2
12:sta ottelupareista loput kuusi päättyi runkosarjassa paremmin sijoittuneelle pistein 6-0. Mutta etenkin mestari-Kitee oli vaikeuksissa häntäpään joukkueiden kanssa menettämällä pisteitä kaikille näille.

Lisäksi yleisenä huomiona se, että Reijon systeemiä käytettäessä entistä useampi joukkue pelaisi entistä useammin "veitsi kurkulla". En tiedä olisiko se hyvä vai huono, mutta ainakin avainpelaajien loukkaantumisilla ja pelikielloilla olisi suurempi merkitys kuin nyt.
_________________________
which witch watch which watch?

Alkuun
#134158 - 22-12-2005 16:42 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
palokärki,
rehellisesti sanoen, osuit arkaan paikkaan. Minä itse en Veikkausta kaipaa, mutta tiedän monen muun kaipaavan. Tässä sarjamallissa yhdistyisivät mielestäni monen eri tahon edut urheilullisella ja reilulla tavalla.

Kiitos, zala kommenteista. Kritiikkiäkin kaivataan. Tässä omia mietteitä asiasta.

Ei Tahkokaan kumminkaan mitalia vienyt, vaikka pronssiotteluun selvisikin. Mitalisarjahan oli kumminkin vain 7 ottelun mittainen yksinkertainen sarja. Siinä mahdollisuuksia oli vaikka mihin. Samoin kuin yksinkertaisessa karsintasarjassakin. Sattumallakin on merkittävä osuutensa asiaan.

Yleensäkin taitaa olla äärimmäisen harvinaista pesäpallohistoriassa ollut sellainen, että pudotuspelisysteemillä runkosarjassa 7. tai 8. sijoittunut joukkue olisi mitaleille päätynyt? Muutaman kerran on 7. tai 8. joukkue pudottanut runkosarjan 1. tai 2. joukkueen jatkosta, mutta minun muistissani ei ole yhtäkään tapausta, jossa se tie olisi lopulta kumminkaan johtanut 4. sijaa korkeammalle paikalle.

Korjaus heti: Katkeraan muistoon ilmestyi kausi 1990, kun Hyvinkää pudotti runkosarjan selvän voittajan Ankkurit jatkosta ja niin vaan taisi päästä Tahko pronssille sillä kaudella. Siihen aikaan tosin pelattiin pudotuspelejä systeemillä, joka ei juurikaan paremmin sijoittunutta hyvittänyt.

Siis pääsääntö mielestäni kuitenkin on se, että jos ei runkosarjassa sijoitu 7. sijaa korkeammalle, niin sellaisen joukkueen ei kyllä tarvitse mitalipeleihin osallistua. Parempi ratkaisu on silloin mielestäni antaa parille uudelle joukkueelle mahdollisuus näyttää, onko niillä rahkeita parempaan esitykseen.

Tuossa katsojamääräkysymyksessä täytyy muuten ottaa huomioon myöskin se, että joukkueet sarjoissa vaihtuvat kevätkauden jälkeen. Supersarjaan tulisi 2 uutta joukkuetta ja ykkössarjaan peräti 4. Nousija- ja putoajajoukkueille uusia vastustajia syyskaudelle tulee aina 6 kpl. Takuulla se toisi mielenkiintoa katsojillekin lisää.

Nykysarjan päällimmäinen piirre on mielestäni se, että suurin osa kaudesta on vain pelailua. Suurin osa otteluista on loppujen lopuksi melko merkityksettömiä. Loppujen lopuksi vain kourallinen hyviä pelejä loppukaudesta saattaa viedä joukkueen mitaleille asti. Samoin jollakin tämän kauden SMJ- tai muutaman kauden takaisella KaMa-joukkueella ei ole oikeastaan runkosarjassa yhtäkään merkityksellistä peliä. Pelataan aivan väärässä sarjassa. Se ei ole kenenkään etujen mukaista.
[Edited]

Alkuun
#134159 - 23-12-2005 11:10 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
zala Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 14-08-2006
Viestejä: 9092
Loc: h Ness
Mutta eihän tuokaan systeemi takaa sitä, etteikö ylimmässä sarjassa voisi pelata heittopusseja. Esim vuoden 2004 perusteella SMJ olisi pelannut ylimmässä sarjassa puoli vuotta vuonna 2005 ja vaikka olisi saanut sieltä 0 pistettä, olisi SMJ voinut pysyä ykkössarjassa juuri saamiensa lähtöpisteiden perusteella, ei välttämättä ilman niitä. Minkä ansiosta SMJ olisi nuo lähtöpisteet ansainnut? Kauden 2004 esitysten takia? Eikös noita jatkopisteitä pitäisi suhteuttaa hieman siihenkin, miten joukkue edellisen sarjan pelasi? Ylimmässä jatkosarjassa joukkue voi olla 8. todella hyvienkin esitysten jälkeen taikka vailla minkäänlaista yritystä ja motivaatiota.

Nuo laskennalliset ottelukeskiarvot ei kuitenkaan tarkoita sitä että pesäpallon mielenkiinto kasvaisi. Parhaimmillaankin ne tarkoittaa sitä, että kahdeksan parhaan joukkueen ottelut kiinnostavat keskimääräisesti enemmän kuin 12 parhaan. Suosiota se ei välttämättä kasvata, voi jopa laskea. Ehkäpä kevätkaudella pelaa ykkössarjassa todella hyvä joukkue, mutta sen katsojat eivät katsomoon saavu. Ajatuksella katsomme sitten vasta syyskauden otteluita, jos ja kun ylimpään sarjaan pääsemme. Sen lisäksi että joukkeet tyyliin "SMJ 2005" ei nosta ylimmän sarjan katsomokeskiarvoja kevätkaudella, jos menestys on mitä on.

Välttämättä ei kahdeksan parasta edes ylimmässä sarjassa pelaa syyskaudella, voihan olla että sarjasta putoaa parempia joukkueita kuin sinne nousee. Hyvinkää ei saanut mitalia 2005, mutta aivan taatusti ansaitsi paikan mitalipeleissä, olihan ottelupari Kitee-Hyvinkää loppusarjojen pelipareista kaikkein tiukin, todellinen klassikko jopa.

Ja mitä tulee superpesiksen "merkityksettömiin otteluihin", minusta niitä ei ole paljon jos pesissarjaa verrataan vaikkapa jäääkiekon SM-liigaan. Vaikkapa Oulun Lipolla ei ollut kesällä 2005 jälkikäteen yhtään merkityksetöntä ottelua: jos Lippo olisi saanut yhden pisteen enemmän missä tahansa runkosarjan taikka ylemmän jatkosarjan pelissä, se olisi selvinnyt neljän parhaan joukkoon. Kyllä tuollainen kuvio kielii todella tiukasta sarjasta kärkiasetelmien osalta.

Uudet ideat on toki tervetulleita ja niitä on mielenkiintoista pohtia mutta minusta pesiksessä kaksi viimeisintä vuotta käytössä ollut ylempi loppusarja on ollut todella jännittävä ja mielenkiintoinen verrattuna "paras seitsemästä" -playoffeihin.
_________________________
which witch watch which watch?

Alkuun
#134160 - 23-12-2005 12:18 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Reijo Realisti Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-06-2004
Viestejä: 178
Se, että ylempi loppusarja on ollut jännittävä pari kautta, johtuu mielestäni yksinkertaisesti siitä, että se pelataan niin lyhyenä sarjana, että sattuman osuus on merkittävä. Sama tilannehan on karsintasarjassa. Tällaisessa sarjassa joukkueiden lopullinen järjestys on loppujen lopuksi hyvinkin mielivaltainen. Siis jännittävyys on mielestäni saavutettu urheilullisuuden kustannuksella. Näin ei ole pakko olla.

Totta kai SMJ olisi pelannut heittopussina, mutta vain puoli kautta ylimmällä sarjatasolla. Syyskauden se olisi pelannut käytännössä nykyistä karsintasarjaa ja sijoittunut sarjan häntäpäähän, vaikka olisi saanut roimasti hyvityspisteitäkin. Täytyy muistaa, että syyskauden ykkössarjan joukkueet olisivat olleet suurella varmuudella samat kuin tämän kauden karsintasarjajoukkueet. Sillä erolla vain, että ottelumäärä olisi ollut kaksinkertainen karsintasarjaan verrattuna. Tänä vuonna SMJ sai 2 pistettä 7 pelatusta ottelusta. Samalla tahdilla se olisi tuplamäärästä otteluita kerännyt 4 pistettä ja lisäksi 6 hyvityspistettä kevätsarjan perusteella. Se tarkoittaa 10 pistettä. Tällä kaudella karsintasarjan 7. joukkue KaMa keräsi 7 ottelusta 7 pistettä eli 14 ottelun sarjasta 14 pistettä. Siis mitä ilmeisimmin SMJ olisi ollut ykkössarjankin viimeinen joukkue ja pudonnut kakkossarjaan seuraavaksi kaudeksi. Kaiken lisäksi, hyvityspisteitähän saisivat muutkin joukkueet kuin vain SMJ.

Ei minunkaan mallini varmista sitä, että 8 parasta pelaa syyskaudella ylimmällä sarjatasolla, mutta sellaista mallia ei kai ole mahdollista laatiakaan? Tämä minun mallini kumminkin mahdollistaa sen, että todella hyvillä joukkueilla on mahdollisuus päästä pelaamaan mitaleista, kunhan ne vain pelaavat kevätkaudella jommallakummalla kahdesta ylimmästä sarjatasosta. Siis 16 joukkueelle tarjoutuu mahdollisuus mitaleille. Tämä on mahdollista ilman, että sarjoissa on valtavan suuria tasoeroja ainakaan syyskaudella.

Se, että kevätkauden jälkeen "liian hyvä" joukkue putoaa ykkössarjaan, ei siis estä sen joukkueen mitalimahdollisuuksia seuraavalla kaudella. Joukkue voi syyskauden aikana nousta ylimmälle sarjatasolle (ja väkirikkaisiin otteluihin) heti seuraavan kauden aluksi. Jos se ei siihen pysty, niin silloin ykkösessä pelaa sitä parempia joukkueita.

Totta kai aina, kun mitalit jaetaan muun kuin runkosarjan perusteella, on riski siihen, että katsojat syttyvät vasta ratkaisupeleihin. Mutta hyvityspistesysteemi on mielestäni hyvä keino motivoida sekä joukkueita että katsojia. Ei juuri kannata hävitä yhtään peliä, jos ei halua antaa kilpailijoille parempia asemia syyskaudeksi.

[Edited]

Alkuun
#134161 - 26-12-2005 17:47 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
Lätkäkulta Torinosta Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 11-12-2005
Viestejä: 301
Pronssiottelu ja loppuottelu kerrasta poikki systeemillä.

Yhden pesisfinaalin katsoo mielellään telkkarista. Mutta ei tuollaista saman jankkaamista monta kertaa. Meni kokonaan kolmas pesisfinaali tänä vuonna ohi kun ei oikein napannut katsoa kolmatta kertaa samojen joukkueitten peliä. Viimeisten 10 vuoden aikana miesten finaalisarjat ovat ainoastaan kerran päättyneet muuten kuin 2-0 tai 3-0.

Miesten finaalit
1996: Sotkamo - Hyvinkää 3-0
1997: Kitee - Sotkamo 0-3
1998: Oulu - Helsinki 3-0
1999: Kitee - Hyvinkää 3-0
2000: Kitee - Sotkamo 3-0
2001: Sotkamo - Kitee 3-0
2002: Sotkamo - Pattijoki 3-0
2003: Sotkamo - Järvenpää 2-0
2004: Kitee - Sotkamo 1-2
2005: Kitee - Nurmo 3-0

Naisten finaalit
1996: Jyväskylä - Oulu 3-2
1997: Jyväskylä - Lapua 3-1
1998: Oulu - Vihti 2-3
1999: Siilinjärvi - Oulu 3-1
2000: Pattijoki - Oulu 3-1
2001: Lapua – Jyväskylä 3-0
2002: Jyväskylä - Pori 2-3
2003: Jyväskylä - Tyrnävä 3-0
2004: Jyväskylä - Lapua 0-2
2005: Jyväskylä - Pori 3-1

Miesten finaali sellaiselle sunnuntaille, jolloin ei tule samaan aikaan formulakisaa.
[Edited]

Alkuun
#134162 - 27-12-2005 11:41 Re: Uusia sarjajärjestelmäideoita
jr888 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 12-09-2006
Viestejä: 4324
Loc: Tampere
Kyllä yksi ottelu nyt on sentään liian vähän.

Formula? Ketä se kiinnostaa? Nauhota videolle jos on niin tärkee.
_________________________



ihmisten edessä



Alkuun
Sivu 2 / 11 <12345>Viimeinen »


Moderaattori:  sportadmin 
Siirry

Generated in 0.05 seconds in which 0.024 seconds were spent on a total of 15 queries. Zlib compression disabled.