yle.fi

Tommy Wirén

Koiralle Koti - ohjelmassa muun työryhmän apuna on eläinkouluttaja Tommy Wirén, jolla on vuosien kokemus koirien kouluttamisesta. Mikä sai miehen lähtemään mukaan tekemään televisio-ohjelmaa kotia etsivistä koirista?
Aluksi suhtauduin asiaan ihmetellen eikä suostumiseni ohjelmaan ollut mikään itsestäänselvyys. Kun ohjelman idea selvisi minulle kokonaan, totesin sen järkeväksi ja halusin lähteä mukaan. Ohjelmassa ei harjoiteta pentuvälitystä eikä sijoiteta ongelmakoiria uusiin koteihin, joten peli on kaikin puolin reilu. Ohjelman avulla meillä on suuremmat resurssit löytää koiralle uusi koti. Onhan toki selvää, että isommilla resursseilla löydetään enemmän hyviä koteja.

Mikä on sinun työnkuvasi Koiralle Koti - ohjelmassa?
Ennen kuin valitsemme koirat, jotka lähtevät ohjelman kautta uutta kotia etsimään, tapaan koiran omistajineen. On tärkeätä tietää, miten koira suhtautuu vieraisiin ihmisiin ja miten koira toimii heidän kanssaan. Tapanani on tehdä koiran kanssa lyhyitä keskittymiskykyä sekä kiinnostuksenkohteita kartoittavia testejä, sillä ne kertovat paljon koirasta. Toki katson myös, miten koira on tottunut elämään; onko se sisä -vai ulkokoira, miten nukkuu ja syö, onko koira terve jne. Lisäksi teen kävelylenkin koiran kanssa; käytös hihnassa kertoo paljon koirasta ja sen vuorovaikutuksesta vieraan ihmisen kanssa. Perheissä, jotka haluavat uutta koiraa, olen kiinnostunut suhtautumisesta koiraan, perheen toimimisesta kokonaisuutena ja tietenkin siitä, minkälainen koira sopisi juuri siihen perheeseen.

Mitä hyötyä koirille ja perheille on siitä, että he osallistuvat Koiralle Koti- ohjelmaan?
Kuten jo mainitsin, ohjelman avulla on paremmat mahdollisuudet löytää omalle koiralleen oikeanlainen uusi koti. Suomessa on vuosittain satoja koiria, jotka etsivät uutta kotia itselleen. Ohjelmassa kuvataan siis tapahtumaa, joka tapahtuisi joka tapauksessa. Emmehän me missään nimessä pyydä ihmisiä luopumaan koirista televisio-ohjelman takia, vaan haluamme auttaa koiria saamaan sellaiset elinolosuhteet, joissa niiden on hyvä elää ja olla, jos omistaja joutuu koirastaan syystä tai toisesta luopumaan. Ohjelmassa koko prosessi on niin valvottu, että yksikään koira ei varmasti päädy huonoon kotiin!

Minkälainen on sitten se hyvä, uusi koti?
Koirat ovat seurallisia eläimiä ja tarvitsevat yhdessäoloa. Vaikka koiraa muuten hoidettaisiin mallikkaasti, mutta jos sille ei ole riittävästi aikaa, en voi sanoa, että koiralla olisi silloin asiat mallillaan. Etsimme koirille kodit, joissa uusilla omistajilla on riittävästi resursseja koiralle. Koirat rakastavat rutiineja ja uudessa kodissa edellytämme niiden hallintaa. Koiria ja lapsia voisi tässä suhteessa verrata toisiinsa: molemmat tuntevat olonsa turvalliseksi rutiinien keskellä ja olen usein huomannut, että perheet joissa lastenkasvatus on mallillaan, selviytyvät hyvin myös koirien kanssa. Haluamme löytää jokaiselle koiralle kodin, jossa koira saa tehdä asioita joista se pitää.

Miten koira kokee elämänmuutoksen, kodin vaihtamisen?
Jos koira on normaali, tottunut ihmisiin ja elämään, sen mielestä kyläily ja yöpyminen uudessa perheessä ei ole kovin iso asia -se voi olla jopa hauskaa. Koira saa uusia kokemuksia ja paljon, paljon huomiota. Normaali koira ei stressaannu tai ahdistu tällaisesta kyläilystä. On hyvin tärkeätä nähdä, miten koiran ja mahdollisen uuden omistajan vuorovaikutus toimii. Me ihmiset haluamme usein ajatella, että koirilla on samat inhimilliset tunteet kuin meilläkin, mutta tulisi kuitenkin muistaa se tosiasia, että koirat ovat eläimiä. Niinpä niille uuteen ympäristöön sopeutuminen ei ole laisinkaan niin hankalaa kuin kuvitella saattaisi. Eli jos uusi omistaja on koiralle mieluisa ja koira viihtyy uudessa kodissaan, tottuu se elämään siellä jo muutamassa päivässä.

Miten suhtaudut väitteeseen, että nyt kun kaikki on kokeiltu ihmisillä, siirrytään tekemään tosi tv:tä eläimillä?
Painotan sitä, että koira vaihtaa kotia jostain syystä, joka tapauksessa. Ei siksi, että siitä tehtäisiin tv-ohjelma. Meillä ihmisillä on tapana olla asioista kärkkäästi jotain mieltä usein silloin, kun emme tiedä asiasta tarpeeksi. Koiralle Koti- ohjelmastakin saattaa aluksi saada vääränlaisen käsityksen, mutta kyllä tässä ollaan ihan koirien hyvinvoinnin puolella. Mielestäni on tärkeätä herättää ihmiset huomaamaan myös kolikon kääntöpuoli: valtaosa Suomen koirista saa hyvää hoitoa, mutta valitettavan paljon on myös niitä koiria, joilla olisi varmasti parempi olla toisessa perheessä. Suomessa otetaan vuodessa satoja koiria huostaan, joten jo sen luvun pitäisi kertoa siitä, että monilla koirilla asiat eivät ole hyvin. Kaikki koirat eivät elä yltäkylläisyydessä ja on monia eri syitä, miksi koirasta joudutaan luopumaan. Ohjelma tuo esille näitä eri syitä ja uskon, että nähtyään ohjelman, viimeisetkin ihmiset oivaltavat, ettei kyse ole ohjelmasta eläinten kustannuksella, vaan eläinten hyvinvoinnin vuoksi.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan