Katupoikien laulu

Osa 4/6, Ohjaus: Ari Matikainen

Katso jakson esittelyvideo 

- Siihen aikaan oli vielä hämyjä ja alkoi olla diinareita ja punkkareita, stadissa oli jännitettä.” Pelle Miljoona muistelee, minkälainen nuorten ilmapiiri oli Helsingissä 70- ja 80 -lukujen vaihteessa.

”Hyvä ystäväni Jarkka potkittin kuoliaaksi Eirassa ja siitä se oikeestaan lähti”, Maukka Perusjätkä muistelee tapahtumaa, mikä laukaisi kostojen ruokkiman tappelukierteen jengien välillä. Helsinki jakautui pieniin jengeihin, joita leimasi erilainen taloudellinen ja vakaumuksellinen kotitausta.

Väkivalta leimasi vahvasti ilmapiiriä kaduilla ja jengiin oli turvauduttava. Diinarit ja punkkarit olivat törmäyskurssissa, jota pohjusti nuorisolehtienkin kahtiajako. Syiksi on esitetty luontaista reviirienjakoa ja aivan selkeää ideologistakin vastakkaisuutta. Punk-liike oli pienempi, mutta siitä tuli sitä myötä myös tiiviimpi.

- Molemmin puolista suun soittoa ja nimekseen aika yksipuolista turpaan saamista. Vähemmistönä ja vähemmän väkivaltaisina oltiin yleensä saamapuolella niissä kahakoissa, kertoo Vesa Häkli.

- 80-luvulla pikkuhiljaa punkista tuli aatteellisempaa...siitä erkaantui pieni porukka, joka halusi aggressiivista ja väkivaltaista toimintaa ja heistä tuli skinejä. He alkoivat ihannoimaan rasismia ja alkoivat lopulta hakkaamaan punkkareita, kertoo Kaide Laaksonen skini-liikkeen ristiriitaisesta synnystä Suomessa. Konfliktilta ei voitu välttyä kun skineillä oli äärioikeistolainen ajatusmaailma ja punkkareilla taas suvaitsevainen ajatusmaailma.

- Kuitenkin touhu oli reilumpaa silloin. Ihmiset oli enemmän yhdessä ja oltiin menossa kohti uutta, jotain parempaa, oli parempi fiilis, verrattuna tähän päivään. Kadulla oli uutta ilmassa, kiteyttää Tumppi Varonen tunnelmaa tuolloin verrattuna tähän päivään.

Jaksossa katuelämää muistelevat:
Vesa Häkli, Epe Kronholm, Pelle Miljoona, Maukka Perusjätkä, Tumppi Varonen, Panda Nikander

Katupoikien laulu-jakson ovat käsikirjoittaneet Markku Heikkinen ja Ari Matikainen. Ohjaus Ari Matikainen, tuotanto Kino Kombinat Oy.

Lhet linkki

Esitysaika

Punklandia YLE Teema kanavalla alkaen maanantaina 14.1.2008 klo 21. Uusinta sunnuntaisin klo 16.