Sota apatiaa vastaan

Osa 5/6, Ohjaus: Ari Matikainen

Katso jakson esittelyvideo 

Pelle miljoonan single ”Olen työtön” vavisutti nuoria suoralla kritiikillään vallitsevaa olotilaa vastaan. Pelle purki hänen turhautumistaan yhteiskunnassa vallitsevaan suurtyöttömyyteen 70-luvulla ja antoi samalla äänen muillekin nuorille, jotka olivat työttöminä ja tyytymättöminä. Punk-muusikot ammensivat innoitusta ja tekivät biisejä ärsyyntymisestään vallitsevaan ilmapiiriin.

- Kukaan ei tehny mitään, ei tapahtunu mitään. Oli niin sanottu nollatila... Ei ollu mitään tekemistä ja siitä se sitten lähti, muistelee Maukka Perusjätkä hänen syitään lähteä musiikin pariin.

Nuoret alkoivat omatoimisesti vallata ja pystyttää omia klubejaan oleskelupaikkojen puutteessa. Helsingin elävän musiikin yhdistys oli mukana Helsingissä vallatun Lepakon rakentamisessa. Projekti kesti vuosia ja sitä tehtiin hartiavoimin. Lepakossa aloitti moni punk-bändi ja siitä tuli osalle nuorista kuin koti. Lepakosta tuli myös maan laajuisesti nuorten itsetekemisen symboli ja aktiivisia nuoria alkoi toimia ympäri maata. ”Kuka tahansa voi alkaa muusikoksi” -ilmapiiri kasvatti paljon punk-muusikkoja Helsingistä Tornioon.

Tavastia oli paikka, mistä punk-bänditkin lähtivät rakentamaan uraansa tähtiin, jos ne eivät saaneet porttikieltoa. Juhani Merimaa muistelee Tavastian punk-kautta ja miten punk-bändit tulivat mukaan paikan historiaan.

Toiset punk-bändit pääsivät hetkellisesti maistamaan jopa menestystä ja nauttimaan siitä seuranneista ilmaisista pizzoista. Kaikkien bändien oli luontaisen kehityksen mukana etsittävä uutta suuntaa musiikilleen ja jakautuminen joko punk-musiikin sisällä tai sen ulkopuolelle alkoi.

Sota apatiaa vastaan -jakson ovat käsikirjoittaneet Markku Heikkinen ja Ari Matikainen. Ohjaus Ari Matikainen, tuotanto Kino Kombinat Oy.

Jaksossa mukana:
Pelle Miljoona, A.W. Yrjänä, Maukka Perusjätkä, Tumppi Varonen, Panda Nikander, Juhani Merimaa

Lhet linkki

Esitysaika

Punklandia YLE Teema kanavalla alkaen maanantaina 14.1.2008 klo 21. Uusinta sunnuntaisin klo 16.