Totuus löytyy kaurapuurosta

Osa 6/6, Ohjaus: Ari Matikainen

Katso jakson esittelyvideo 

Mihin Punk kuoli, ja koska, ja kuka väittää, että se on edes kuollut? Näitä kysymyksiä on ollut lähes punk-ilmiön alusta alkaen ja niitä pohditaan edelleen. Jaksossa pohditaan Punkin jälkilöylyjä eli mitä kaikkea siitä jäi käteen sekä yhteiskunnallisella, että yksilötasolla.

Punk oli tapa kapinoida aikoinaan ja soittajat pelkäsivät kaupallisuuden peikkoa.
- Hyvin nopeasti, siis jo vuoden sisällä tuli single, jossa bändit kelas, että myydäänkö me itseämme ja kaupallisuuden peikko vaani takana, muistelee toimittaja JP Pulkkinen, kuinka punkin koettiin kuolevan usein jo lähtökuoppiin.

- Osiltaan siitä tuli niin sisäänpäin katsovaa, siinä piti olla oikeaoppinen tietyllä tavalla, jotta saattoi olla oikea punk, kuvailee TV-kasvo Arto Nyberg, kuinka punk alkoi syödä itseään sisältäpäin.

- Alettiin tuijottaa liikaa vaatteita, show’ta ja karstastamaan niiden erilaista käyttöä. Punk-skene oli väistämättä hajoamispisteessä viimeistään -84, Nyberg kertoo.

Uusi aalto alkoi punkin jälkimainingeista. Siinä arvosteltiin porvarillisuutta, jopa keskiluokkaisuutta. Punk-aatteen huomattiin leviävän tätä kautta muihinkin taiteisiin. Suomessa Pasi Myllymäen uraa uurtavat kokeelliset elokuvat ja Stefan Bremerin uusi asenne valokuvaamisessa henkivät uutta aikakautta.

- Punk auttoi mua tekemään pesäeron menneisyyteeni. Ymmärsin, etten oikeasti ole niin vakava, Stefan Bremer muistelee aikaa, jolloin hänen tekemisensä sai uusia piirteitä ja hänestä tuli Suomen valokuvauksen ”uusi villi”.

Punkkia voi nyt, 30 vuotta myöhemmin, katsoa erilaisin silmin. On sen harrastaja edelleen tai ei, pystytään sen laskelmoitujakin piirteitä analysoimaan ja katsomaan rehellisesti. Mitä se oikeasti oli, eroaa siitä miltä se tuntui silloin.

Jakson Totuus löytyy kaurapuurosta ovat käsikirjoittaneet Markku Heikkinen ja Ari Matikainen. Ohjaus Ari Matikainen, tuotanto Kino Kombinat Oy.

Jaksossa mukana:
A.W. Yrjänä, Tuomas Nevanlinna, Arto Nyberg, Veltto Virtanen, Pasi Myllymäki, Stefan Bremer, JP Pulkkinen

Lhet linkki

Esitysaika

Punklandia YLE Teema kanavalla alkaen maanantaina 14.1.2008 klo 21. Uusinta sunnuntaisin klo 16.