Vaatteet on mun aatteet

Osa 1/6, Ohjaus: Ari Matikainen

Katso jakson esittelyvideo

- Suomen kokoseks maaks täällä on ollu ihan valtavan hyvä punk-scene... suomen kieli taipuu hyvin punkkiin, summaa Virpi Kytöaho Punklandia -sarjan ensimmäisessä osassa ”Vaatteet on mun aatteet”. Tämä jakso on lyhyt oppimäärä siitä mitä punk suomalaisittain oli ja miksi se meidän nuorison niin hyvin sytytti 70-luvulta lähtien. Paljastetaan myös, oliko suomalaisen punkin vahvuuteen syynä pimeys, pakkasen aiheuttama vitutus vai yksinkertaisesti tarve matkia muita ja kohtalona epäonnistua siinä surkeasti.

- Punk suhteessa Suomessa oli isompi juttu kuin luultavasti missään muuaalla, muistelee suuri suomi-punk vaikuttaja Miettinen. Suomalainen punk -musiikki ja elämäntapa sai maailman mittakaavassa hyvin persoonalliset kasvot. Punk musiikkia edeltänyt proge-vaihe oli tappanut nuorten musiikillisen intohimon ja uutta ”pankin räjäytystä” odoteltiin... ja tulihan se: PUNK!

Punkin alkuaskeleita ja historiaa kertaillaan ja mietitään mitä oikein tapahtui ja missä punk Suomessa syntyi. Punkin keulakuvana ollut Sex Pistols -yhtye Englannista levitti Punkin ilosanomaa ympäri maailmaa, mutta Suomessa viranomaiset estivät heidän esiintymisen vuonna 1979. Veltto Virtasen mielipide on yhä vankkumaton tuosta tapahtumasta:

- Se oli ihan perseestä, se virallinen reaktio. Siinä nähtiin miten media lähti mukaan muutaman asioista todella tietämättömän tahon kanssa.

Punk-ilmiö lähti kaupungeista, mutta levisi joka kuntaan ja kolkkaan tavalla tai toisella. - Landella kun on asunu, sinne ei punk tullu myymäläautollakaan, sen verran syrjässä se oli, kertoo radiotoimittaja Virpi Kytöaho.

Nuorten rohkeus ja kekseliäisyys vaatetuksessa ja hiustyyleissä aiheutti ylimääräisiä sydämentykytyksiä paitsi partureille myös muille ihmisille. Nuoret antoivat itselleen luvan olla ja näyttää mielensä mukaan.

- Kyl se mulle henkilökohtaisesti oli järjetön helvetin iso vapautuminen... sielt löysin tuen itelleni, selittää aikoinaan mohikaani-tukan ottanut Antti Reini omaa punkin löytämistään.

- Musta tuskin ois tullu muusikkoa jos ei ois ollu punkkia, summaa Pelle Miljoona. Punk muuttui aikansa nuorille elämäntavaksi ja aatteet ovat säilyneet vaikka vaatteet ovatkin jo vaihtuneet.

Jaksossa mukana: Pelle Miljoona, Virpi Kytoaho, Veltto Virtanen, Tuomas Nevanlinna, Epe Kronholm Antti Reini, Riikka Söyring ,Tumppi Varonen

Lhet linkki

Esitysaika

Punklandia YLE Teema kanavalla alkaen maanantaina 14.1.2008 klo 21. Uusinta sunnuntaisin klo 16.