yle.fi

Sarjan esittely ja lajit

Uudistunut SIRKUS on säihkyvä, tunteikas ja aito kertomus kuuden julkkisamatöörin matkasta sirkusammattilaisten seurassa kohti uskomatonta Sirkusfinaalia, jossa ammattilaisten ja amatöörien esitykset nivoutuvat toisiinsa kiehtovana ja dramaattisena sirkuselämyksenä. Ohjelman juontaa Marja Hintikka.

SIRKUS 2008 keskittyy kuuden jakson ajan seuraamaan tätä tunteikasta matkaa uusien esiintyjien ja lajien kautta, ilman erillistä kilpailuasetelmaa. Itsensä voittaminen on tavoitteista tärkein.

Nämä kaikki kuusi tunnettua, oman alansa huippua, ovat heittäytyneet heille tuntemattomaan maailmaan. He tulevat kokeilemaan henkisiä ja fyysisiä rajojaan vaarallisten ja huikeiden sirkusesitysten harjoituksissa, sekä upeissa esityksissä.

Ohjelman tuottaja Suvi Mansnerus, YLE VIIHDE.


LAJIT:

Cloudswing

Cloudswing eli toiselta nimeltään pilvikeinu on modernimpaa sirkusta. Se kehittyi kun sirkukseen kaivattiin uusia lajeja. Joku keksi kääntää vertikaaliköyden toisen puolen ylös, ja näin syntyi korkeuksissa oleva keinu.
Cloudswing on vauhdikas ja fyysisesti vaativa laji, jossa turvallisuuden kanssa ei voi leikkiä. Mikaelin valmentaja Mia on esimerkiksi murtanut cloudswing- uransa aikana kylkiluitaan, varpaansa, sormen ja kärsinyt lukuisista revähdyksistä.

Akrobatia

Akrobatia on alun perin lähtöisin Kiinasta. Akrobatiassa usein joku tavanomainen esine saa uuden merkityksen esim. hattu tai tuoli.
Akrobatia on laaja käsite. Erilaisia muotoja ovat permantoakrobatia eli lattialla tapahtuva temppuilu, ilma-akrobatia eli köyden tai trapetsin avulla tapahtuvaa toiminta, tai trampoliini, joka lasketaan myös akrobatiaan. Eijan valmentajan Janin mukaan akrobatian voisi tiivistää näin: ”Itseään kieputellaan jossain tai jonkun välineen avulla”, Jani sanoo.

Trampoliini

Trampoliini on tullut sirkukseen urheilun puolelta ja on siis modernimpaa sirkusta. Sirkuksen historiassa on kuitenkin jo aikojen alusta hypitty ja pompittu esimerkiksi ihmisten tai jopa norsujen yli. Trampoliini on Siirin ja Reinon valmentajan Raulin mukaan hyvin haastavaa ja vaatii tekijältään itseluottamusta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Trampoliini on eräs sirkuksen vaarallisimmista lajeista ja siinä on paljon riskejä.

Trapetsi

Trapetsi on syntynyt ihmisen halusta lentää. Siinä kiehtoo tekijäänsä myös vaaran viehätys. Sirkuksen historiassa trapetsia tehtiin ilman turvaverkkoja, pelkkien paksujen mattojen kanssa. Silloin ajateltiin, että sitä arvostettavampi trapetsitaiteilija on jos hän ei käytä verkkoa. Trapetsi antaa tekijälleen vapauden ja vaaran tunnetta.

Klovneria

Klovni on sirkuksen teatraalisin hahmo. Sen tehtävä on yksinkertaisesti saada ihmiset nauramaan. Hyvä klovni on avoin ja herkkä yleisölleen.
Perinteisessä mielessä klovneriassa tunnetaan kolme hahmoa:

1. Augusti- klovni. Sähläri jolla on punainen nenä ja tukka.
2. Valkoinen klovni. Hassu hattu ja valkoinen maski.
3. Kulkurityyppinen klovni. Uudempaa sirkusta.

Lähetä linkki

Esitysaika

Kakkosella lauantaisin klo 19.40. Uusinta tiistaisin klo 18.05.

> Lue lisää ohjelmasta


Elävä arkisto


Sirkusnostalgiaa Elävässä arkistossa, tähtinä itämaisia fakiireja, merileijonia, surmanhyppääjiä sekä huimapäisiä ilma-akrobaatteja.
> Elävään arkistoon