Aikuisten unikoulu

Apua, uni ei tule silmään! Aamun lehti kopsahtaa kohta postiluukusta ja tuskan hiki nousee otsalle. Mitä jos uni ei tule tänä yönä ollenkaan? Miten ihmeessä sitä jaksaa seuraavan päivän? Taitaa olla tuttu tilanne lähes jokaiselle meistä joskus.

Toisilla univaikeuksia on silloin tällöin, osalla viikottain ja jopa päivittäin. Väsynein silmin maailma näyttää harmaalta, olo on samea ja ajatukset takkuavat. Miten ihmeessä unen päästä saisi helpommin kiinni? Miksi nukkumatti karttaa toisia, kun taas toiset valahtavat höyhensaarille heti, kun silmänsä sulkevat?

Erityisesti tänä talvena olen kuullut paljon tarinoita miten uni ei taaskaan tullut helposti silmään. Miksi sitä on nyt ilmassa? Onko syynä ainainen pimeys, huolet, kiire, stressi, yllättävät elämäntilanteet vai jokin, jolle ei löydy selitystä? Tätä pitää pöyhiä. Ehdotin tiimipalaverissa ohjelmamme aiheeksi aikuisten unikoulua ja se sai, yllätys yllätys, kannatusta. Mikä voisi olla huojentavampaa, kuin miettiä yhdessä helpotusta unensaantiin.

En tiedä lohduttaako, mutta et ole ongelmasi kanssa yksin. Tilastojen mukaan yli miljoona suomalaista kärsii unettomuudesta. Nappaa hyvät keinot takataskuun pahan päivän varalle. Varaa  yöpöydällesi esimerkiksi Markku Partisen ja Maarit Huovisen "Unikoulu aikuisille - opi selättämään unettomuus" tai Susan Pihlin ja Anna-Mari Arosen teos "Unentaidot - voita unettomuus ja uniongelmat ilman lääkkeitä".  Kullanarvoista tietoa saat myös muun muassa Uniliitosta.

PS.
Mikä on sinun unihiekkasi? Maitolasillinen, lukeminen, rentoutuminen vai oikea asenne? Ehkä tietty unirituaali, uniruoaka tai unimyssy? Jaa vinkkisi joko tässä tai Yle Radio Suomessa tiistaina 26.2. klo 19.06, jolloin Elämänmenoa -ohjelman vieraana on uniterapeutti Susan Pihl. Ohjelma tulee myös Yle Areenaan, josta sen voi kuunnella, kun uni ei tule silmään.

2 kommenttia

Olen kuullut, että jokaisella tulee illan mittaan yksi tai kaksi "unelle altista hetkeä", jolloin olisi tärkeää kuunnella kehon viestejä ja mennä nukkumaan. Kuulemma jos jättää viestit huomioimatta, voi olla, että unensaanti on hyvinkin vaikeaa. Minua unettaa monesti noin puolen tunnin ajan alkuillasta, jo kuuden-seitsemän aikaan ja sitten uudelleen noin kymmeneltä,Jos valvon pitempään, en tunne samanlaisia tuntoja, että ai kun pääsis nukkumaan. Silloin kun kuuntelen viestiä ja menen maate, saan unen päästä hetkessä kiinni. Onko tässä perää eli onko tällaisia "unetushetkiä" ja miten niitä oppii tunnistamaan?

Olin nuorempana NIIIINN hyvä nukkuja. Ja nyt muimmotaudin jälkijunassa nukahdan huonosti ja heräilen pitkin yötä. Enkä ole ainoa. Miksi näin? Onko Luontoäidillä jokin syy valvottaa mummoja kun vaarit nukkuu tyytyväisinä vierellä?

Elämänmenoa

Yle Radion Suomen Elämänmenoa-sarjassa puhutaan kodin ja arjen asioista, työelämästä, ihmissuhteista, harrastuksista ja hyvinvoinnista. Arjen ja juhlan elämänmenoa ihmetellään yhdessä kuuntelijoiden kanssa, mukana on myös asiantuntija, jolle kuuntelijat voivat esittää kysymyksiä. Toimittajina Minna Korhonen, Jaana Selin, Ari Meriläinen ja Reetta Arvila. Tuottajana Elina Saksala.

Elämänmenoa joka toinen tiistai Yle Radio Suomessa klo 19-20.


Kuuntele Elämänmenoa Yle Areenassa