To 24.01.2013 @ 15:47Reetta Arvila

Varomattomuus internetissä kostautui

Joitakin viikkoja sitten seikkailin internetin ihmeellisessä maailmassa ja selailin erästä kansainvälistä eri ihmisten kuvista koostuvaa tyyliblogia.

Ja kappas, yhtäkkiä silmieni edessä on tuttu naama, minä itse. Hämmennyin kovasti, vaikka toki tunnistin kuvan ja tajusin saman tien mistä se on sinne päätynyt. Annoin kerran luvan ottaa itsestäni kuvan erääseen muotiblogiin.

Olen yleensä aika tarkka yksityisyydestäni mitä tulee internetiin ja erilaisiin sosiaalisen median sovelluksiin. En todellakaan avaudu Facebook-profiilissani tärkeistä asioistani, uusiin ”hömpötyksiin” (instagram, twitter, tumblr…) en ole lähtenyt mukaan ollenkaan ja jossain vaiheessa haaveilin kirppislöytöjäni esittelevästä blogista, mutta ei siitä mitään tullut. Tärkein syy suunnitelmien kaatumiseen oli nimenomaan ylitsepääsemätön pelkoni yksityisyyden menettämisestä.

Mutta palataan tuohon kuvaan, jonka löysin sattumalta ja lieväksi kauhukseni huomasin, että kuvaa oli uudelleen blogattu aika monenlaiselle sivulle.

Ei sillä, että nämä sivut olisivat olleet täyttä pornoa tai muuten täysin epäilyttävää ainesta, mutta olin ahdistunut ja hermostuin. Mutta kenelle tässä olisi pitänyt suuttua? Internetille? Itselleni? Kanssasurffaajille? 

Joka tapauksessa naiivina en ollut voinut kuvitellakaan, että kuvani päätyisi ympäri maailmaa. Opin läksyni. Internet on arvaamaton. Vaikka omasta mielestäni kuvani oli hyvin tavallinen ja epäkiinnostava, kävi ilmi, että se oli nähty hyvin monella tavalla.    

Jokainen, mukaan lukien itseni, on varmasti kuullut useita kertoja saman varoitusvirren: Mieti mitä tietoja luovutat sosiaaliseen mediaan, mieti mitä kuvia lataat nettiin, mieti kannattaako lasten kuvia laittaa…

Mutta ainakin minulle on jäänyt hieman epäselväksi mitä varoitukset tarkoittavat käytännössä? Kuka tietojani tai kuviani voisi väärinkäyttää ja miten? Kuinka varovainen on syytä olla?

PS: Onko jollekin muullekin käynyt yllättäen hieman hullusti internetin tai sosiaalisten median sovellusten kanssa pelatessa?

Elämänmenoa internetissä tiistaina 29.1. kello 19:06 Radio Suomessa. Internetin ja yksityisyyden yhtälöstä ovat keskustelemassa bloggaaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Aalto-yliopiston teknologioikeuden opettaja ja tutkija Ville Oksanen. Osallistu lähetykseen kommentein ja kysymyksin.

 

 

0 kommenttia

Elämänmenoa

Yle Radion Suomen Elämänmenoa-sarjassa puhutaan kodin ja arjen asioista, työelämästä, ihmissuhteista, harrastuksista ja hyvinvoinnista. Arjen ja juhlan elämänmenoa ihmetellään yhdessä kuuntelijoiden kanssa, mukana on myös asiantuntija, jolle kuuntelijat voivat esittää kysymyksiä. Toimittajina Minna Korhonen, Jaana Selin, Ari Meriläinen ja Reetta Arvila. Tuottajana Elina Saksala.

Elämänmenoa joka toinen tiistai Yle Radio Suomessa klo 19-20.


Kuuntele Elämänmenoa Yle Areenassa