Ma 14.01.2013 @ 14:58Elina S., tuottaja

Elämänmenoa työyhteisöissä

Miksi joillakin työpaikoilla ilmapiiri on kannustava ja tunnelma valoisa, kun toisaalla kyräillään tai kiusataan? Mitä kukin meistä voi itse tehdä parantaakseen yhteishenkeä? Kun kiire painaa päälle ja pinna kiristyy, ei ole ihme että tunnelma ei ole aina seesteinen. Mutta miten voisimme varmistua siitä, etteivät torat jää nurkkiin luuraamaan?

Kerronpa esimerkin elävästä elämästä. Tein töitä pienessä toimistossa, jossa jokaisella oli selkeä oma tehtävänsä. Sitten toiminnanjohtaja lähti muualle ja uusi saatiin tilalle vasta kuukausien jälkeen. Tuurasin esimiestä ja hoidin ohessa omat tehtäväni. Kun uusi viimein aloitti, hänen omanarvontunteensa ei kestänyt sitä, että hallitsin hänen tonttinsa. Eipä kulunut kauan, kun hän sai minut savustettua kilometritehtaalle. Olin nuori, enkä varmasti osannut reagoida oikein: mikä olisi saanut tilanteen laukeamaan ennen kuin mentiin liian pitkälle? Varmasti nyt toimisin toisin. Mutta pitääkö kaikki oppia kantapään kautta?

Elämänmenoa tarttuu vuoden ensimmäisessä lähetyksessään 15.1.2013 klo 19 työyhteisöjen hyvinvointiin - ja vähän pahoinvointiinkin. Etsimme yhdessä kuuntelijoiden kanssa niin pikalaastareita kuin pitkäkestoisempia apuja työilmapiirin parantamiseen. Ei kaikkien tarvitse olla parhaita kavereita keskenään, mutta toimeen pitäisi tulla, että työnilo säilyy ja homma sujuu.  

Minna Korhosen ja Sanna Jussilan vieraana on kasvatustieteen maisteri, kouluttaja Timo Lampikoski, joka on ajankäytön ja työyhteisöjen vuorovaikutuksen asiantuntija.

Mikä on sinun tarinasi? Kommentoi, jaa kokemuksesi ja auta muita voimaan paremmin työpaikalla.

4 kommenttia

Pidän työstäni, mutta en enää kestä työpaikan ilmapiiriä. Esimies on itsevaltias, joka määrää ja hänellä on hännystelijäpiirinsä, joka myötäilee ja nuoleskelee. Pieni piiri määrää, mitä kukakin saa tehdä, siinä ei katsota kenenkään taitoja tai mielenkiinnon kohteita. Kokoukset ovat pomon yksinpuheluita. Eriävä mielipide kostetaan varmasti myöhemmin. Meitä koskevat asiat päätetään "jossain". Työhön liittyvistä asioista on kiellettyä puhua. Ja kysymys on korkeastikoulutetuista ihmisistä. Olen kouluttautumassa toiselle alalle. Voimaa saan siitä toivosta, että joskus vielä olen työssä, johon on kiva mennä, tunnen sitä intoa mitä tunsin joskus ennen. En ymmärrä miksei johtaja luota meihin, paitsi niihin pariin, jotka ovat hänen marionettejään. Jos meille tulee uusi työntekijä, hänen ei anneta tehdä juuri mitään. Eihän hän kuitenkaan osaa. Olemme kaikki alamme asiantuntijoita. Ulospäin toki kaikki näyttää hienolta, mutta sisältä systeemi on läpimätä. Itsetunto on lujilla. Opiskelu on onneksi näyttänyt, että olen edelleenkin ihan lahjakas ja innostun asioista. Olen saanut vahvistusta sille, että se mitä työpaikalla tapahtuu on väärin. Pahin pelko on se, että joku päivä huomaan, etten osaa enää ajatella omilla aivoillani. Kun vuosikaudet lannistetaan, niin siinä helposti alkaa uskoa itsekin olevansa täys nolla. Onneksi lähimmät työkaverit on ihania, käymme tätä taistelua yhdessä, tosin tuulimyllyjä vastaan.

Itselläni on ollut onni työskennellä koko työurani hyvien esimiesten ja mukavien työkavereiden kanssa. Tällä hetkellä itselleni on tärkeää ns. vapaa liikkuvuus työhontulon ja -lähdön kanssa. Olisipa tällainen jouston mahdollisuus ollut silloin kun lapset olivat pieniä, mutta silloin olin työssä, jossa olin riippuvainen mm. aukiolo- tai puhelinpäivystysajoista. Varsinkin ehtiminen liikenneruuhkien takia hakemaan lasta päivähoidosta oli joskus stressaavaa.

Viimeisten viiden vuoden aikana minulla on ollut neljä eri esimiestä. Ehdotin itse joustavaa liikkumista eli tulen töihin klo 8 ja 9 välillä ja lähden klo 17 jälkeen, koska silloin on liikenteessäkin paljon väljempää. Lopullisen "ylityön" voin tasata vaikkapa perjantaina lähetmällä aikaisemmin. Joskus olen saanut "kerättyä" jopa vapaapäivän.

Jokaiselle esimiehelle sopiminen työajan joustavasta sijoittamisesta on sopinut mainiosti ja meillä on luottamus toisiamme kohtaan. Asia on minulle tosi tärkeä työhyvinvoinnin takia. Esimies ei välttämättä aina tiedä, että pienilläkin asioilla voi olla jollekin suuri merkitys. Minulla on onni, että se on alallani mahdollista ja minua ei tiukka aikataulu ahdista.

Työpaikallamme menestyäkseen tarvitsee nuoleskella osaston johtajaa ja toista esimiesasemassa olevaa henkilöä , jotta olisi hyvä työntekijä. Sillä osaako työnsä ei ole merkitystä. Johtaja on myös ulkonäkö ja ikärasisti hän tuo sen selvästi esille. Talon arvoissa lukee, että työpaikalla on nollatoleranssi työpaikkakiusaamiseen, mutta käytäntö on toinen. Nämä kaksi henkilöä saavat omien esimiestensä sekä henkilöstöhallinnon hiljaisella siunauksella käyttätyä miten törkeästi tahansa ilman, että heille olisi siitä mitään seuraamuksia. Ei toivottuja työntekijöitä savustetaan ulos perättömillä puheilla. Tässäkin he ovat onnistuneet. Kuka enää on työntekijä puolella tällaisessa kiusaamisessa, kun näyttää siltä, että henkilöstöhallintokin uskoo mieluummin johtavassa asemassa olevia henkilöitä kuin työntekijää itseään? Mikä on heidän vastuunsa, jotka tietävät ko. henkilöiden toimintatavat, mutta vaikenevat asiasta, koska asia ei heitä koske. Luottamusmies on myös saanut osansa tästä mustamaalaamisesta, ei hänkään halua auttaa.

työpaikan ilmapiiriin vaikuttaa se millainen "pomo" työpaikalla on. Nuoleskelijat ja omanedun tavoittelijat ovat omiaan pönkittämäään huonolla itsetunnolla varustetun pomon toimia. Kiltit ja tunnolliset ihmiset saavat kärsiä heikon pomon kiusaamisesta ja olla sylkykuppina. Pomo on helppo vaihtaa siinä lähtee samalla nuoleskelijatkin ilmapiiri varmaan paranee.,

Elämänmenoa

Yle Radion Suomen Elämänmenoa-sarjassa puhutaan kodin ja arjen asioista, työelämästä, ihmissuhteista, harrastuksista ja hyvinvoinnista. Arjen ja juhlan elämänmenoa ihmetellään yhdessä kuuntelijoiden kanssa, mukana on myös asiantuntija, jolle kuuntelijat voivat esittää kysymyksiä. Toimittajina Minna Korhonen, Jaana Selin, Ari Meriläinen ja Reetta Arvila. Tuottajana Elina Saksala.

Elämänmenoa joka toinen tiistai Yle Radio Suomessa klo 19-20.


Kuuntele Elämänmenoa Yle Areenassa