Ke 04.02.2009 @ 18:09Hannele Muilu

Millä kokoomus porskuttaa?

Valtiopäivät on avattu. Kahvitilaisuudessa kansanedustajat ja muu juhlaväki pohtivat, vieläkö pörssiyhtiöt ilkeävät jakaa optioita löysin perustein, miten vakavasti Niinistön velkakurimuksella pelottelu pitää ottaa ja onkohan edustaja Karpelan vauvauutisessa perää. Osa kuikuili arvovieraiden pöydässä istuvaa Sauli Niinistön uutta puolisoa Jenni Haukiota.

Monella olivat mielessä tuoreet suosioluvut. SDP ja keskusta kärvistelevät alle 20 prosentin pudonneen kannatuksensa kanssa kun kokoomus on karkaamassa omille teilleen.

Muissa puolueissa ihmetellään kokoomuksen taitavaa julkisuuspeliä ja imagon rakennusta.

Esimerkkinä vaikkapa tapaus Stubb ja korkea EU-virka. Ensin kokoomus antaa syötön eli tekee aloitteen esittämällä, että kokoomuslainen Alexander Stubb olisi kelpo ehdokas EU:n ulkoministeriksi.

Aloitteen tekee puolustusministeri Jyri Häkämies, joka on ennenkin saanut toimittaa pahan pojan virkaa ja päästää suustaan konsensusta rikkovia sammakoita. Häkämiehen esityksestä tiesivät ennakkoon puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja tiettävästi myös Stubb itse.

Sen jälkeen seuraa yleistä rähinää, keskustelua ja paheksuntaa. Tässä tapauksessa pääministeri Matti Vanhanen äityi oistis jopa pitämään asiasta tiedotustilaisuuden, jonka sisältö oli, että Suomen ehdokas EU:n ulkoministeriksi on keskustalainen Olli Rehn ja kaiken maailman hajaehdokkaat ovat suureksi haitaksi yhteiselle kansalliselle asialle. Tätä mekkalointivaihetta kokoomus kutsuu uudeksi avoimuudeksi.

Mitä sitten seuraa? Kokoomuksen Jyrki Katainen saa vastata keskustalaisten ärtymykseen ja rauhoittaa tilanteen, että kyllähän me sen Olli Rehnin takana olemme. Avoin keskustelu pitää kuitenkin sallia, on Kataisen toinen viesti.

Lopputulos: Kokoomus saa päättää itse aloittamansa keskustelun ja pitää tilanteen hallussaan. Julkisuutta kertyy.

Torstaina alkaa eduskuntapuurtamisen arki. Hallituksen ja opposition väliseen rökittelyyn on totuttu. Suuremmalla jännityksellä odotetaan sitä, seuraako keskustan ja kokoomuksen välille revenneestä kannatuserosta hallituspuolueiden välistä nokittelua.

Hannele Muilu, politiikan toimittaja, YLE Uutiset