Ti 03.02.2009 @ 17:46Ari Hakahuhta

Protestiäänten suma

Niinhän siinä kävi, ettei puhemiehistössä tai eduskuntaryhmien johdossa tapahtunut vaihdoksia. Haastajaa ei löytynyt SDP:n Tarja Filatoville eikä Keskustan Timo Kallille. Ryhmäjohtoonsa tyytymättömät tyytyivät puristamaan nyrkkiä taskussa.

Puhemiehen vaalissa protesti- ja huumoriääniä oli viime vuotista enemmän. Todennäköisesti myös enemmän kuin vuosiin.
Sauli Niinistö sai 141 ääntä ja jatkaa puhemiehenä. Mutta puhemiehen vaalin hajaäänilista on pitkä: Esa Lahtela kaksi ääntä, yksi ääni seuraaville: Paavo Arhinmäki, Leena Harkimo, Eero Heinäluoma, Reijo Kallio, Ilkka Kanerva, Ulla Karvo, Esko Kiviranta, Seppo Kääriäinen, Lauri Oinonen, Kari Rajamäki, Kimmo Sasi, Marja Tiura ja Jyrki Yrttiaho. Tyhjää äänesti 18 edustajaa ja 13 ääntä hylättiin. Äänestyslippuun pelkän Niinistön kirjoittaminen ei näet riittänyt, koska eduskunnassa on myös toinen Niinistö. Saulin veljenpoika Ville Vihreissä.
Viime vuonna vastaavassa vaalissa Sauli Niinistö sai ääniä enemmän, 155. Mitähän hajaäänien antajat ja tyhjää äänestäneet halusivat viestittää?

Varapuhemiehinä jatkavat Keskustan Seppo Kääriäinen ja SDP:n Johannes Koskinen. Muuten, tällä kertaa SDP:n Matti Ahde sai 3 ääntä varapuhemieheksi (katso edellinen blogi-merkintä).

Edustaja ja perhe eri kodeissa

Puhemiehen vaali jäi tiistaina lehterikeskusteluissa toissijaiseksi. Osaa kansanedustajista hämmentää Rovaniemen hallinto-oikeuden tulkinta poliitikon kotikunnasta.
Hallinto-oikeus on todennut, ettei Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkulan kotikunta olekaan Rovaniemi, vaan muun perheen asuinpaikan mukaan Turku. Takkula on menettämässä Rovaniemen valtuustopaikkansa.

Eduskunnassa kotikunta määrää edustajien saamat kulukorvaukset. Siksi hämmennys. Kysymys on tuhansista euroista vuodessa.
Esimerkiksi valtiovarainministerin perhe asuu Espoossa, mutta Jyrki Katainen on valtuuston jäsen ja kirjoilla kakkosasunnossaan Siilinjärvellä. Ympäristöministerin perhe asuu Sipoossa, mutta Paula Lehtomäki on kirjoilla asunnossaan Kuhmossa. Savossa tai Kainuussa kotikuntaansa pitävän edustajan kulukorvaus on pääkaupunkiseutua parempi.
Paavo Väyrysen Keminmaan, vuoden 1982 jalasmökin jälkeen edessä häämöttää uusi tupatarkastus! Puhemies Sauli Niinistö lupasi selvittää, onko kotikunnissa tulkinnanvaraisuutta. Tulkinnanvaraiset asiat ratkaisee eduskunnan kansliatoimikunta.

Tästä aiheesta enemmän YLE Uutisten uutissivuilla.

Ari Hakahuhta, politiikan toimittaja, YLE Uutiset

Linkki poliitikkojen kotikuntauutisointiin: http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/02/eduskunta_ryhtyy_selv...