Valtaa jaetaan eduskuntaryhmissä ja perustuslaissa
Tervetuloa YLE Uutisten politiikan toimituksen uuden blogin pariin, lukemaan ja erityisesti kommentoimaan!
Eduskunnan kevätistuntokausi käynnistyy tiistaina. Puhemies ja varapuhemiehet valitaan suuressa salissa äänestämällä. Oletus on, että Sauli Niinistö, Kok., jatkaa puhemiehenä ja Seppo Kääriäinen, Kesk., ja Johannes Koskinen, SDP, varapuhemiehinä.
Koska puolueet ovat kyenneet sopimaan puhemiehistä vaalikauden alussa, suurin kiinnostus puhemiesten vaalissa kohdistuu valittavan äänimäärään: tuleeko paljon protesti- tai huumoriääniä muille kansanedustajille. Viime vuonna esimerkiksi SDP:n konkariedustaja Matti Ahde sai 6 ääntä toisen varapuhemiehen vaalissa. Johannes Koskinen tuli valituksi 146:lla äänellä.
Istuntokauden alussa myös eduskuntaryhmät valitsevat puheenjohtajansa. Etenkin SDP:n osalta on arvuuteltu, tuleeko nykyiselle puheenjohtajalle Tarja Filatoville haastajaa. Eero Heinäluoma ei aio mittauttaa kannatustaan ryhmän johtoon. Filatov itse ei käy varsinaista kampanjaa paikkansa turvaamiseksi. Hän on laskenut, että kannatusta riittää ilman kampanjointiakin.
Kannatuksensa laskukierteessä pyristelevä Keskusta joutunee jossain vaiheessa miettimään, vaatiiko nousuun pääseminen henkilövaihdoksia. Istuntotauon aikana on Keskustan joukoissa jo rohjettu pohtia, pitäisikö ryhmän puheenjohtaja Timo Kalli haastaa. Ainakin yhtä ehdokasta on kysyttykin. Viime kevään vaalirahakohu teki lommon Kallin kylkeen.
Tuskin Kalli kuitenkaan vielä tällä kierroksella paikastaan luopuu tai sen menettää. Kallilla on muuten nykyisistä eduskuntaryhmien puheenjohtajista ainoana harvinaista kokemusta siitä, miten luovitaan pääministerivaihdos kesken vaalikauden! Kiitosta on annettu myös kyvystä pitää eduskuntaryhmä kasassa. Ei ole helppo tehtävä näinä aikoina.
Sama henkilövaihdosarvuuttelu koskee myös Keskustan ministeriryhmää. Niin keskustalaisilta kuin ulkopuolisilta tarkkailijoiltakin olen kuullut arvioita, että keskustaministerit kokoomusministereihin verrattuna näyttävät enemmän eilisen kuin huomisen tähdiltä. Puheenjohtaja-pääministeri Matti Vanhasen odotetaan kääntävän puolue ja kannatus uuteen asentoon kevään aikana ennen europarlamentin vaaleja. Jos meno ei EU-vaaleihin mennessä parane, arvostelu kiivastunee.
Presidentti Tarja Halonen avaa valtiopäivät keskiviikkona. Halosen avauspuheeseen vastaa puhemies Sauli Niinistö. Avajaisissa eduskunnan puhemiehen pöydän takana on siis kaksi poliitikkoa, joista kumpikaan ei halua karsia presidentin valtaoikeuksia. Nähtäväksi jää, pitääkö Halonen presidentin valtaoikeuksia puolustavan puheen, jota Niinistö komppaa!
Perustuslakimuutoksiin ja etenkin mahdolliseen presidentin valtaoikeuksien karsimiseen odotetaan vielä suurista puolueista SDP:n näkemystä. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen panttaa näkemystään toistaiseksi. Urpilainen toteuttaa yhtä puheenjohtajakampanjansa lupausta viime keväältä. Puheenjohtajaehdokkaana Urpilainen lupasi kuunnella aiempaa enemmän jäsenistöä. SDP lunastaa Urpilaisen lupausta menneen unelmakiertueen lisäksi nyt kysymällä jäseniltään perustuslakinäkemyksiä. Kunninhimoinen yritys tiukalla aikataululla! SDP:n valtuusto kertoo puolueen kannan maaliskuun alussa. Nettikysely avattaneen parin viikon kuluttua.
SDP:n periaateohjelma Turun puoluekokouksesta vuodelta 1999 muistuttaa, että historiallisesti puolue on korostanut parlamentarismia, siis eduskunnan ja sen luottamuksella toimivan hallituksen valtaa: "Korostamalla parlamentarismia ja kunnallista demokratiaa sekä edistämällä työntekijöiden oikeuksia se [siis SDP, sosialidemokratia] teki eron kapitalismiin ja kommunismiin."
SDP:n eduskuntaryhmästä ja niin sanotulta kentältä on kuultu viestiä, ettei presidentin valtaoikeuksia pitäisi enää paljoa karsia. Jos SDP päätyisi puolustamaan nykyisenkaltaisia presidentin valtaoikeuksia, Urpilainen saisi jäsenkyselystä selkänojan. Joku voisi näet kysyä selitystä, miksei historiallinen pyrkimys parlamentarismin korostamiseen tällä kertaa puoluetta innostanut.
Valtiopäivien avajaisten jälkeisessä kahvitilaisuudessa nähtäneen vastavihityn puhemies Sauli Niinistön rinnalla vaimo Jenni Haukio ensimmäistä kertaa valtion juhlatilaisuudessa. Eduskunnassa varaudutaan jo valokuvaajaryntäykseen!
-Ari Hakahuhta, politiikan toimittaja, YLE Uutiset
P.S.
Lehteri on Kielitoimiston sähköisen sanakirjan mukaan sisäparveke. Ja yhdenlaisella sisäparvekkeella me toimittajat istumme, silloin kun seuraamme istuntoa eduskunnan suuressa salissa. Jos salin puheet eivät anna uutisaihetta, voi puheita ja puhujia arvioida naapurivälineen toimittajan kanssa supatellen. Tervetuloa mukaan!