Pe 22.01.2010 @ 12:50Leila Koivuaho

Kuva syntyy valosta

Vuoden 2010 ensimmäisellä Ruudun takaa –luennolla kuulemme Jari Väisäsen ja Mika Tertsusen luennon kuva- ja valosuunnittelun lähtökohdista ja käytännön toteuttamisesta televisiotuotannoissa.

Väisänen aloitti uransa Yleisradiossa reilut parikymmentä vuotta sitten. Siitä asti hän on toiminut valaisijana ja sittemmin myös suunnittelevana kuvaajana. Hänen ominta aluetta on viihde- ja musiikkiohjelmat, joita hän on ehtinyt tehdä runsaasti. Mm. Hymy pyllyyn, Haaveiden ilta ja Make up. Parhaillaan työn alla on uusin Emma gaala.


Jari Väisäsen ura alkoi Yleisradion ammattiopistosta. Sittemmin hän on täydentänyt ammatillista osaamistaan opiskelemalla valo- ja äänisuunnittelun opettajaksi Teatterikorkeakoulussa.

Mika Tertsunen tuli Yleisradioon opiskelemaan kuvaajakurssille kymmenisen vuotta sitten ja jäi sen päätyttyä taloon töihin. Hänen töistään mainittakoon mm. Levengood, Porvoo 1809 ja Kymmenen uutta käskyä.

  • Kuvasuunnittelija on aina alusta asti ohjelman suunnitteluprosessissa mukana, sen jälkeen kun ohjelmaidea on selvillä. Aluksi lähdetään hakemaan muotoa olemassa olevalle idealle. Joskus suunnitteleva kuvaaja voi olla jo ideointivaiheessa mukana. 
  • Monikamera- ja yksikameratuotannot eroavat toisistaan monin tavoin. Monikameratuotannoissa kuvien on sovittava toistensa kanssa peräkkäin heti kuvausvaiheessa. Sen sijaan yksikameratuotannoissa tehdään kuva kerrallaan ja yksittäisten kuvien jatkuvuus mm. valoilmaisussa on pidettävä mielessä. 
  • Suunnittelun lähtökohdat voivat olla hyvin moninaiset riippuen tekeilläolevasta aiheesta ja genrestä. Esimerkiksi musiikkiohjelmissa valosuunnittelun lähtökohtana on lähes poikkeuksetta musiikki. Kuunteluelämyksen synnyttämät tunnetilat ja mielikuvat ilmaistaan valoilla. 
  • Valon merkitys kuvan synnyttämisessä on aivan olennainen tekijä. Ilman valoa ei voi olla kuvaa.

Keskiviikkona 27.1. järjestettävää luento Ruudun takaa YLE Tuotanto esittää:  kuva- ja valosuunnittelu voi seurata suorana lähetyksenä YLE Areenassa klo 16.15 – 18.00. Tallenne siirretään katsottavaksi YLE Areenaan, josta löytyy myös aiemmat luennot.
 

3 kommenttia

Liverapoa tapahtumasta luvassa <a href="http://www.qaiku.com/channels/show/seminaarikannu/">Qaikussa #seminaarikannu -kanavalla</A>!

Tuija Aalto kirjoitti:

Liverapoa tapahtumasta luvassa <a href="http://www.qaiku.com/channels/show/seminaarikannu/">Qaikussa #seminaarikannu -kanavalla</A>!

Säilyykö homma muuten Areenassa kuinka kauan?

Quote:

Säilyykö homma muuten Areenassa kuinka kauan?

Säilynee Areenassa ikuisesti ;). Nyt on kuitenkin niin, että lähetys ei ole Areenaan päivittynyt. Koitan selvittää, mistä on kyse. Periaatteessa lähetyksen pitäisi olla Areenassa jo muutamien tuntien päästä.

Varsin kattava Live-rapo löytyy sitten täältä: http://www.qaiku.com/channels/show/seminaarikannu/view/1df0b4959f6b47a0b4911dfac2d05bfa12c32003200/