yle.fi


Anneli Saaristo

empty

» Katso videoita Anneli Saaristosta

Anneli Saaristo

Laulaja Anneli Saaristo, 60, ei ole sinut itsensä kanssa. Anneli ei pysty hyväksymään omaa kehoaan eikä naiseuttaan.

Pahaa oloaan ja julkisen katseen tuomia paineita Anneli helpottaa linnoittautumalla kotiinsa ja syömällä. Hän haluaa opetella hyväksymään itsensä sellaisena kuin on - toisaalta myös elämäntaparemontti kiinnostaa. Lisäksi Anneli haaveilee elämästä, jossa hän ei enää jättäytyisi yksin.

LÄHTÖTILANNE
Onnellisuuspisteet: 35/100
Elinajanodote: 79 v.

Nimi: Anneli Saaristo
Ikä: 60v.
Asuinpaikka: Tampere
Ammatti: laulaja
Perhe: sinkku

empty

Valmennus alkaa (10.9.)

Avausohjelman nauhoituksesta on kulunut reilu viikko. Kun muut päähenkilöt hiihtelevät Marco Bjurström johdolla Aulangolla, makaa flunssainen Anneli Saaristo sairasvuoteella.

Anneli peruu tapaamisia valmentajansa kanssa - valmennus ei tahdo päästä alkuun. Anne on vakavasti huolissaan Annelin terveydentilasta. Laulaja on käyttänyt unilääkkeitä jo vuosia ja on niistä riippuvainen. Annelin terveydentila tulee selvittää, ennen kuin onnellisuusvalmennus voi alkaa. Siksi tavoitteetkin sovitaan vasta seuraavassa jaksossa.

Anneli välttelee lääkärilläkäyntiä, koska hän pelkää suvussa kulkevaa diabetestä. Tapahtuu pieni ihme: Anneli paitsi suostuu lääkärille ja lupautuu myös kauan lykkäämiinsä diabetes-testeihin. Uni- ja mielialalääkkeet jäävät toistaiseksi ennalleen.

Anneli lupaa lääkärille: ”Nyt mä olen kiltti tyttö ja menen myös sinne (testeihin) sitten.”

» Katso Annelin lääkärikäynti

empty

Suuria tunteita (24.10.)

Annelin valmennuksen tavoitteet:
1) terveellisempi elämä
2) myönteisyys
3) rakkaus

Anneli Saaristo kävi viime jaksossa lääkärintarkastuksessa ja pääseen nyt sopimaan valmennuksen tavoitteista. Ensimmäiseksi sovitaan kohtuullisuus ja terveellisemmät elämäntavat. Toiseksi tavoitteeksi sovitaan myönteisempi asenne itseen ja muihin. Kolmas tavoite on rakkaus, joka valmentaja Anne Hyvénin mukaan syntyy oman itsen hyväksymisestä.

Annelin kanssa on edelleen vaikeaa. Hän peruu tai unohtelee tapaamisiaan valmentaja Anne Hyvénin kanssa. Anneli lykkää myös diabeteskokeisiin menoa. Lopulta Anne onnistuu puhumaan Annelin kanssaan kuntosalille.

Kyky antaa anteeksi on tärkeä onnen taito. Siksi Anne vie Annelin kirjastoon ja haastaa laulajan tarinoiden avulla pohtimaan omaa näkökulmaansa omaan elämäänsä.

”Mun on kauheen vaikea antaa itselleni anteeksi hukattua aikaa. Sellasta millon mä olen kymmenenkin vuotta ollut niin masentunu ja erään ihmisen koukussa niin pahasti, että mä olen niinkun hukannut sen kymmenen vuotta. Että mun on aina, aina, aina, ja aina vaan vaikea hyväksyä sitä, kuinka mä olen voinut olla niin typerä.”

empty

Valmennus puolivälissä (1.10.)

Valmentaja Anne Hyvén järjestää Annelille yllätyksen tukijoukkojen merkeissä. Kuvassa vasemmalta: Matti Puurtinen, Anneli Saaristo, Anne Hyvén, Risto Vahanen ja Jarkko Ahonen Pyynikin maisemissa.

Laulaja Anneli Saaristo haluaa vihdoin hyväksyä itsensä. Valmennustapaamisissa Anne on kannustanut Annelia rakastamaan itseään ja suhtautumaan myönteisemmin elämänsä vaikeisiin hetkiin. Annelin kevät on kuitenkin ollut kiireinen, ja onnellisuuden vahvistaminen on jäänyt sivurooliin.

Valmentaja Anne Hyvén saapuu Tampereelle etsimään keinoja, joilla Annelin resursseja sitoutua itselleen asettamiin päämääriinsä voisi vahvistaa. Anne järjestää Annelille yllätyksen Pyynikin näkötornille. Hän on kutsunut paikalle Annelin parhaat ystävät, joista kukin lupaa sitoutua tukemaan laulajaa tämän onnellistumishankkeessa pienillä, mutta käytännöllisillä teoilla.

Anneli saa vihdoin käytyä myös pitkään lykkäämissään verikokeissa. On aika kohdata totuus: Annelilta löytyy aikuisiän diabetes. Diagnosin saatuaan hän aloittaa lääkityksen. Hän sanoo olevansa motivoitunut laihduttamaan, jotta pääsisi lääkkeistä eroon ja myös välttäisi taudin, jonka vakavuuden hän hyvin tajuaa. Silti laulaja sallii itselleen poikkeukset.

Anneli: ”Mutta ei tänään. Tänään ei tarvitse, koska tänään on tota... Se, mikä eteen tuodaan, niin syödään!”

empty

Poikkeuksellisia tilanteita (8.10.)

Valmentaja Anne Hyvén on jo aiemmin yrittänyt saada laulajaa liikkumaan, mutta toistaiseksi heikoin tuloksin. Aseeksi otetaan nyt Annelin omat toiveet. Toukokuun puolivälissä Anneli rohkaistuu kokeilemaan salsaa, jota on aina halunnut tanssia, vaan ei ole tohtinut.

Salsan jälkeen Anneli on täynnä energiaa. Pian virta kuitenkin taas lopahtaa. Anneli peruu jälleen tapaamisen Annen kanssa ja voipuu lomamatkalle lähdön kynnyksellä. Valmentaja Anne Hyvén ei kuitenkaan luovuta. Hän matkaa Tampereelle auttamaan Annelia. Vierailu on Annelille yllätys, mutta se sujuu hyvin. Anne auttaa Annelia pakkaamaan ja Anneli voimautuu lähtemään hyvillä mielin matkaan. Reissu ei kuitenkaan suju täysin toiveiden mukaisesti.

Anneli: ”Koneessa mä sain identiteettini takaisin. Kun lentoemännät alko niinku kohdella mua kauniisti ja ihmiset tunnisti minut ja tota... Minusta tuli taas turvallisesti oma itseni.”

empty

Valmennus päättyy, toteutuivatko toiveet? (15.10.)

Valmentaja Anne Hyvén vie Anneli Saariston yllätysmatkalle tämän lapsuuden maisemiin Jokioisiin. Matkan tarkoitus on kannustaa Annelia näkemään itsensä ja menneisyytensä myönteisessä valossa. Myönteisten asioiden tunnistaminen ja muistelu kielteisten kokemusten sijaan on tärkeää henkisen hyvinvoinnin lisäämisessä.

Jokioisten kartanon puistossa Anne teettää Annelilla virusharjoitteen: jos maailma tuhoutuisi minuutissa, mitä Anneli haluaisi viedä nykyisestä elämästään uuteen maailmaan, jotta hän olisi mahdollisimman oma itsensä? Anneli mainitsee vain positiivisia asioita: ihmisiä, joita on rakastanut.

Anneli ja Anne arvioivat myös valmennuksen onnistumista. Anneli on tavoitellut valmennuksessa terveellisempiä elämäntapoja, myönteisyyttä sekä rakastavampaa suhtautumista itseen ja muihin. Omien sanojensa mukaan Anneli on pystynyt noudattamaan terveellisempiä elämäntapoja hiukan. Anneli on myös pohtinut onnellisuuden teemaa. Se on auttanut häntä suhtautumaan itseensä hiukan myönteisemmin. Sen sijaan Anneli ei koe vielä oppineensa rakastamaan itseään sen enempää kuin muitakaan.

Anneli tarttuu Annen ideaan hyvien ihmisten juhlasta. Anneli järjestää ystävänsä Risto Vahasen luona juhlat, joissa hän kiittää ystäviään kumppanuudesta.

empty

Ovatko he onnellisempia? (22.10.)

Anneli Saariston onnellisuuspisteet valmennukseen lähdettäessä olivat matalat, 35 pistettä. Annelin uudet onnellisuuspisteet ovat 72.

Annelin ystävä Jarkko Ahonen kommentoi Annelin valmennuksen edistymistä. Hänen mielestään diabetesdiagnoosi pysäytti Annelin. Anneli on alkanut noudattaa terveellisempiä elämäntapoja ja lisännyt liikunnan määrää. Hän on nauttinut onnellisuusvalmennuksen antoisista keskusteluista valmentaja Anne Hyvénin kanssa.

Anneli kertoo omaavansa hivenen aikaisempaa myönteisemmän suhteen itseensä. Tähän on johtanut tietoisuus onnellisuustematiikasta. Vaikka Anneli tiedostaa olevansa tuuleella käyvä ihminen, hän uskoo työn onnen kysymysten parissa jatkuvan kohdallaan myös tulevaisuudessa.

Sarja päättynyt

Jaksokuva

Ovatko he onnellisempia? (7/7)

Ovatko päähenkilöt onnellisempia kuin ennen puolen vuoden valmennusta? Uudet testitulokset julkistettiin 22.10.


Lue tulokset!

Areena - Katsele ja kuuntele