yle.fi


Teija Halonen

empty

» Katso videoita Teija Halosesta
» Katso Teijan voimauttavia valokuvia

Teija Halonen

Hopeaseppä Teija Halosen perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi lasta. Nuorempi lapsista vammautui pahasti synnytyksessä ja on koko elämänsä täysin riippuvainen muiden avusta.

Vaikeasti vammaisen lapsen hoito sekä jatkuva avun hakeminen viranomaisilta uuvutti Teijan ja hän masentui. Vuosien mittaan perheen hätä ja hämmennys on tasaantunut rutiineiksi, mutta Teija ei ole vieläkään löytänyt uudelleen elämäniloaan.

LÄHTÖTILANNE
Onnellisuuspisteet: 23/100
Elinajanodote: 81 v.

Nimi: Teija Halonen
Ikä: 46 v.
Asuinpaikka: Tuulos
Ammatti: hopeaseppä
Perhe: aviomies Jarkko, tytär Tiia 7v., poika Topi 6v.

empty

Valmennus alkaa (10.9.)

Teijan valmennuksen tavoitteet:
1) Eroon alakulosta
2) Irti vatvomisesta
3) Uusia näkökulmia

Teija Halosen valmennuksen tavoitteiksi sovitaan alakulosta eroon pääsy sekä turhan vatvomisen lopettaminen. Lisäksi aletaan etsiä uusia näkökulmia, joiden avulla Teija voi nähdä itsensä vahvana ja nykyistä onnellisempana.

Harjoitukset alkavat, kun Heimo saapuu Teijan luo Tuulokseen. Heimo haluaa, että Teija pääsee eroon murheittensa ylenmääräisestä vatvomisesta. Ensin Teijan on tunnistettava murheet, joihin hän voi itse vaikuttaa. Vammaisperheen asioihin liittyy paljon byrokratiaa ja se aiheuttaa Teijalle turhautumista ja harmeja. Teija tekee pykäläviidakon karsimisesta aloitekirjeen, jonka hän lähettää lukuisille viranomaisille. Sitten otetaan käsittelyyn huolet, joihin on vaikea vaikuttaa itse. Ne kirjoitetaan paperille ja heitetään huoliroskikseen. Viimeiseksi haudataan huolellisimmin ne murheet, jotka sitkeimmin varjostavat Teijan elämää. Teija valmistelee Heimon pyynnöstä niille hautajaispuheen, ja polttaa murheet tuvan uunissa.

”Enemmän mä kuvittelen kyllä itsestäni, että mä olen jotenkin jämähtänyt tähän... tähän tämmöseen alakuloon", kuvailee Teija tunnelmiaan valmentajille.

empty

Suuria tunteita (24.10.)

Teija voimauttavassa valokuvassa. Kuvaaja: Miina Savolainen

» Katso lisää Miina Savolaisen ottamia voimauttavia valokuvia Teijasta


Teija Halonen tasapainoilee onnellisuusharjoitusten kanssa – askel eteenpäin, vaiko kaksi taakse? Teija kertoo kokevansa ulkonäköpaineita. Valmentajat toivovat, että Teija voisi nähdä itsensä vahvana ja onnellisena naisena. Hänet lähetetään palkitun valokuvaajan, Miina Savolaisen luo. Miina tunnetaan voimauttavan valokuvan metodista. Tarkoitus on opettaa kuvattava näkemään oma itse pintaa syvemmältä. Johtolankana on aito kiinnostus omaa itseä kohtaan ihmisenä, jolla on tunteet.

Miina ottaa Teijasta Teijan omien toiveiden kaltaisia kuvia. Miinan teesin mukaan jokaisella on oikeus nähdä itsensä kuvassa maailman ihanimpana olentona. Iltapäivällä Teijan aviomies Jarkko liittyy seuraan. Kuvista keskustelun ja yhteiskuvien oton avulla tarkoitus on tuoda pintaan arjessa sanoittamatta jääneitä rakkauden ja arvostuksen tunteita.

”Miina opetti mulle sitä ettei tota ettei kuvissa kannata katsoa sitä, tai miettiä sitä että kuinka minä hymyilen tässä kuvassa vaan miettiä sitä omaa tunnelmaa.”

empty

Valmennus puolivälissä (1.10.)

Alakulosta irti haluava Teija Halonen on jo saanut Heimo Langinvainiolta vinkkejä mielen suursiivoukseen eli turhan vatvomisen lopettamiseen. Nyt Teija lähestyy valmentajien kehotuksesta siivousteemaa positiivisesti: mitä asioita Teija ei ikinä heittäisi elämästään pois? Niitä symbolisoimaan Teija valmistaa kolme koruesinettä hopeasta.

Heimo matkaa Hämeenlinnaan katsomaan tuloksia. Hän opettaa Teijalle uuden harjoituksen: uusia näkökulmia tuovan pilviharjoituksen. Heimo ehdottaa, että jokaisessa tilanteessa, jossa Teija kokee kaipaavansa tai tarvitsevansa jotain ominaisuutta, esimerkiksi rohkeutta, hän ottaisi mukanaan kulkevasta ”onnellisuuspilvestä” esiin juuri tarvitun kyvyn.

Teijan aviomies Jarkko arvioi vaimonsa hyötyneen Heimon neuvoista. Hän pitää neuvoja lapsellisina, mutta tepsivinä. Valmennusta varjostaa vain Topin maksa-arvojen nousu.

Teija: ”Mulle tämmöset mielikuvaharjotukset on niinku jotenkin luontaisia, mutta mä en oo koskaan aikasemmin ajatellu tommosta.” empty

Poikkeuksellisia tilanteita (8.10.)

Topin maksa-arvot ovat palautuneet normaaleiksi. Valmentaja Heimo Langinvainio haluaa järjestää Teijalle uusia näkökulmia avaavan kokemuksen. Hän uskoo, että yllätysseikkailu voisi tuoda Teijalle hyödyllisen positiivisen muiston, jota varjella. Heimo tiedustelee Teijalta vaivihkaa tämän mielihaluja. Teijan ehdoton toive on ajaa panssarivaunua.

Jaksokuva

Seikkailusta tulee ikimuistoinen. Teija on hyvillään, kun hänen eteensä nähdään paljon vaivaa. Hän saa tärkeän kokemuksen ainutlaatuisuudesta.

Heimon mukaan hyvien muistojen kerääminen on hyödyllinen panssari ikäviä muistoja vastaan. Kun muistelee osakseen tullutta hyvää, on vahvoilla ikäviä asioita mielessään pyörittävään. Siksi positiivisten elämysten tavoittelu ei koskaan ole turhaa.

Teija: ”Koska mä oisinkaan viimeks niinkun tuntenu tällain näin, olevani näin ainutlaatunen?”

» Teija ajaa panssarivaunulla (jakso 5/7)

empty


Valmennus päättyy, toteutuivatko toiveet? (15.10.)

Teija Halosen kesä kuluu pitkän loman merkeissä. Heinäkuussa Topi-poika joutuu sairaalaan rajun epilepsiakohtauksen vuoksi. Tilanne on pelottava. Onnellisuusvalmennuksen opit auttavat kuitenkin Teijaa. Hän ei hermostu tilanteesta, vaan onnistuu jopa nauttimaan positiivisista puolista, kuten vauhdikkaasta ambulanssikyydistä sekä avuliaista ihmisistä. Topi kotiutuu sairaalasta ja niin jatkuvat leikit.

Halosen perheen naiset työstävät muun muassa yhteisen, jo perinteeksi muodostunut naivistisen taiteen näyttelyn. Työt valmistetaan kierrätysmateriaaleista.

Viimeisenä harjoitteena valmentaja Heimo Langinvainio on pyytänyt Teijaa kirjoittamaan voimauttavan sadun. Valmennus huipentuu sadun julkistukseen, johon saapuvat Teijan ystävät ja sukulaiset. Juhlapaikka on Teijalle tärkeä. Aviomies Jarkko on kosinut Teijaa samoissa maisemissa yhdeksän vuotta sitten.

Lopuksi Teija ja Heimo arvioivat Teijan tavoitteiden täyttymistä. Teija on päässyt eroon alakulosta ja murheiden vatvomisesta mielikuvaharjoitteiden avulla. Lisäksi hän on oman arvionsa mukaan alkanut nähdä elämänsä uudessa valossa – luovemmin.

Teijaa jännittää ainoastaan hyvän vireen pysyminen valmennuksen päättyessä. Heimo ei näe syytä huoleen. Hän pitää Teijaa herkkänä, mutta myös sisäisesti hyvin vahvana ja uskoo, että Teija herkistyy nyt ympäristölle kokonaan uudella tavalla. Heimo näkee, että Teija tulee löytämään ”onnellisuusvalmentajia” arjesta: ympäröivistä ihmisistä ja tilanteista.

empty

Ovatko he onnellisempia? (22.10.)

Teija Halosen onnellisuuspisteet valmennukseen lähdettäessä olivat koko joukon matalimmat, 23 pistettä. Nyt Teija saa 83 onnellisuuspistettä, mikä tekee hänestä koko joukon kovimman nousijan.

Aviomies Jarkko Halonen kuvailee hymyn palanneen Teijan kasvoille. Teija on enemmän läsnä. Suhde aviomieheen ja lapsiin on muuttunut, sekä suhtautuminen vammaisperheen elämän pakollisiin rutiineihin. Jarkko kuvaa Teijan muutosta sanomalla, että epäilee Teijan saavan uudessa testissä ainakin sata onnellisuuspistettä.

Teija kertoo itse vatvomisen jääneen ja elämään löytyneen paljon uutta. Hän nimeää naiseuden keskeisimmäksi puolen vuoden aikana esiin nousseeksi työstettäväksi teemaksi kohdallaan. Naiseuden löytäminen on tuonut uutta voimaa ja näkökulmaa arkeen.

Sarja päättynyt

Jaksokuva

Ovatko he onnellisempia? (7/7)

Ovatko päähenkilöt onnellisempia kuin ennen puolen vuoden valmennusta? Uudet testitulokset julkistettiin 22.10.


Lue tulokset!

Areena - Katsele ja kuuntele