Tänään puhutaan kieliasioista. Nouseeko karvat pystyyn? VÄÄRIN! Karvoja on monta, pitää kysyä “Nousevatko karvat pystyyn?”. Onko kieli oppi tylsää? VÄÄRIN. Kielioppi on yhdyssana. Minä en ainakaan ala pänttäämään mitään tyhmiä sääntöjä. VÄÄRIN. Pitää sanoa ala päntätä.



Kop Kop -Kielioppipähkinä

KOP KOP on Iineksen kirjallisuussivujen kielioppikellari, jossa kannattaa käydä aina silloin tällöin. Vaikka ratkaisemassa viikon kielioppipähkinä. Ja katsastamassa kieliopin uusimmat trendit - anna kotiaineelle uusi kevät-look! Yllätä ope!
Ja lähetä KOP-kellariin mielipiteesi seuraavista seikoista: Mihin kielioppia mielestäsi tarvitaan, ja opetetaanko sitä sinulle koulussa liikaa/sopivasti/liian vähän.

KIELIOPPIPÄHKINÄ 1
Testaa oma tasosi: valitse jokaisen kysymyksen kolmesta vaihtoehdosta oikeaksi arvelemasi, ja tarkista rivisi testin lopusta.

1. Täytin eilen a) 15 vuotta.
b) 15-vuotta.
c) viisitoistavuotta.

2. Minulla on a) Ranskalainen kirjeenvaihtotoveri.
b) ranskalainen kirjeenvaihto toveri.
c) ranskalainen kirjeenvaihtotoveri.

3. Saan kuukausirahaa a) kaksi kymmentä euroa.
b) kaksikymmentä euroa.
c) kaksikymmentäeuroa.

4. Kotitöistä minulle a) kuuluu tiskaus ja imurointi.
b) kuuluvat tiskaus ja imurointi.
c) kuuluu tiskata ja imuroida.

5. Vaikeinta koulussa on a) suomen kielen kielioppi.
b) Suomenkielen kielioppi.
c) Suomen kielen kielioppi.

6. Keikka oli suorastaan a) suurenmoinen.
b) suuren moinen.
c) suuremmoinen.

7. Kävin a) Long Live Rock tapahtumassa.
b) Long Live Rock-tapahtumassa.
c) Long Live Rock -tapahtumassa.

8. Se oli tarkoitettu a) 15-18 -vuotiaille.
b) 15-18-vuotiaille.
c) 15-18 vuotiaille.

9. Festareiden a) bändit pitää olla hyviä.
b) bändit pitää olla hyvät.
c) bändien pitää olla hyviä.

10. Lopuksi tavallista puhekieltä. Mikä allaolevista on kieliopillisesti oikein?
a) Me ei tänään jouduttu menemään hissantunnille.
b) Me ei tänään jouduttu mennä hissantunnille.
c) Me ei tänään joutunu menemään hissantunnille.


Oikea rivi: a c b b a a c b c a

Jos sait kaikki oikein: Onnea! Haaveiletko kirjailijan urasta? Peruskivi ammattikirjoittamiselle on jo laskettu - nyt vain tyyliä hiomaan!
7-9 oikein: Pari juttua taisi lipsahtaa pieleen melkein vahingossa. Pienillä tarkistuksilla pääset pitkälle!
4-6 oikein: Muutaman herkkupalan kertaaminen ei olisi pahitteeksi - ja pian hallitset jo perusjutut vankasti (kirjoittaja yleensä toistaa niitä samoja virheitä yhä uudestaan).
1-3 oikein: Sinulla on mielenkiintoinen urakka tiedossa - alkajaisiksi voisit lainata kirjastosta jonkin kiintoisan kirjan! Lukeminen tekee terää kieliopinkin suhteen.
0 oikein: Are you sure you’re Finnish? (A joke, haha.)


Sitten vastauksiin:
1. a Täytin eilen 15 vuotta, eli viisitoista vuotta. Numero kirjoitetaan erikseen ilman väliviivaa. Mutta “Olen 15-vuotias”, koska viisitoistavuotias kirjoitetaan yhteen.

2. c Minulla on ranskalainen kirjeenvaihtotoveri. Maan nimi kirjoitetaan isolla, mutta maan ihmiset ja asiat kirjoitetaan pienellä: Ranska, mutta ranskalainen. Uusi-Seelanti, mutta uusseelantilainen (hm, tuo esimerkki olikin hurja). Kirjeenvaihtotoveri on piiiiitkä yhdyssana.

3. b Saan kuukausirahaa kaksikymmentä euroa. Eli 20 euroa. 150 = sataviisikymmentä. 150000 = sataviisikymmentätuhatta. Mutta 4000000 = neljä miljoonaa.

4. b Kotitöistä minulle kuuluvat tiskaus ja imurointi. Kotitöitä on useampi kuin yksi, siksi tekeminen (= kuulua) ei voi olla yksikössä.

5. a Vaikeinta koulussa on suomen kielen kielioppi. Sellaiset oppiaineet kuin suomen kieli ja englannin kieli kirjoitetaan nykyään erikseen, mutta äidinkieli tietysti vielä yhteen. Mutta: Englanninkielinen on yhdyssana. Ja vielä voi kirjoittaa englanninkielenopettaja, mutta englannin kielen opettaja on yhtä oikein. Ja silloin maan nimi kirjoitetaan pienellä...

6. a Keikka oli suorastaan suurenmoinen. Joidenkin sanojen oikeinkirjoitus täytyy vain muistaa, esim. sydämellinen, jogurtti (Iines kyllä kannattaa jugurttiakin...). Ja nekin englanninkieliset sanat, joita käytämme, on syytä kirjoittaa oikein: cocktail (ei coctail), Havaiji (ei Hawaji) - lähetä lisää esimerkkejä sanoista jotka olet nähnyt väärinkirjoitettuina!

7. c Kävin Long Live Rock -tapahtumassa. Jos jonkin tapahtuman tai paikan nimessä on erikseen kirjoitettavia sanoja, pitää niiden jälkeen jättää tyhjä väli ja vasta sitten tulee tavuviiva. Yhden sanan kohdalla ei jätetä välejä: Tavastia-klubi.

8. b Se oli tarkoitettu 15-18-vuotiaille. 15-18-vuotiaat on kirjoitettu yhteen pötköön, koska numeroiden välissä ei ole tyhjää väliä.

9. c Festareiden bändien pitää olla hyviä. Jos käytät sanoja pitää olla tai tulee olla, ole tarkkana! Ei riitä, että vaatteet pitää olla puhtaat, vaan vaatteita pitää taivutella: Vaatteiden pitää olla puhtaat. Sopimuksen tulee olla valmis huomiseen mennessä (EI “Sopimus tulee olla valmis huomiseen mennessä.”). Jos vastasit oikein, bonusonnittelut!

10. a Me ei tänään jouduttu menemään hissantunnille. Vaihtoehdossa b esiintyi uudentyyppinen kielioppivirhe, jota suosivat erityisesti lapset ja nuoret. Esimerkki: Mä en pysty hypätä noin pitkälle. Joutua ja pystyä -sanojen kanssa pitää olla tarkkana puhekielessäkin: perässä tulevan sanan on oltava muodossa tekemään, menemään, syömään: Sä voit joutua syömään ton (EI: Sä voit joutua syödä ton.). Mari ei pysty tulemaan sillon (EI: Mari ei pysty tulla sillon.).


KIITOS OSALLISTUMISESTA! Kielioppipähkinät jatkuvat - lähetä Iineksen osoitteisiin KOP KOP -postia. Voit jopa laatia oman visailun!