Karjalan vaakuna
Karjala
Vieraana omassa maassa

Vieraana omassa maassa -ohjelmassa syvennytään inkerinsuomalaisten asemaan Suomessa. Inkeriläiset ovat suomalaisia, jotka lähetettiin Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla Inkerinmaalle, Suomen ja Venäjän raja-alueelle asumaan ja turvaamaan valtakunnan etuja.
TV1 perjantai 4.2. klo 17.10, uusinta su 6.2. klo 12.00
Sodan aikana inkeriläiset kuljetettiin Suomeen helpottamaan työvoimapulaa, mutta sodan jälkeen Suomi petti inkeriläiset suostumalla Venäjän vaatimiin palautuksiin. Kunniavelka säilyi, ja vuonna 1990 presidentti Mauno Koivisto kutsui televisiohaastattelussa inkeriläiset takaisin kotiin - siitä saakka heitä on kutsuttu paluumuuttajiksi. Vastaanotto ei kuitenkaan onnistunut: iso osa paluumuuttajista kärsii kieliongelmista ja on vielä vuosienkin jälkeen työttömänä.

Akateemikko, taidemaalari ja kirjailija Toivo Rännäli syntyi 1921 Pönniön kylässä Laatokan rannalla. Toivon isä oli suomalainen maanviljelijä, ja perheessä noudatettiin suomalaisia tapoja. Stalinin vainojen aikaan, kun Toivo oli 10-vuotias, hänen perheensä siirrettiin pakkotyöhön Siperiaan, jossa heitä kohdeltiin kuin kansanvihollisia. Toivo eli ja työskenteli yli 60 vuotta Siperiassa Krasnojarskissa. Vasta vuonna 1996 Toivo muutti vaimonsa kanssa Suomeen.

Maria Lakchina, suomalaisten isovanhempien ja inkeriläisen äidin ainoa tytär, muutti Hatsinasta Mikkeliin 18-vuotiaana - yksin ja suomen kieltä taitamattomana. Nyt Maria on asunut jo 12 vuotta Suomessa, saanut Suomen kansalaisuuden, puhuu suomea sujuvasti ja on lähes valmis venäjän kielen kääntäjä. Suomessa häntä ei vieläkään pidetä suomalaisena.

Siirtolaisuus Euroopassa -ohjelmasarjan seuraavissa osissa tutustutaan mm. Sveitsissä vähemmistönä eläviin italialaisiin, Norjan vietnamilaisiin, Ranskan marokkolaisiin ja Hollannin molukkeihin.
Sarja on toteutettu EBU-yhteistuotantona. Toimittajana Yleisradiossa toimi Ritva Leino.

»Siirtolaisuus Euroopassa -ohjelmasarjan kotisivu
Sisältö

Yle Teema