Karjalan vaakuna
Karjala
Viipuri-keskus hankkeen tausta

Viipuri-keskus on suomalainen tiedotus-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnan keskus, jonka tarkoituksena on syventää Viipurin ja Karjalankannaksen historian, kulttuurin ja nykypäivän tuntemusta rajan molemmin puolin sekä edistää suomalaisten suoria yhteyksiä Viipurin ja Karjalankannaksen asukkaisiin, kansalaisjärjestöihin ja elinkeinoelämään. Lisäksi Viipuri-keskus toimii suomalaisia matkailijoita, yrityksiä, koulutuslaitoksia ja järjestöjä palvelevana neuvontapisteenä.
Viipuri-keskus perustettiin keväällä 2001. Sen perustajajäseniä ovat Handelsgillet i Wiborg, Karjala-klubi, Karjalan Liitto, Wiipuri-Yhdistys, Viipurin Arkistoyhdistys, Viipurin Pitäjäseura ja Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura. Keskuksella on toimipisteet Helsingissä ja Viipurissa. Hanke on saanut rahoitusta Kaakkois-Suomen EU Interreg III -ohjelmasta.

Viipuri-keskus -hanke on tukenut suomalaisten viime aikoina selvästi laajenevaa kiinnostusta karjalaisuutta ja lähialueyhteistoimintaa kohtaan. Toiminta on jatkuvasti laajentunut ja sen kohderyhmät monipuolistuneet. Keskus on järjestänyt vuosittain kymmeniä eriaiheisia kaksikielisiä tapahtumia, jotka ovat lisänneet huomattavasti suomalaisten ja Suomen lähialueiden asukkaiden kiinnostusta alueen historiaan ja kulttuuriin.
Tapaamisia sekä tutustumis- ja teemamatkoja

Suomalaisille yrityksille on järjestetty tapaamisia paikallisten viranomaisten kanssa sekä tutustumismatkoja, joiden aikana suomalaisten firmojen edustajat ovat voineet solmia yhteyksiä Karjalankannaksen yrittäjiin. Yrittäjäseminaareissa on käsitelty luovutetulla alueella yrittämiseen liittyvää tietoa, tietoja alueen hallinnosta, lainsäädännöstä ja viranomaismääräyksistä.

Eri puolilta Suomea tuleville ryhmille ja yksittäisille matkailijoille Karjalankannaksella on järjestetty räätälöityjä teemamatkoja ja eriaiheista opastusta, annettu tulkkaus- ja käännöspalveluja, neuvottu mm. suomalaisten muistomerkkien pystyttämiseen, siviilihautausmaiden suojeluun, kiinteistöjen hankkimiseen ja maan vuokraukseen liittyvissä asioissa sekä hankittu luvat rajavyöhykkeellä liikkumiseen.
Toiminta-ajatus

Viipuri-keskuksen toiminnan tarkoituksena on:

• laajentaa rajan molemmin puolin tietoutta Karjalankannaksen historiasta ja perinnekulttuurista järjestämällä aiheeseen liittyviä kaksikielisiä seminaareja, luentoja, teemamatkoja ja kursseja

• edesauttaa kansalaisjärjestöjen välisten kontaktien solmimista ja kulttuurivaihtoa

• jakaa suomalaisyrityksille tietoja yritystoiminnasta lähialueilla

• antaa neuvontapalveluja matkailuun, yrittäjyyteen ja viranomaismääräyksiin liittyvissä asioissa lähialueilla
»Lisätietoja Viipuri-keskuksen toiminnasta:
Sisältö

» Tapaamisia sekä tutustumis- ja teemamatkoja
» Toiminta-ajatus
Yle Teema