Karjalan vaakuna
Karjala
Karjalan Liiton matkat kesällä 2005

Kaikilla matkoilla on mukana matkan teemoihin liittyvät asiantuntijat, jotka matkan kuluessa kertovat Karjalasta ja karjalaisuudesta omalla teemallaan. Kaikille matkoille ilmoittaudutaan matkatoimisto Finnsoviin/ Leena Lajunen, p. 09 – 4366 960.
Hautausmaiden kunnostusmatka Sortavalaan 20. - 22.5.

Keväisiä talkoomatkoja Sortavalaan on tehty jo usean vuoden ajan. Matkan aikana 20. – 22.5.2005 talkoillaan Sortavalan vanhalla suomalaisten hautausmaalla, joka laitetaan kuntoon haravoiden ja vanhat haudat siistien. Lisäksi retkeillään Sortavalan ympäristössä entisillä kotipaikoilla ja tutustutaan suomalaisajan Sortavalaan. Eri maksusta mahdollisuus retkeen Valamon luostarisaarelle. Talkoomestareina ylipuutarhuri Reima Karetie ja Karjalaisseurojen Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Arvi Pulkkinen.

Matkan hinta Karjala-kortilla 140 €, muille 155 € Hintaan sisältyy majoitus, puolihoito ja viisumi. Kuljetus Sortavalaan Joensuusta ryhmän koon mukaan. Kuljetus ei sisälly hintaan. Lisätietoja ylipuutarhuri Reima Karetie, p. 050 - 590 6524. Ilmoittautumiset 18.4. mennessä matkatoimisto Finnsov/Lajunen, p. 009 – 4366 960.
Kulttuurielämyksiä ja -elämää Petroskoissa -matka 24.5. - 28.5.

Karjalan tasavallan pääkaupunki on tunnettu vilkkaasta kulttuurielämästä. 300 000 asukkaan kaupungissa on useita teattereita ja monia festivaaleja. Nyt on tilaisuus lähteä tutustumaan suomalaisille kiinnostavaan kaupunkiin, joka tunnetaan myös Äänislinnan nimellä. Osa kaupungin kaduista on tänäkin päivänä kyltitetty suomeksi. Petroskoissa toimii suomalais-karjalainen teatteri ja kaupungissa ilmestyy myös suomenkielinen lehti. Petroskoin yliopistossa on oma Suomen instituutti, jossa on oppiaineina mm. karjalan ja suomen kielet.

Petroskoihin ja sen ympäristöön suuntautuvalla matkalla tutustutaan kaupungin kulttuurikohteisiin ja mm. paikallisen lehden toimitukseen ja paikalliseen väestöön. Petroskoista tehdään retkiä lähiympäristön, mm. Soutjärven vepsäläiskylämuseoon. Yhtenä päivänä on eri maksusta mahdollisuus osallistua Kizin saarelle tehtävään retkeen. Kizin saarella voi tutustua kuuluun ulkomuseoon ja sodan pommituksilta säilyneeseen puurakenteiseen kirkkoon 1700-luvulta. Matkareitti kulkee Niiralan kautta Sortavalaan ja Aunuksen kautta Petroskoihin ja paluumatka Laatokan eteläpuolelta, jossa kohteina mm. Olhovan kaupunki, Staraja Ladoga ja Pähkinälinna. Asiantuntijana ja matkanjohtajana Viipuri-keskuksen toiminnanjohtaja, Petroskoin tuntija Galina Pronin ja paikallisia karjalaisen kulttuurin asiantuntijoita.

Matkan hinta Karjala-kortilla 405 €, muille 420 €. Hintaan sisältyy matkat, majoituksen, runsas puolihoito ja viisumi. Kizin retki eri maksusta 60 €, joihinkin museoihin voidaan joutua perimään erillinen pääsymaksu. Ilmoittautumiset 22.4. mennessä matkatoimisto Finnsov/Lajunen, p. 09 – 4366 960.
Karjalan puuarkkitehtuuria ja karjalaiskyliä 29.6. - 2.7.

Karjalan perinteiseen puuarkkitehtuuriin, karjalaisiin kyliin ja entisaikain sukuyhteisöihin tutustutaan 29.6. – 2.7.2005, kun illat ovat valoisimmillaan ja Karjalan käetkin kukkuvat. Matkalla liikutaan Laatokan Karjalan ja Aunuksen vanhoilla kylillä, jossa on vielä jäljellä 1800-luvun ja 1900-luvun alun koristeellisia asuinrakennuksia ja kylillä pagistaan karjalaa. Alueelle tyypillisiä ovat kaksikerroksiset karjalatalot, joissa on saman katon alla ihmisten asunnot ja taloustilat, mm. karjasuojat. Karjalaistalot ovat tunnettuja koristeellisista puuleikkauksista ja jyhkeistä hirsirakenteista.

Matkan varrella asiantuntijat esittelevät puurakentamisen taidonnäytteitä ja perinteisen ilmeensä säilyttäneitä kyliä. Kohteina mm. Kinnermäen kylä, jota suomalaiset ovat kunnostaneet. Muina kohteina Kolatselkä ja Särkilahti ja Aunuksen ympäristössä Mägriän, Recnaja Selgan ja Novinkan kylät. Lisäksi kuullaan perinteisestä karjalaisesta suurperhemuodosta. Asiantuntijana karjalaiseen puurakentamiseen perehtynyt arkkitehti Netta Böök.

Matkan hinta Karjala-kortilla 400 €, muille 415 €. Hintaan sisältyy matkat, majoitus, puolihoito ja viisumi. Ilmoittautumiset 27.5. mennessä matkatoimisto Finnsov/Lajunen, p. 09 – 4366 960.
Keitä ovat inkeriläiset ja Tihvinän karjalaiset? -matka 23.7. – 27.7.

Matkareitti kulkee inkeriläisalueiden ja Staraja Ladogan kautta Tihvinän seudulle.

Matkalla Tihvinän Karjalaan 23. – 27.7.2005 tutustutaan myös itäisimmän inkeriläisalueen ja inkerikkojen historiaan ja kulttuuriin. Matka suuntautuu myös Olhavajoelle ja muinaiseen Staraja Ladogan linnoituskaupunkiin, joiden merkitys Karjalan asuttamisessa ja bysanttilaisen kulttuurin välittymisessä Karjalan ja Inkerin alueelle on ollut ratkaiseva. Olhavajoki on myös ollut keskeinen väylä paitsi karjalaisten myös suomalaisten ja viikinkien kauppa- ja kulttuuriyhteyksissä itään. Myös Karjalan luostarit ovat saaneet pakopaikkansa Ruotsin suurvallan aikana juuri Tihvinän alueelta.

Tihvinän alueella vieraillaan tutustumassa alueen karjalaiskyliin ja kuullaan Tihvinän karjalaisten elämästä tänä päivänä. Kohteena mm. Zabelinon kylä Tsagoda-joen mutkassa.

Matkan hinta Karjala-kortilla 490 €, muille 505 €. Hintaan sisältyy matkat, majoitus, puolihoito ja viisumi. Ilmoittautumiset 27.5. mennessä matkatoimisto Finnsov/Lajunen, p. 09 – 4366 960.

Perinteinen Tverin kylillä -matka 22.8. – 27.8.

Sukulointimatka neljän vuosisadan taakse on tarjolla 22. – 27.8.2005, jolloin matkataan kaukaiseen Tverin Karjalaan. Tulevalla matkalla liikutaan erityisesti Tverin itäpuolen kylissä.

Tverin kylät ylläpitävät karjalaisia perinteitä. Karjalan kieltä taidetaan yhä, ja myös kielenopetus on virinnyt uudestaan. Suomalainenkin vieras ymmärtää kohtuullisen hyvin tverinkarjalaa, sillä tämä karjalan kielen murre on lähempänä suomen kieltä kuin esimerkiksi Karjalan tasavallassa puhuttu aunuksenkarjalan murre. Matkan aikana karjalan kielen taitojaan voi verrytellä tveriläisperheissä, joissa matkalaiset yöpyvät. Tverin Karjalan kulttuurihallinnon edustajat kertovat nykypäivästä ja matkan aikana kuullaan tveriläisten ja muiden karjalaisten sukulaisuussiteitä ja historiaa. Matkanjohtajana Tverinkarjalaisten Ystävien edustaja.

Matkan hinta Karjala-kortilla 485 € ja muille 500 €. Hintaan sisältyy matkat, majoitus, puolihoito ja viisumi. Ilmoittautumiset 30.6. mennessä matkatoimisto Finnsov/Lajunen, p. 09 – 4366 960.

Hinnat alustavia. Hinnat, ajankohdat ja ohjelmat vahvistetaan tammikuussa 2005.

Matkanjärjestäjä: Finnsov Tours Ltd.


»Tarkempia tietoja matkoista Karjalan Liitosta
Sisältö

» Hautausmaiden kunnostusmatka Sortavalaan 20. - 22.5.
» Kulttuurielämyksiä ja -elämää Petroskoissa -matka 24.5. - 28.5.
» Karjalan puuarkkitehtuuria ja karjalaiskyliä 29.6. - 2.7.
» Keitä ovat inkeriläiset ja Tihvinän karjalaiset? -matka 23.7. – 27.7.
» Perinteinen Tverin kylillä -matka 22.8. – 27.8.
Yle Teema