Karjalan vaakuna
Karjala
Kotimaan kasvot: Koukussa Karjalaan

Koukussa Karjalaan vie Vuoksen poukamiin

Sarjan kolmessa jaksossa Suomen ajan elämän ja kulttuurin välittäjänä Vuokselan, Räisälän ja Kaukolan kulmilla on edesmennyt professori Paavo Liski. Sarja esitetään uusintana.

Ma 17.7. TV2 klo 18.20 Osa 1/3. Vuoksela. Matka Pikku-Vuoksen poukamiin ja menneeseen Suomen aikaan alkaa Paavo Liskin kotikonnuilta Virkkilästä. Uusinta.

Ma 24.7. TV2 klo 18.20 Osa 2/3. Räisälä. Kumivene kulkee ohi Tiurinlinnan Pikku-Vuoksen poukamien labyrinteissä, Paavo Liski opastaa Räisälän hoviin ja Unnunkoskelle. Uusinta.

Ma 31.7. TV2 klo 18.20 Osa 3/3. Kaukola. Granittia louhitaan yhä ja virta välkkyy, mutta suomalaismuistot ovat vähissä. Kirkonrauniot herkistävät Paavo Liskin laulamaan tuttua virttä. Uusinta.
Paavo Liski Pikku-Vuokseksi kutsutaan Vuoksen vanhaa pääuomaa, joka laski Käkisalmen kautta Laatokkaan. Tämä väylä on kuivunut paikoin vähäiseksi puroksi, kun Vuokselle puhkaistiin uusi reitti Kiviniemen kannaksen läpi vuonna 1857.

Paavo Liskin ja toimittaja Jari Hakkaraisen keskusteluissa pohdiskellaan maailmanmenoa 1930-luvulla ja tehdään arvioita nykypäivästä. Paavo Liski kertoo myös Vuoksen rantojen kulttuuripersoonista, kuten Räisälän Humalaisten kylässä syntyneestä Juho Lallukasta, kirjailija Hagar Olssonista tai Kaukolan taitelijasta Viljo Kojosta.

Kuvausmatka Vuokselle tehtiin sateisena heinäkuun viikkona vaikeakulkuisissa paikoissa maastoauton ja kumiveneen avulla. Kesän näkymien rinnalla sarjassa on vanhoja valokuvia ajasta, jolloin pellot olivat vielä hyvässä hoidossa.

Liikkeelle lähdetään Liskin kotitalon pihasta

Liikkeelle lähdetään Vuokselan Virkkilän kylästä, Paavo Liskin kotitalon paikalta. Vuokselasta löydetään mm. vanha rajamerkki, Päiväkivi, kierretään Väinämöinen- bunkkerin kautta Noisniemestä kirkon rantaan, jossa Paavo sai pienenä ensimmäisen onkikalansa.

Sarjan toinen osa vie Räisälään, jossa arvioidaan mm. Tiurinlinnan muistomerkkejä ja todetaan jopa tsasounia nousevan saarelmiin. Kumiveneellä matka jatkuu poukamien labyrintissä kirkonkylälle suomalaisjälkiä havaitsemaan. Räisälän hovin katto vuotaa, mutta pappilassa näyttää paremmalta. Unnunkoskella säilyneitä muistomerkkejä ovat nuorisoseurantalo ja yläkoulu.

Sarjan kolmannessa osassa liikutaan Kaukolassa kuivalla maalla. Kaarlahden asemalla graniittimurske kertoo nykytulojen lähteestä. Suomalaisesta 1900-luvun alun talonpoikaiskulttuurista on säilynyt huonojen tieyhteyksien takana Tontin tila asuin- ja piharakennuksineen, nykyasukkaalla Eugen Lvovilla on avaimet myös entiseen Eemeli Rouhiaisen taloon. 1930-luvun sokerijuurikkaista ei ole enää merkkiäkään, mutta Kaukolan kirkonraunioissa kaikuu tuttu virsi.

Tuotanto YLE Ajankohtaisjournalismi.
»Kotimaan kasvot
Sisältö

» Liikkeelle lähdetään Liskin kotitalon pihasta
Yle Teema