Karjalan vaakuna
Karjala
Kurkijoen murre

Gaabriel (Kaapro) Kuntsi, s. 9.4.1881 Kurkijoen Ihojärven kylässä, k. 12.9.1958 Alastarolla. Nauhoitettu 23.6.1957. SKNA 14320.
Teksti julkaistu sivuilla 3-4 teoksessa Heikki Leskinen ja Raija Miikkulainen: Kurkijoen murretta. Suomen kielen näytteitä 24. Helsinki 1985. Murretekstin kirjoitustapaa on yksinkertaistettu.
Kuva: I.K. Inha. Kaakkoismurre eli Etelä-Karjalan murre
näyte 2, Kurkijoen murre


No öittsilöiks sanottii et ne [nim. nuorten pidot] on öitsit siel meijjä paikal. Ja siinä tanssittii siin ol'i soittajat, ja nuor väki tanssi siinä, ja syöt'ii ja juot'ii, ja joskuussa meijjä kylässäki ku soat'ii pitämeä öittsii nii ensittäi ku pittiit nuoret pojat ja tytöt öit-, tai pojat pittiit ensittäi, sit pittiit tytöt. Ja sit tuumattii ukot nii, jotta no, pieteä myö kansa ukot tuumiit ja kovottii rahoa ja ostettii väkijuomoa ja siitte, siihe käytii hakemassa tytöt ja soittajat, ja ukot juot'ii viinoa siinä ja nuor väk tanssi. Ja siinä män' se yö sil viisii. Se ol' sellasta hyvi ilo(i)sta elämeä. Mutta, ei niitä pietty niitä öittsilöitä ku syksysie aikoa. Se ol' sellasta ei niitä kesäl eikä kevväistä eikä talve aikana, se syksyllä tuos keyri aikana se öittsilöihe, vyör. Mut siitte talvisie aikoa ni sielä, siitte, jos tul' taIloi tai sin kylleä joku vieras tyttö, ni no siitte sillä piettii sit leikit, siitte soittajat siihe ja kovottii kylän tytöt sinne ja pojat ja sit soitettii ja tanssittii.
»Kuuntele Kurkijoen murretta
(Haastattelija Heikki Leskinen kysyy nuorten seurustelusta entisaikaan, pidettiinkö jonkinlaisia pitoja.)
Sisältö

» Kaakkoismurre eli Etelä-Karjalan murre
näyte 2, Kurkijoen murre

Yle Teema