yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Apua

YLE Oppimisen verkkosivujen käyttö ei vaadi koneelta suurta kapasiteettia eikä monimutkaisia ohjelmien asennuksia. Varmista kuitenkin, että koneella on seuraavat ohjelmat, jotta saat kaikki YLE Oppimisen sivuston videot, äänet, tehtävät ja pelit toimimaan:

Windows Media Player 9

Videoiden katseluun ja äänten kuunteluun tarvittava soitin, joka on Windows-käyttöjärjestelmän mukana automaattisesti; lue lisää Windows Media Playerin käytöstä Macintosh-koneilla alta.

Real Player 10

Osa YLE Oppimisen vanhemmasta video- ja äänimateriaalista toimii vain tällä ohjelmalla; lataa ilmaiseksi netistä www.real.com.

Shockwave ja Flash 8

Näitä tarvitaan esim. YLE Oppimisen peleissä ja osassa tehtäviä; lataa ilmaiseksi netistä www.adobe.com.

Java-ohjelma

Interaktiiviset ohjelmat, kuten digikuvauskurssin kuvanrajaustyökalu ja kamerasimulaattori, edellyttävät java-ohjelman asennusta; lataa ilmaiseksi netistä www.sun.com.

Huomioi myös

Ylipäätään verkkosivujen vuorovaikutteiset elementit edellyttävät Javan, JavaScriptin ja evästeiden (cookies) sallimista. Selaimen, sekä mahdollisten tietoturvaohjelmistojen asetusten tulee olla sellaisia, että ne eivät estä näiden tekniikoiden käyttöä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Alle on listattu lisäksi vastauksia mahdollisiin ongelmatilanteisiin ja kysymyksiin. Jos näistä ei ole sinulle apua etkä edelleen saa jotain osaa palvelustamme toimimaan, ota meihin yhteyttä palautelomakkeellamme. Kerrothan samalla mitä selainta ja käyttöjärjestelmää käytät, ja jos kysymyksesi koskee jotain tehtävistämme, myös tehtävän vasemmassa alakulmassa olevan numerosarjan, jotta voimme auttaa sinua nopeammin.

RealPlayerista on monta versiota – minkä lataan?

Osan videoidemme katselemiseksi tarvitset RealPlayer-ohjelman. Että videot toimisivat oikein, käytä RealPlayerin versiota 10. Voit ladata sen koneellesi Realin sivuilta www.real.com. Kiinnitä huomiota siihen ettet lataa maksullista versiota Realin soittimesta, ellet erityisesti sitä halua. Valitettavasti emme voi antaa suoraa linkkiä ilmaisversion lataussivulle, sillä sivun osoite muuttuu usein.

Miksi en saa tehtäviä aukeamaan?

Osa turvaohjelmistoista (palomuurit, yksityisyydensuoja- ja tietoturvaohjelmistot) estävät oletusarvoisesti myös selaimen otsikkotiedoissa (headers) kulkevan tiedon lähettämisen, mikä haittaa sivujen toimintaa. Katso lisätietoja oman ohjelmasi ohjekirjasta salliaksesi otsikkotietojen lähetys.

Myös selaimesi saattaa olla asetettu siten, ettei header-tietoja lähetetä. Jos käytössäsi on Mozilla Firefox, kirjoita osoitekenttään (ilman lainausmerkkejä) "about:config". Varmista, että esiinaukeavan sivun network.http.sendRefererHeader -kentässä on jokin muu arvo kuin 0. Jos käytössäsi on Opera, varmistu että valikosta Tools->Quick preferences on valinta "Enable referrer logging" päällä.

Miten toistan Windows Mediaa Mac OS X -käyttöjärjestelmässä?

Microsoftin oma Windows Media Player versio 9 on saatavilla Macintoshille. (http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/mac/mp9/default.aspx).

Vaihtoehtoisena tapana Windows Media -tiedostojen toistamiseen Macintoshissa Microsoft suosittelee Flip4Mac -tuotetta (http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/wmcomponents.mspx) tai (http://www.flip4mac.com).

Miten toistan Windows Mediaa Linux-käyttöjärjestelmässä?

Avoimen lähdekoodinsa vuoksi Linux-käyttöjärjestelmässä on olemassa useita eri kokoonpanoja Windows Median toistamiselle: Cross Over, Mplayer, VLC, Wine, Xine. YLE ei kuitenkaan vastaa ulkopuolisten palveluntarjoajien palvelujen sisällöistä eikä tarjoa teknistä tukea näille tuotteille.

Videot eivät toimi.

Käytätkö selaimena Firefoxia? Selain ei automaattisesti pyöritä Windowsmedia-fileja oikealla soittimella. Käy muuttamassa selaimen asetuksia seuraavasti: Työkalut-> Asetukset-> Lataukset, lataustoiminnot-> Valitse listasta asx-tiedosto-> Paina: muuta toimintoa-> Valitse: avaa oletusohjelmalla Windows Media Player-> ok.

Videoikkuna aukeaa, mutta video ei lähde pyörimään vaikka painan playtä.

Koneellesi ei ole asennettu RealPlayeriä tai selaimen Real-laajennusta joka mahdollistaa videon näyttämisen www-sivulla. Napsauta Klaffi-ikkunan oikeassa yläkulmassa sijaitsevaa projektorinkuvaa avataksesi videon suoraan RealPlayeriin. Jos projektorin napsauttaminen ei toimi, asenna RealPlayer uudestaan.

Video lähtee pyörimään, mutta pysähtyy toistuvasti viestiin "Buffering...".

Tiedonsiirto on liian hidasta. Varsinkin hyvänlaatuisten (vähemmän pakattujen) videoiden katselu edellyttää nopeaa verkkoyhteyttä. Joissakin tapauksissa myös palomuuriohjelmistot saattavat haitata videoiden toistoa. RealPlayerin ollessa kyseessä, tarkasta asetuksista (Preferences) Transport-asetukset (RSTP ja PNA) ja varmistu siitä että käytössä on "Use HTTP only" tai "Use HTTP for all content". Tämä saattaa ratkaista ongelman.