yle.fi


 

 

opettajat
 
 

 

 
 

Opettajat

L_kuuluttaja

Johdanto

Mediakompassin Opettajien sivut ovat apuna kouluissa tehtävän mediakasvatuksen toteuttamisessa. Sivuilla annetaan materiaaleja viestintä- ja mediataitojen aihekokonaisuuksien suunnitteluun.
 
 

Teemat  

Kuvakoulu

Kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen. Kuvakoulussa käydään läpi elokuvanteon työvaiheita käsikirjoittamisesta kuvasuunnitteluun ja kuvauksista leikkausvaiheeseen – ääntä unohtamatta.


Ekan elokuvan ABC

Hyviä käytännön ohjeita ja arvokasta apua ensimmäisen elokuvan toteuttamiseen. Oppaan on laatinut elokuvaohjaaja, lehtori Tapani Lundgren.


Kuvakäsikirjoituskone

Oppilaat voivat harjoitella kuvasuunnittelua käyttämällä Mediakompassin kuvakäsikirjoituskonetta.


Medialukutaito

Medialukutaito tarkoittaa kykyä tunnistaa ja tulkita viestejä, joita arkipäivän mediavirrassa tulee vastaan. Se sisältää myös taidon käyttää mediaa ja tuottaa itse viestejä.

Tarina

Osiossa pohditaan faktan ja fiktion eroa, käydään läpi tarinankerronnan perusteita ja tehdään tarinakerrontaan liittyviä harjoituksia.


Kokeilut

Tapoja tutustuttaa oppilaat median tekemisen tapoihin. Liikkeelle lähdetään pienin askelin lyhyistä kokeiluista ja pienistä tehtävistä.


Animaatio

Esittelyssä erilaisia työskentelytapoja ja tekniikoita animaation luomiseen sekä ohjeet erilaisiin animaatioharjoituksiin.


Minielokuva

Ohjeita draamallisiin kokeiluihin ja käytännön ohjeita minielokuvan tekemiseen osana koulun elokuvakasvatusta.


Leikkaus ja jälkityöt

Kuvausten jälkeen tehtävät jälkityöt ja elokuvan saattaminen kuntoon ensiesitystä varten.


Ensi-ilta

Ohjeita oppilaiden valmiiden töiden esittelyyn ensi-illassa suurelle yleisölle.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää