yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Mikä on mediakompassi

XL kuuluttaja
Mediakompassi on mediakasvatuksellinen kokonaisuus koulun ja kodin käyttöön.

Eksyksissä mediakartalla?

Mediakompassin avulla voi suunnistaa tiedon ja taidon poluilla mediakasvatuksen maastossa. Se on kolmen vuoden mediakasvatuksellinen kokonaisuus televisiossa ja verkossa.

2005

Valmistui kymmenosainen kasvattajille suunnattu Mediakompassi-ohjelmasarja, joka pureutui kysymyksiin, joiden parissa opettajat ja vanhemmat painivat lasten ja nuorten median käyttöä seuratessaan.

Oppilaille suunnattu vuoden 2005 Mediakompassi-ohjelmasarja oli median ymmärtämistä ja mediataitoja kehittävä Koulu-tv:n viisiosainen ohjelmasarja, joka on suunnattu erityisesti alle neljäsluokkalaisille.

10 X 15 min. ja 5 X 15 min. sarjat on saatavana myös yhdellä DVD:llä opetuskäyttöön YLE Tallennemyynnistä.

Tiesitkö?

Mediakompassi-ohjelmistokokonaisuus voitti Koura-pääpalkinnon television parhaana faktasarjana vuonna 2005

2006

Mediakasvatus-syksyn aloitti Mediabussi, joka lähti kiertämään kouluja ympäri Suomen. Tarjottimella on 12 opetuspakettia ja 20 paikkakuntaa. Mediabussin päätavoitteena on mediakasvatuksen vieminen kouluihin ja oppilaitoksiin. Mediabussin kouluttajat Jukka Haveri ja Mika Salomaa auttoivat sekä oppilaita että opettajia kohtaamaan mediataitoihin liittyviä haasteita. Mediabussin opetus oli kouluille täysin ilmaista.

Lokakuusta alkaen lähetettiin aikuisille suunnattua kymmenosaista Mediakompassin ilmiöt -sarjaa, jossa pureuduttiin ajankohtaisiin mediamaailman ilmiöihin. Puheenvuoroja saivat niin median käyttäjät kuin mediailmiötä tutkivat asiantuntijatkin.

Koulu-tv:n vuoden 2006 ohjelmasarja oli nimeltään Mediakompassin kuvakoulu (5 X 20 min.) ja se on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Ohjelmasarjassa seurattiin harjoitusten sekä omien dokumentti- ja fiktiomuotoisten elokuviensa parissa työskenteleviä Käpylän ala-asteen kuvakoululaisia. Heidän opettajanaan toimi elokuvaohjaaja, lehtori Tapani Lundgren. Ohjelmasarjassa nähtiinn myös kuvakerrontaan liittyviä animaatioita sekä kurkistettiin oudon tv-sarjan, ”Kadonnut salaisuus”, kuvauspaikalle.

10 X 15 min. ja 5 X 20 min. sarjat on saatavana myös yhdellä DVD:llä opetuskäyttöön YLE Tallennemyynnistä.

2007

Syksyllä 2007 alkaneella kierroksella Mediabussi kiersi opettajankoulutuslaitoksia ja keskittyi opettajaksi opiskelevien kouluttamiseen. Oppilaitoksilla oli mahdollisuus valita yhdeksästä opetuspaketista mieleisensä opetuskokonaisuus ja tilata koulutus netin kautta. Kouluttajat Markku Sipi ja Rinna Härkönen viipyivät yhdellä paikkakunnalla 1–3 päivää, jonka aikana annettava opetus oli mahdollisuus räätälöidä oppilaitosten toiveiden ja opettajaksi opiskelevien alan mukaisesti.

Viimeinen oppilaiden Mediakompassi-sarja on suunnattu luokille 7–9 ja lukioon viestintä- ja mediataitojen opetukseen. Viisiosaisen Mediakompassin viestikartta ohjelmasarjan päämääränä on kehittää oppilaiden mediatajua, innostaa mediassa esiintyvien viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin. Ohjelmasarjassa oppilaat ja asiantuntijat kertoivat omia havaintojaan ja tulkintojaan kuvista ja elävän kuvan näytteistä, joihin törmäämme median maailmassa.

Sarjan (5 X 20 min.) DVD on saatavana opetuskäyttöön YLE Tallennemyynnistä.

Mediakompassi 2005

 • 10 X 15 min. opettajille ja vanhemmille
  saatavana DVD:nä opetuskäyttöön
 • 5 X 15 min. oppilaille, luokat 0–3
  saatavana DVD:nä opetuskäyttöön
 • verkkomateriaali

Mediakompassi 2006

 • Mediakompassin ilmiöt:
  10 X 15 min. aikuisille
  saatavana DVD:nä opetuskäyttöön
 • Mediakompassin kuvakoulu:
  5 X 20 min. oppilaille, luokat 4–6
  saatavana DVD:nä opetuskäyttöön
 • verkkomateriaali

Mediakompassi 2007

 • Mediakompassin viestikartta:
  5 X 20 min. oppilaille, luokat 7+
  saatavana DVD:nä opetuskäyttöön
 • verkkomateriaali