maatuskan mitoissa

 • Jos kaikki menee putkeen...

  Ei sanota hyvästejä, palaan blogaamaan elokuussa. Toivottavasti olen silloin muutaman kilon kevyempi. Ainakaan en aio olla painavampi.

  Millaisia ovat ne pienet muutokset, joiden nimiin vannon?

  Olen aloittanut siitä, mikä tulee helposti. Syön joka päivä aamiaisen, mutten liioittele senkään kanssa. Yksi voikkari riittää - ja sen päälle reilusti rehua. Lasi tuoremehua, sellaista oikein hyvänmakuista. Joskus vähän maustamatonta luomujogurttia.

  Lounas töissä. Siirryin keittolounaisiin. Lounaaseen kuuluu keitto ja salaatti. Teen ison salaatin kasviksista, valitsen ainekset kevyemmästä päästä. Laitan oliiviöljyä ja balsamicoa ja lusikallisen hyviä siemeniä. Keitonkaan kanssa en liioittele. Lounaspöydässä osaan olla hillitty. Lounaan kanssa en syö leipää ollenkaan, koska leipää saan vuorokaudessa takuuvarmasti tarpeeksi. Näin voin illalla hyvällä fiiliksellä tempasta ne pari-kolme voikkaria, joita tekee törkeesti mieli.

  Iltapäivällä duunissa kahvia ja jotakin, yleensä lounaan jälkiruokahedelmä. Joskus pullaa, joskus jätskiä, joskus karkkia, kakkua, keksiä.

  Kotona teen nopeasti kunnon ruoan. Olen vihdoinkin pystynyt hyväksymään sen, että minä en voi syödä kasvavan poikani kanssa aina samaa ruokaa. KORJAUS: minä en voi syödä kasvavan poikani kanssa aina saman mallin mukaan rakennettuja annoksia. Saan ostaa minun mielestäni ihania rehuja, vaikkeivat ne pojalle kelpaakaan. Jos teen lihapullia ja perunamuussia, poika syö leijonanannoksen ja minä pari pullaa, nokareen muussia ja SALAATTIVUOREN. Salaattiin mä olen ruvennut viipaloimaan mansikoita ja muita herkkuhedelmiä. Joskus raastan vähän parmesaania mukaan. Sitä ei montaa hippua tarvitse. Ja rouhrouh tuoretta mustapippuria päälle. Ja hyvää öljyä liraus.

  Illalla saan sitten mutustaa muutaman voikkarin. Ei haittaa mitään.

  Maatuskan mitoissa

  MISTÄÄN en ole luopunut kokonaan. Ei ole ehdottomuuksia. Ei ole mitään kiellettyä syötävää.

  Oikeasti. Käsi sydämellä. En yhtään mistään. En siideristä, en karkista, en makkarasta.

  Näiden neljän viikon aikana olen tainnut käydä kolme kertaa hampurilaisaterialla (ranskalaiset ja kaikki), syönyt ainakin kahdeksan jätskiä, nauttinut läksiäiskermakakkuja ja hetken-mielijohde-suklaapatukoita.

  Mutta sitkeästi olen jatkanut aamiaista, lounasta, päivällistä.

  Liikkunut enemmän, hyörinyt enemmän, ollut valoisampi ja aktiivisempi.

  Piru vie. Kyllä se vaan niin on, että kokonaisuus ratkaisee.

  Kesäloma on minulle perinteisesti hankalaa aikaa. Elämä menee helposti jatkuvaksi puputtamiseksi. Loma antaa tekosyyn herkutella ja laiskotella.

  Nyt minulla on Porin kaupungin juoksukoulun ohjelma ja ruokapäiväkirja ja - mikä tärkeintä - HALU muuttaa kaikki, hitaasti, pienin askelin.

  Maatuskan mitoissa

  Maatuska toivottaa kaikille niin liikkuvaista kesää, että kamerakaan ei ehdi tarkentaa. Voi ihanasti ja muista suojakerroin!

  Kommentoi 5 Lue kommentit


 • Aloitetaanko syömisen seuranta ihan tosissaan?

  Aloitetaanko syömisen seuranta ihan tosissaan?

  Höh. Luulin ettet muistaisi. Ajattelin, että kun toitotan lahja-pdf:ää, et muista kysellä sunnuntaipunnituksen perään.

  69,5. Nousua edellisestä 1,1kg. Tiedän kyllä miksi.

  Oltiin perjantaina ihanasti saunomassa ja syömässä muutaman ystävän kanssa. Saunomisen lomassa oli tarjolla naposteltavaa, mm. juustoja ja suolakeksejä ja hedelmäviipaleita. Kuohuviiniä nautittiin. Ravintolassa söin sitten vielä erinomaisen tuhdin lämpimän kanavoileivän runsailla lisukkeilla. Tuli ihan hirveä ähky, pahempi kuin naismuistiin.

  Viikonloppuna jatkoin herkuttelua ja ylensyömistä. Vanha tapa jäi päälle.

  Jotain on kuitenkin muuttunut, sillä oli ilo palata maanantaiaamuun ja keveään keittolounaaseen.

  Olen valmis aloittamaan ruokapäiväkirjan. Haluan saada tarkkaa dataa syömisistäni. Ruokapäiväkirjoihin tottunut ystäväni kertoi, että syöminen vähenee jonkin verran jo pelkän kirjaamisen takia. Mieliteon iskiessä hän muistaa kirjaamispakon ja ajattelee - äh, en mä jaksa, en viitsi pilata "hyvännäköistä" päivää.

  Tässä siis kesälahjana Maatuskan mitoissa -ruokapäiväkirja.

  Huomaat, että kaloreille ei ole saraketta. Huomaat, että fiiliksille on varattu paljon tilaa. Tämä nousee siitä, että mä haluan kunnolla purkaa syömiseni syitä. Miksi söin voi olla yllättävän kiusallinen kysymys. Yritetään vastata siihen rehellisesti.

  Kommentoi 0


 • Uudella kymmenluvulla

  Sunnuntaipunnitus: 68,8.

  Olen tehnyt oikeita asioita. Paino on lähtenyt hitaasti alaspäin. Hidas on hyvä. Alaspäin on hyvä.

  Sain eräältä blogin lukijalta yksityisviestin. Hän oli lukenut mietteitäni siitä, millaisia elämänmuutoksia haluan tehdä. Viesti antoi terveellistä pureskeltavaa:

  Sä teet ratkaisuja emotionaalisin perustein, ja haluat perustella uusiakin
  päätöksiäs tunnepohjalta.
  Kaks kolmasosaa jutun listasta mitä pitäis tehdä oli henkisesti
  konditionaalimuodossa ja perustui fiiliksiin.
  Itse asiassa  paljon tosta liittyi aika passiiviseen hemmotteluun, mikä
  kuulosti enemmän rakkaudenkaipuulta kuin maatuskan kuntokuurilta :D :D

  Jos tekee kuten aina on tehnyt, pääsee sinne minne aina ennenkin on
  päätynyt.

   Kiitos näistä ajatuksista. Osui ja uppos. Valmennushenkisessä viestissään lukija kehottaa liikkumaan tunteista välittämättä. Liikkumaan vaikka miltä tuntuisi.

  Ota homma ikään kuin lääkkeenä.
  "Tämä on minulle hyvä lääke. Haluan elää pelkäämättä, olla voimakas,
  liikkuvainen ja elastinen."

  Maatuskan mitoissa kuva:shumber/stock

  Kommentoi 1 Lue kommentit


kirjoittajasta

Eve Mantu on maatuskan mitoissa

Repaleinen ryhdistäytymishanke alkoi, kun Eve Mantu mittasi vyötärönsä. 100 cm. Oppisikohan sitä liikkumaan ja syömään? Äläkä sinä karkkipussi huutele mitään siellä! Hys!

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä