Leppoisaa Joulua!

Päiväkodista tuli kirje kotiin, jossa kerrottiin joulukuun tapahtumista. Kirjeen lopussa muistutettiin vanhempia siitä, että lapsikin tarvitsee lomaa raskaan syksyn jälkeen. No, kaikilla meillä ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta pitää joululomaa, mutta mielestäni pieni muistutus meille vanhemmille on aiheellinen.

Päiväkodissa tai hoidossa olo on lapselle yhtä rankkaa kuin meille aikuisille työssäkäynti. Välillä me tarvitsemme breikin - mahdollisuuden vain olla kotona ja levätä. Eikä se loma lasten kanssa ole vain sohvannurkkaan käpertymistä vaan myös yhdessä ulkoilua, leikkimistä - tiukoista aikatauluista vapaata aikaa.

Joulunalusaika on monessa perheessä todella kiireistä. Ensin juostaan joulujuhlasta toiseen, sitten hikihatussa joululahjaostoksilla, jouluruokaa tehdään iltamyöhällä silmät ristissä ja lopuksi vielä yritetään saada koti juhlakuntoon. Kuka kuuraa vessan ja saunan? Likapyykit kipataan joulunpyhiksi piiloon isoon säkkiin varastoon.

Tänä jouluna moni työssäkäyvä äiti ja isä kuulemma helpottaa elämäänsä tilaamalla kotiin joulusiivouksen. Silti joulunaluspäivät vilahtavat nopeasti ohitse ja to do -lista pitenee. Myös lapset reagoivat kiireisiin vanhempiinsa. Kuopus saa itkuraivareita monta kertaa illassa ja esikoinen kiusaa pikkuveljeään joka kädenkäänteessä. Huomiota haetaan tavalla jos toisellakin. Äiti ei kiireissään ehdi sylittelemään.

Joulunaika jää tänä vuonna lyhyeksi, joillekin meistä se on vain pitkä viikonloppu ja maanantaina koittaa jälleen arki. Silti toivoisin, että mahdollisimman monella lapsella olisi mahdollisuus levätä, ja nauttia joulun taiasta.

Pienet tontut vilahtavat pihapiirisssä, kun oikein tarkkaan katsoo. Tonttujen askeleita saattaa kuulla jos hiipii hiljaa ikkunan ääreen. Pakkashanki näyttää sädehtivältä kristallimatolta, lumikeijujen valtakunnalta. Jäiset kynttilälyhdyt tuikkivat kilpaa tähtien kanssa. Lapset rakastavat joulun salaperäisyyttä, satujen maailmaa, sitä kun he huomaavat aikuistenkin mielikuvituksen lentävän. He nauttivat joulun valoista, tunnelmasta, lämmöstä ja kauneudesta siinä missä aikuisetkin.

Omat tärkeimmät joulumuistoni eivät liity lahjoihin vaikka tietysti nekin tärkeitä olivat. Vahvimpina joulumuistoina elävät joululoman aamut, kun sai heräillä omaan tahtiinsa vielä nukkuvassa talossa, hiipiä olohuoneeseen ja sytyttää kuusen kynttilät puolipimeässä aamussa tuikkimaan hiljaisuudessa. Oli lupa vain olla ja lukea rauhassa kirjaa ilman velvollisuuksia, ja tietenkin leikkiä, leikkiä, leikkiä vaan.

Annetaan lapsille tänä vuonna kiireetön ja leppoisa joulu, vaikka se lyhyeksi jäisikin. Raitis ja autoileva joulupukki on monilla tilauksessa - silti lapselle tärkeämpää on selvää joulua viettävät vanhemmat!

Hyvää Joulua!

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

perheen aika

Perheen aika -blogi, toimittaja Tiina Lundberg.

Tiina Lundberg on Yle Puheen toimittaja, lastentarhanopettaja ja kahden alle kouluikäisen äiti. Perheen aika -blogissaan hän tuulettaa ajatuksiaan samannimisen radio-ohjelman pohjalta. Mitä jäi mieleen? Entä mikä vielä mietityttää?

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä