Lomalupaukseni

Väestöliiton asiantuntijat kehottivat Perheen aika -ohjelman haastattelussa antamaan kaikkien perheen jäsenten esittää yhden lomatoiveen ja se sitten toteutetaan loman aikana. Kysyin valveutuneena omilta 6- ja 4-vuotiailta lapsiltani, mitä he toivovat lomalta. Mieheltä en tosin muistanut kysyä.

- Sitä että uidaan, oli vastaus molempien suusta. Helppo homma, mikäli säiden jumalat ovat armollisia ja sinilevät eivät rantaudu mökkirantaamme. Välillä voidaan vaihdella maisemia ja piipahtaa viereisen saaren hiekkarannalla. Mummolan läheltä löytyy myös pari varteenotettavaa uimarantaa sekä maauimala. Ukin luona ovat omat lapsuuteni rannat. Tästä tulee hyvä kesä.

Kaiken kaikkiaan tänä kesänä minun ei ole vaikea viettää lomaa Väestöliiton asiantuntijoiden neuvojen mukaan. He nimittäin kehottavat viettämään leppoisaa lomaa rennosti yhdessä ollen. Ilman suorituspaineita, ilman kiirettä.

Minun lomaani hidastaa noin kymmenen talven ja kevään aikana ilmestynyttä kiloa vatsan seudulla. Näytän siltä, että olisin syönyt rantapallon. Nyt ei ole kiirettä - kovaa ei enää pääse. Ei ole suorituspaineita visiteerata sukulaisten luona - ei jaksa istua autossa. Ei tarvitse tehdä kaikkia asioita, jotka ovat talven aikana jääneet tekemättä - ei vaan jaksa rehkiä. Suursiivous - ei. Matonpesu - ei. Marjanpoiminta - ei. Ikkunanpesu - ei todellakaan.

Nyt näyttää siltä, että minä lepään heinäkuun puun varjossa ja katselen, kuinka lapset leikkivät. Lomapäivän suurin nautinto tulee olemaan pulahdus meriveteen, siellä kun olen jälleen notkea ja kevyt. Tänä kesänä äidillä on aikaa pelata lautapelejä, korttipelejä, maalata vesiväreillä, muovailla muovailuvahaa ja leipoa mustikkapiirakkaa (muiden poimimista mustikoista), koska hän ei juoksentele pitkin metsiä huippukuntoa tavoitellen tai hae kulttuurinautintoja kaupungilta tai keskity puutarhatöihin. Äidistä on tullut Muumimamma. Sitä se raskaus teettää.

Todennäköisesti tilanne normalisoituu syksyn mittaan, mutta viime vuosien kiire on pistänyt miettimään oikeasti sitä, miten vähän yhteistä aikaa perheellä on, mikäli molemmat vanhemmat tekevät täyttä työpäivää.

Haastattelin muutama viikko sitten lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulaa ja hän oli huolissaan suomalaisten lasten yksinäisyydestä. Lapset toivovat eniten sitä, että vanhemmilla olisi aikaa olla heidän kanssaan. Pisti sydämeen.

Tulevalla kesälomallani, äitiyslomallani ja hoitovapaalla aioin ja lupaan muistaa tämän. Lupaan keskittyä lapsiin. Opettelen pois kiireestä, opettelen pois stressistä. Opettelen kuuntelemaan lapsiani. Minä lupaan.

Palataan asiaan. Leppoisaa kesää!

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

perheen aika

Perheen aika -blogi, toimittaja Tiina Lundberg.

Tiina Lundberg on Yle Puheen toimittaja, lastentarhanopettaja ja kahden alle kouluikäisen äiti. Perheen aika -blogissaan hän tuulettaa ajatuksiaan samannimisen radio-ohjelman pohjalta. Mitä jäi mieleen? Entä mikä vielä mietityttää?

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä