Elämäntapana käsityöt ja kierrätys

Käsityöt ja kierrätys elämäntapana. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

- Käsitöihin liittyvä ammatti on ollut minulle aina ainoa vaihtoehto, sanoo tekstiilimuotoilija Helena Hannula.

Hänen Tampereelle perustamansa yhden naisen yritys INTOA design suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä ja ekologisia tuotteita.

INTOA designin tuotteet eli muun muassa farkusta tehdyt tossut sekä räsymatosta valmistetut korit ja pussit on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Hänen käyttämänsä ompelukoneet ja saumurit ovat käytetyistä kunnostettuja. Pakkausmateriaalit ja pakkaukset ovat uusiomateriaalia.

- Ihmiset ovat ekologisesti tietoisempia nykyään. Monelle se on kuluttamisen lähtökohta, Helena pohtii.

Helena kiertelee pyörällä tai kävellen lähiseutujen kirpputoreja ja second hand –liikkeitä. Hän valitsee itse vanhat farkut ja räsymatot, joista tuotteet valmistetaan. Jos jotakin ei saa käytettynä, sen Helena pyrkii hankkimaan eri valmistajien ylijäämistä tai loppuvarastoista. Osan materiaaleista Helena saa myös lahjoituksina asiakkailta.

- Matot ovat tavallaan toisen kierroksen kierrätystä, sillä kuteet alkuperäisiin mattoihin ovat usein vanhoja lakanoita ja muita kodintekstiilejä. Annan matolle uuden elämän esimerkiksi laukkuna.

Suunnittelutyö ja käsillä tekeminen on Helenalle ominta

- Olen tällainen näpertelijä, viihdyn yksin. Jo viisivuotiaana sanoin äidilleni, että isona minusta tulee kutoja, Helena hymyilee.

Helena opiskeli nuorena Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, ja myöhemmin lasten saannin jälkeen myös Hämeenlinnassa Wetterhoffilla. Työllistyminen käsityöalalla on hankalaa; vaihtoehdot ovat opetustyö, korjausompelu tai oma yritys.

- Tein kymmenen vuotta opetustöitä ja korjausompelua. Haaveenani oli kuitenkin aina oman käsityöyrityksen perustaminen.

Kolmisen vuotta sitten, kun lapset muuttivat pois kotoa, Helena ajatteli ajan olevan kypsä omalle yritykselle. Silloin syntyi INTOA design.

Suunnittelun ja tuotteiden valmistamisen ohella Helenan INTOA design tekee myös korjausompelua, joka on ollut välttämätöntä taloudellisen toimeentulon tähden.

- Korjausompelu on jäänyt koko ajan vähemmälle, sillä teen kaikki tuotteet käsin ja kysyntä on kasvanut.

Helenan mielestä myös korjausompelu on osa kestävää kehitystä; mieluummin korjataan vanhaa kuin ostetaan uutta tilalle.

- Kierrättäminen on minulle itsestäänselvyys. Siksi se on myös suunnittelemieni tuotteiden perusta.

INTOA Design:Käsityöt ja kierrätys elämäntapana.Kuva:Anni Alatalo, Yle Olotila.Käsityöt ja kierrätys elämäntapana. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Käsityöt ja kierrätys elämäntapana. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä