Yle Areena on monipuolinen, helposti käytettävä ja ilmainen

Yle Areena tuo romantiikkaa syksyyn. Kuva: Yle

Yle Areena tuo television katsomiseen ja radion kuunteluun helppoutta ja valinnanvaraa. Se on Yleisradion ilmainen nettipalvelu, josta tietokoneella ja erilaisilla mobiililaitteilla voi katsoa Ylen tv-ohjelmia sekä kuunnella radio-ohjelmia ympäri vuorokauden.

Yle Areenan vastaavaa tuottajaa Paavo Rytsä kertoo, että katsojat ja kuulijat tekevät kuukausittain yli 10 miljoonaa starttia videoihin ja audioihin Yle Areenassa. 

- Areena on käyttäjälleen ilmainen. Juuri tuon maksuttomuuden tähden Yle Areena on vahvoilla kilpailussa maksullisten nettikanavien suhteen. Katsoja päätyy Areenaan loogisesti ja vaivattomasti. 

Areenatoimitukseen saapuu lähes päivittäin ihmisten toiveita ja pyyntöjä koskien televisio- tai radio-ohjelmia. Areenalta toivotaan paljon mm. vanhoja suosikkisarjoja. Yle Areenan Espanjalainen kesä on ollut todella suosittu ja poikinut paljon kysymyksiä koskien Serranon perheen seuraavista kausista. 

- Näytimme tänä kesänä Serranon perheen kolme ensimmäistä tuotantokautta. Voinkin nyt jo mainita, että Serranoa ollaan ostamassa lisää, Rytsä hymyilee. 

Yle Areena haluaa käyttäjät mukaan tekemään sisältöjä.

viikon sketsi -kilpailu on ollut suosittu. Otamme vastaan katsojien omia videoita 31.8. asti.  Jo nyt tulleissa sketseissä sivutaan aiheita todella laajalla kirjolla peliriippuvuudesta naisasiaan. Sieltä löytyy paljon varsinkin nuorten tekemiä fiksuja ja kekseliäitä juttuja.

Sketsien julkaiseminen aloitetaan 6.9., ja kisan voittajalle on tiedossa 3000 euron pääpalkinto. Lisäksi yleisön suosikki voittaa 3000 euroa. 

Tulossa Romantiikan syksy ja brittikomedioita 

- Eniten Yle Areenassa katsotaan draamasarjoja, varsinkin kotimaista draamaa kuten Uusi Päivä. Suosittuja ovat myös esimerkiksi Silta, Bomb Girls, Pasific ja vanha kunnon Pokka pitää, sanoo tuottaja Paavo Rytsä.

Rytsä listaa suosituksi myös Yleisurheilun MM-kisat; lisäksi dokumentit, uutislähetykset ja lastenohjelmat vetävät kävijöitä. 

Syksy tuo Yle Areenaan enemmän omaa ohjelmistoa. Varsinkin naisia kiinnostavaa on varmasti Romantiikan syksy, joka tuo Areenaan nähtäväksi uusintasarjoina Kotiopettajattaren romaanin, Emman ja Ihanan Elisan. Lisäksi Yle Areena on ostanut uutena ohjelmistona eurooppalaisista kartanoista ja linnoista kertovan dokumenttisarjan. Nuorten sarjoista mainittakoon Sisäoppilaitoksen arvoitus ja Teinidracula -sarjat, joiden Rytsä uskoo kiehtovat nuorempia Areenan käyttäjiä. 

- Syksylle on ostettu myös erilaisia brittikomediasarjoja. Niistä voisi mainita Kimppakolmoset, joka kertoo kolmikosta, joka saa vahingossa lapsen yhdessä, Rytsä kertoo.

Yle Areena on monipuolinen, helposti käytettävä ja ilmainen. Kuva: Yle.

Seitsemän päivää, kuukauden tai ei ollenkaan? 

Kaikki Ylen tv-kanavillaan tarjoamat ohjelmat eivät löydy Areenasta ja toiset ohjelmat ovat siellä pidempään kuin toiset. Tämä liittyy usein kotimaisten ja ulkomaisten tuotantoyhtiöiden kanssa tehtyihin sopimuksiin. 

- Kaikki Ylen omatuotantoiset ohjelmat pyritään julkaisemaan Areenassa myös ulkomailla nähtäviksi, ja ne ovatkin katsottavissa yli 90-prosenttisesti.

Rajaava tekijä on usein myös musiikki. Esimerkiksi Iskelmä-Suomi jouduttiin näyttämään vain Suomeen rajattuna. Kokonaisia kappaleita soittava televisio-ohjelma - esimerkiksi musiikkivideoihin perustuva ohjelma - on helpommin ulkopuolisten hyödynnettävissä.  

- Tuotantoyhtiöt omistavat oikeudet omiin sarjoihin ja ohjelmiin. Ne ovat tiukkoja siitä, minkälaiset oikeudet millekin tv-ohjelmalle annetaan. Siihen saattaa vaikuttaa vaikkapa suuren ulkomaisen tuotantoyhtiön oma nettikanava, jolta sarjat ovat katsottavissa maksua vastaan. Silloin on luonnollista, etteivät he myy Ylelle nettioikeuksia Areena-katselua varten, josta yleisö voisi katsoa ne ilmaiseksi, Rytsä selvittää.

- Sopimusten sisältö saattaa vaihdella jopa tuotantokausittain, siksi jostain sarjasta on mahdollista näyttää vain vaikkapa kolme viimeistä tuotantokautta, mutta ei kahta ensimmäistä.

Isoimmaksi Areenan haasteeksi Paavo Rytsä määrittelee laitekehityksen nopeuden. 

- Yle on julkisen palvelun talo, jossa kaikki tekeminen täytyy kilpailuttaa. Haasteena on pysyä erilaisissa laiteuudistuksissa ja vaikkapa tablettien sovelluskehitysten mukana.

Yle Areenalle on tärkeää, että palvelu on katsottavissa mahdollisimman monipuolisella laitteistolla. 

- Kun nyt tehdään joku kallis systeemi, joka jo puolen vuoden kuluttua on vanhentunut, on se välillä turhauttavaa, Rytsä toteaa. 

Teknisistä ongelmista Yle Areena saa katsojapalautetta enää harvemmin.

- Kun ajattelee, että Areenassa on 65 000 tallennetta kerralla, on se iso paletti pyöritettäväksi. Kaikkea voi sattua, eikä Areenaa voi ”sulkea” korjausten tai päivitysten ajaksi. Kaikki päivitykset ja mahdolliset ongelmat tulee korjata niin, että Areena pyörii koko ajan moitteettomasti. Koska Yleisradio on julkisen palvelun yhtiö, ihmiset olettavat kaiken sujuvan moitteettomasti ja pienistäkin teknisistä ongelmista raportoidaan meille heti, Rytsä kertoo. 

Tulevaisuudelta Yle Areenan tuottaja Paavo Rytsä toivoo enemmän Areenan omia ohjelmakokonaisuuksia ja sarjanostoja sekä ohjelmasarjoja, jotka olisivat katsottavissa tuotantokausi kerrallaan. 

- Me Yle Areena -toimituksessa haluaisimme julkaista ohjelmat niin, että ohjelma olisi Areenassa ennen tv-lähetystä, tv-lähetyksen jälkeen ja lisäksi sarjan päätyttyä katsottavissa kokonaisena pakettina, sanoo Rytsä.

- Mediatarjonta on niin valtavaa, että katsojat saattavat löytää jonkun uuden sarjan vasta jaksosta kuusi. Jos aiemmat jaksot olisivat edelleen nähtävissä Areenassa, se olisi huomattavasti parempaa palvelua. Varsinkin kesäaikaan kun ihmiset tykkäävät valvoa myöhään ja haluavat vaikkapa yhden viikonlopun aikana katsoa jostakin sarjasta koko tuotantokauden olisi mukavaa, jos voisimme julkaista sarjat paketteina. Siinä on meillä vielä kehitettävää, Rytsä summaa. 

- Olemme kuitenkin erittäin tietoisia tällaisesta tarpeesta ja toivomme sen jonakin päivänä olevan mahdollista.

kommentit

Katson itse Areenaa vain satunnaisesti, mutta maaseudulla se on pelastanut taloudessamme erään katsojan, kun häneltä oli jäänyt näkemättä eräs Silta-sarjan jakso.

>Atro Niiniluoto To, 2013-08-29 12:00

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä