Piikkimatolla eroon stressistä ja uniongelmista

Elin tutkii piikkimattoa. Kuva: Strömsö, YLE

Piikkimatosta tulevat ehkä ensimmäisinä mieleen fakiirit ja intialaiset pyhät miehet. Mutta nykyään ei ole erityisen kummallista tai yllättävää, että piikkimattoon törmää suomalaisessa kodissa. Yhä useammat käyttävät nykyaikaistettua piikkimattoa itsehoitona muun muassa uniongelmiin ja stressiin. Refleksologi Katarina Byström tuli Strömsöhön näyttämään Elinille, kuinka piikkimattoa käytetään.

Piikkimatto on keksitty useita tuhansia vuosia sitten, ja entisaikaan joogit käyttivät niitä meditaatiossa. Piikkimatossa on yli 6 000 terävää piikkiä, jotka vilkastuttavat verenkiertoa ja edistävät hapenottoa niiden painautuessa jotakin ruumiin osaa vasten.

Piikkimattoa voi käyttää eri tavoilla. Elin kokeili maata selällään, istua, seistä ja painaa posken piikkimattoa vasten. Aluksi matolla makaaminen saattaa tuntua hyvin kivuliaalta, mutta hetken kuluttua ruumis rentoutuu ja lämpö alkaa virrata selkään. Eri ihmiset voivat reagoida mattoon eri tavalla. Toiset tuntevat väsymystä kun taas toiset vilua tai näläntunnetta.
 

 • Perusasento on maata matolla selällään. Tämä stimuloi selän akupunktiopisteitä ja auttaa erilaisiin selkäkipuihin.
   
 • Tottuneempi voi maata matolla mahallaan. Tämä lisää rasvan palamista ja laukaisee jännitystiloja palleassa.
   
 • Matolla istuminen laukaisee jännitystiloja pakaroissa ja lanneselässä. Se voi auttaa myös iskiakseen.
   
 • Niskan, leuan ja kasvojen jännitystilojen laukaisemiseksi voi painaa kasvot piikkimattoa vasten.
   

Piikkimaton käytön voi aloittaa makaamalla matolla 10 minuuttia selällään, mutta siihen totuttua aikaa voi pidentää. Matolla ei ole mahdollista maata liian kauan, sitä vastoin monet ottavat maton mukaansa sänkyyn ja nukahtavat sen päälle. Kuka tahansa voi käyttää piikkimattoa, mutta jos kärsii sydänvaivoista tai käyttää verenohennuslääkkeitä täytyy olla hieman varovaisempi.

Toimittaja: Elin Skagersten-Ström. Lähde: Strömsö 12.10.2008

Kääntäjä: Jenna Yli-Knuuttila

Kerro kokemuksiasi piikkimatosta blogissa Ihan tervettä?

Katso myös

Mihin akupunktio auttaa?

 

Avaa kuvagalleria klikkaamalla ensimmäistä kuvaa:
 

kommentit

Mistä näitä mattoja voi hankkia?

Ke, 2009-04-01 11:10

Useampikin verkkokauppa myy piikkimattoja. Hae hakusanalla "piikkimatto".
Joogatarvikkeita myyvät liikkeet myyvät myös usein piikkimattoja.

To, 2009-04-02 07:43

Clas Ohlson alkaa pian myymään tätä piikkimattoa myös suomessa!

Ti, 2009-06-23 17:22

www.terapiamatto.fi hinta oli alle 30€ ja tuli parissa päivässä kotiin

Ma, 2009-11-23 15:35

Nyt saa ainakin halvalla piikkimaton, kun tilaa kuntoplus lehdet.
kuntoplus ja fakiirimatto

Ti, 2009-12-08 21:08

Väsymystä, vilua, näläntunnetta... Onkohan kukaan tutkinut vielä piikkimaton mahdollista vaikutusta libidoon tms? Mieheni koitti tuota mattoa pari kertaa selkänsä alla ja kummallakin kerralla se sai hyvän ja rentoutuneen olon lisäksi aikaan kivuliaan erektion. Nykyään käyttää vain jalkojen tai lantionseudun alla vaikka toisen korviin tuo järkyttävä seisokki saattaisi hauskalta kuulostaakin. :/

Ti, 2009-12-29 19:54

avovaimo, Mäkin ostin tommosen maton siskolleni kun hän ei ehtinyt itse toivoo sen auttavan selkä ja niskan jäykkyyteen. Tuo matto oli minulla n. viikon. Kokeilin sitä 3kertaa. Ja sitten kerran kahtena päivänä peräkkäin. En ole mies, mutta alapää on nyt saakelin kivulias, joten päätin etten osta mattoa itselleni. Ei kovin mukavaa, kun saa asetautua istumaankin, noh eiköhän se pian olo helpotu. Muille neuvoisinkin sitten kokeilemaan ennen kun törsää rahoja, jos ei sovikkaan itselleen tai ostaa vasta kun se on tarjouksessa eli maksaa jonkun 10e tai sileen kiva tuhlaa rahaa joku kauppa ostosten verran ja ei voikkaan käyttää mattoa.

La, 2010-02-13 15:34

Tiistaina hommasin piikkimaton, kun sitä niin kovasti kehuttiin tuttavapiirissä. Nyt olen jo vähän päässyt "sinuiksi" maton kaa, kun on jo lauantai. Aina iltaisin olen matolla pötkötellyt, niin että ensin alaselkään ja sitten olen siirtänyt mattoa ylemmäs niskan kohdalle. Aloitin joogan& uuden työn maanantaina, ja sain kyllä niskani tosi kipeiksi-nyt alkaa tuntua, että matto alkaa toimia :) -ja eipä tullut kalliiksikkaan-menin SPR:n kierrätystavarataloon, ja siellähän oli kaksin kappalein piikkimattoja-ja aivan uusia olivat kaikenlisäksi-hinta oli 4,5€. JOS on rahat vähissä tai ei muutenkaan ole varma, että onko matto sopiva itselle, niin suosittelen käymistä näissä kierrätystavarataloissa. ..ja matto kutsuu :D ...

>kristalli La, 2012-01-14 13:43

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä