Ravintovalmentaja motivoi ja etsii syitä
Keskustelut, jotka taustoittavat asiakkaan suhdetta ruokaan, auttavat selvittämään syitä olotilalle. Valmentaja pyrkii herättämään asiakkaassa halun muuttaa epätasapainoa aiheuttavia ruokatottumuksia ja antamaan hänelle jatkuvaa tukea muutosprosessissa.
- Ravintovalmennus liittyy asiakkaan elämään laajemmin kuin pelkkään ruokaan. Keskusteluissa käydään läpi elämäntapoja ja elämän hallintaan liittyviä asioita. Näin saattaa paljastua syyt vaikkapa kiintymykselle johonkin tiettyyn ruokaan tai lohtusyömiselle. Myös stressin syitä ja keinoja stressin hallintaan käsitellään.
- Tärkeää on saada asiakas itse oivaltamaan, että hän haluaa voida hyvin. Silloin motivaatio muutoksiin yleensä löytyy, huomioi Annika Havaste.
Jos ravintovalmentaja huomaa, että asiakkaat ongelmat vaativat muidenkin asiantuntijoiden konsultaatiota, hän ehdottaa tuntemiaan luotettavia tahoja. Suolistotesti eli laaja ruuansulatusanalyysi CDSA on eräiden funktionaalista lääketiedettä harjoittavien lääkärien valvonnassa tehtävä testi, joka mittaa laajalti suoliston toiminta ja sen bakteerikantaa.
Viimeaikoina tietoisuus suoliston merkityksestä terveydelle on kasvanut, ja suolistotestin tarpeellisuuskin ymmärretään paremmin. Valitettavasti suolistotesti on käytössä vain siihen erikoistuneilla lääkäreillä. Testiä välittää Suomeen amerikkalainen laboratorio MDD Terveyspalvelut.
Ruoka korkeammalle arvostuksissa
Tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät aiempaa vähemmän rahaa ja aikaa ruuanlaittoon. Kiire ajaa etenkin perheitä käyttämään lisäainepitoisia valmisruokia. Annika Havaste toivoo, että ihmiset arvioisivat uudelleen, miten korkealla omissa arvoissa ovat perhe ja terveys. On todettu, että lapsilla, jotka syövät useammin yhdessä perheensä kanssa, on vähemmän ongelmia pärjäämisessä ja käyttäytymisessä.
- Hyvälaatuisen ruuan vuoksi kannattaa nähdä hieman vaivaa. Kun muutosprosessi tulee rutiiniksi, uudet tavat tehdä ruokaa helpottuvat. Hyvät reseptit voivat olla yksinkertaisiakin, joten miksikään gourmet-kokiksi ei tarvitse ryhtyä.
Suolisto on valtavan iso tutkimusalue, ja teollisuus kehittää tällä hetkellä paljon terveysvaikutteisia tuotteita. Ne eivät kuitenkaan ole ratkaisu suolisto-ongelmaan, Havaste huomauttaa. Ensin on saatava karsittua epäsopiva ruokavalio, ja sitä kautta suoliston oikeanlainen bakteerikanta saadaan pysyvästi palautettua.
- Ravinnosta on saatavissa ne rakennusaineet, joita keho ja mieli tarvitsevat voidakseen hyvin, tiivistää Havaste.
Mitä jokaisen kannattaisi syödä?
Vaikka ravintovalmennus on yksilöllistä, voi jokaiselle sopivaan, yleiskuntoa ylläpitävään ruokavalioon silti koota ohjeita. Jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa hyviä rasvoja vaihtelevasti. Viljatuotteiksi kannattaa valita täysjyväviljoja, ja mikäli ne aiheuttavat vatsaoireita, kannattaa selvittää mahdollinen taipumus keliakiaan.
Ruokavalioon on hyvä sisällyttää maitohappobakteereita sisältäviä hapanmaitotuotteita, kuten jogurttia ja piimää, mutta ei kuitenkaan liikaa. Vihanneksia on hyvä suosia, mahdollisuuksien mukaan luomuna ja kotimaista. Kotimaisia marjoja kannattaisi syödä noin kaksi desiä päivässä. Eineksien sijaan on parasta valmistaa ruokansa itse.
Ei kovin monimutkaista.
Tässä vielä Annika Havasteen terveellisiä reseptejä kiireisellekin kokille:
Proteiinipitoinen tehopirtelö
- 1 kypsä avokado
- 100 g pehmeää tofua (voi korvata lisäaineettomalla proteiinijauheella)
- ½ banaania
- 1 rkl kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä tai Camelina-öljyä
- 2 dl kauramaitoa
- Gefilus ananas-porkkanamehua tai Biottan porkkanamehua
- 1-2 rkl kauralesettä
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita ne tasaiseksi pirtelöksi. Tehopirtelö pitää hyvin nälkää ja korvaa kokonaisen aterian. Voit halutessasi lisätä myös marjoja pirtelöön.
Avocadotahna
- 1-2 kypsää avokadoa
- 1 rkl sirtuunanmehua
- 1 murskattu valkosipulinkynsi
- 1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
- ripaus merisuolaa tai ruususuolaa
Halkaise avokadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha irti. Laita tehosekoittimeen hedelmäliha, sitruunanmehu, valkosipuli, basilika ja suola. Lisää tarvittaessa vettä tai sitruunanmenua. Parhaimmillaan nautittuna heti! Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa - säästä kivi tai laita se soseen sekaan, jolloin avokado ei tummu niin nopeasti.
Uunikasviksia ja höyrytettyjä papuja
- Bataattia, punasipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa ja munakoisoa uunissa.
- Höyrytettyjä papuja maustettuna oliiviöljyllä ja Herbamarella tai ruususuolalla.
Lisäksi sopivat esimerkiksi uunissa kypsennetyt kanafileet tai uunilohi.
Nopeat kanafileet uunissa
Rintaleike leikataan kolmeksi viipaleeksi. Maustetaan oliiviöljyllä, suolalla, inkivääriraasteella, valkosipulilla ja sitruunanmehulla. Fileet kypsyvät noin 20 minuuttia – ½ tuntia 200 asteessa.
Tofu-kasviswok
(neljälle)
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 kesäkurpitsa, pieni
- 1 paprika
- pala keräkaalia
- 1 porkkana
- hiukan Tamaria (soijakastike) tai muuta soijakastiketta
- 1 tl hunajaa
- ½ sitruunan mehu
- pala raastettua inkivääriä
- halutessa pala kylmäsavustettua tai marinoitua tofua paloiteltuna.
Pilko kasvikset ja wokkaa 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat vielä rapeita. Mausta. Tarjoa heti quinoan, täysjyväriisin tai täysjyvänuudelin kanssa. Halutessa voi sekaan laittaa kypsymisen loppuvaiheessa muutaman cashew-pänkinän.
Bataatti-porkkana-kookoskeitto
- 1 iso bataatti tai kaksi pienempää
- 2-3 porkkanaa
- 1 sipuli
- 2 cm pala inkivääriä
- 1-2 dl kookosmaitoa
- 3 rkl oliiviöljyä
- luomu-kasvisliemikuutio tai –jauhetta
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- tuoretta korianteria keiton pinnalle saksittuna.
Paloittele bataatti, porkkana ja sipulit, kuullota ne oliiviöljyssä 1-2 minuuttia. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä niin että kasvikset juuri peittyvät, ja keitä ne kypsäksi. Lisää paloiteltu inkivääri ja mausteet. Soseuta. Lisää kookosmaito ja lämmitä, älä kiehuta.
aiheet
linkit
Toimittaja Maarit Piippo skarppaa ja kokeilee ravintovalmennusta.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.