Kahdeksan syytä antautua suklaalle

Kahdeksan syytä antautua suklaalle. Kuva: John Smith/Fancy Huffington Post listasi kahdeksan hyvää syytä syödä suklaata oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Suklaa - mikä ihana tekosyy!

1. Apua numeroiden kanssa
Brittiläiset tiedemiehet osoittivat, että suklaan sisältämät flavanolit voivat auttaa ihmisiä numeroiden laskemisessa. Koehenkilöt, jotka joivat kaakaota, laskivat helpommin numeroita taaksepäin kuin ne, jotka eivät juoneet kaakaota. Tutkijat uskovat, että kaakao voi auttaa yleisemminkin aivoja haastavissa töissä.

2. Suklaa voi auttaa suojautumaan auringolta
Suklaa ei vähennä aurinkorasvojen tarvetta, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että tumman suklaan flavonolit voivat suojata ihoa palamiselta. Saksalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että naisilla, jotka nauttivat flavonoidirikasta kaakaota joka päivä kolmen kuukauden ajan, oli vähemmän punoittava iho kuin vastaavasti vähemmän kaakaota juoneilla. Ensimmäisen ryhmän iho oli myös sileämpi ja kosteutetumpi.

3. Hiukset kiiltäväksi
Makeuttamattomasta tummasta suklaasta, hunajasta ja jogurtista voi tehdä kosteuttavan hiusnaamion. Jätä tunniksi päähän ja hiukset kiiltävät! Tummalla suklaalla on myös muita kauneusvaikutuksia.

Kahdeksan syytä antautua suklaalle. Kuva: Raphael Pinto, Stock.xchng

4. Suklaa voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoindeksiä
Tutkimuksessa havaittiin, että niillä 20–85-vuotiailla, jotka nauttivat useammin suklaata, oli alhaisempi painoindeksi kuin niillä, jotka söivät suklaata vähemmän. Henkilöt, joilla oli alhaisimmat painoindeksit söivät suklaata keskimäärin kahdesti viikossa ja kuntoilivat 3,6 kertaa viikossa. Tutkijat huomauttivat kuitenkin, että tutkimuksessa tunnistettiin yhteys, ei syy-seuraussuhdetta.

Eräs tutkija arveli, että suklaan antioksidantit voivat auttaa alhaiseen painoindeksiin. Erityisesti tumma suklaa voi auttaa tasapainottamaan hormoneja, jotka vaikuttavat painoon.

5. Säännöllinen suklaan syöminen pitää sydämen terveenä
Pieni määrä tummaa suklaata joka päivä (käytännössä yksi pala) voi suojata sydäntä tulehduksilta ja näin pienentää riskiä sairastua sydäntauteihin.

Kahdeksan syytä antautua suklaalle. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

6. Yskän lievennystä
Kaakaosta johdettava theobromiini voi vähentää kiertäjähermon aktiivisuutta. Tutkimuksessa annettiin theobromiinia yskästä kärsiville kahdesti päivässä 14 päivän ajan. 60 prosenttia potilaista osoitti yskän lieventymisen merkkejä kemikaalin ottamisen jälkeen.

7. Apu diabetesta vastaan
Eräs pienimuotoinen tutkimus osoitti, että tumman suklaan syöminen voi parantaa insuliinin toimintaa kehossa. Tämä taas pienentää henkilön riskiä sairastua diabetekseen.

8. Näkökykyä suklaalla
Suklaa kohentaa verenkiertoa aivoihin. Tutkijat esittivät, että suklaa lisää verenkiertoa verkkokalvoon, mikä parantaa näkökykyä erityisesti hämärässä tai sumussa.

kommentit

Näissä "suklaa parantaa terveyttä"-jutuissa olisi tärkeää painottaa, että suklaan kaakaopitoisuuden tulee olla vähintään 70%, eli mikään Fazerin sininen, joka on täynnä maitoa ja sokeria ei lisää muuta kuin painoa (sitä ei saisi edes kutsua suklaaksi). Suosittelisin itse vähintää yli 85% suklaata ja lisäksi mitä vähemmän loppuosassa on sokeria sitä parempi.

>Heikki H Ke, 2013-11-06 14:57

NASA hakee siis suklaasta pitäviä henkilöitä lähetystehtäviin..
missä muualla pitää laskea takaperin....
9,8,7,6,5,4,3,2,1,0 ignition...lift off

>astro nautti Ke, 2013-11-06 15:24

Itse asia ok ja kiinnostavaa, mutta enpä toivoisi näkeväni yhteisen YLEmme sivuilla noin tökkerösti käännettyä tekstiä ja huonoa suomea.

>Helena A Ke, 2013-11-06 19:43

Joo, aika väsynyt artikla. Klikkejä Siiri Huttunen, jakakaa fb:ssä ja tykätkää. Suklaa onki terveellista, sitä voiki syödä vaik se on hyvää! Toivoisin sun syövän suklaata ja hirveesti ku sitä mieltä oot. Unohda tumma suklaa, koska sillä ei oo mitään tekemistä ton otsikon kanssa. Eikä muutenka mitää uutta annettavaa.

>Chocolate To, 2013-11-07 02:14

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä