Ammattilaisen opas päivätorkkuihin

Olisiko päiväunien aika? Kuva: Henna-Leena Kallio

Tee näin:

  • Valitse päiväunien paikaksi hiljainen ja rauhallinen tila, mielellään sellainen, jossa voit maata (istuma-asennossa nukahtaminen kestää puolet kauemmin).
  • Jos et löydä hiljaista paikkaa, käytä korvatulppia tai rauhoittavaa taustaääntä.
  • Pimennä huone tai käytä lentokoneestakin tuttua silmäsuojusta.
  • Rauhoita kehosi hengittelemällä hitaasti ja syvään.
  • Keskity rentouttamaan kehosi lihaksia ajattelemalla yhtä lihasryhmää kerrallaan.
  • Rauhoita mielesi: toista mantraa, tee mielikuvituskävely mukavaan paikkaan tai laske vaikka lampaita.
  • Pidä lähettyvillä kevyt huopa siltä varalta, että tunnet olosi viluiseksi. Huom. liian lämmin tai painava peitto tekee unestakin liian raskaan.
  • Ajasta herätys esimerkiksi 20 - 45 minuutin päähän.


Erimittaiset unet vaikuttavat eri tavoin:

Noin 20 minuutin unilla mieliala kohoaa ja keskittymiskyky sekä tarkkaavaisuus lisääntyvät. Kun juot kahvia juuri ennen päiväunta, saat kofeiinista hyvän terästyksen heräämisellesi.

45 minuutin unet lisäävät luovaa ajattelua. Tätä pidemmistä unista on vaikeampaa palata takaisin aktiiviseen päivärytmiin. Mikäli aktivoituminen ei ole tarpeenkaan, voit hyvin nukkua 90 tai 120 minuutin unet. Vaikkapa vain testataksesi, kuinka pääsi toimii levon jälkeen. 


Nuku juuri sinulle sopivimpana aikana:

Jos saisit itse päättää täysin aikataulusi, moneltako heräisit tai menisit nukkumaan? Tästä rytmistä voi laskea juuri sinulle sopivimman päivätorkkujen ajankohdan. Mikäli heräät varhain, noin kello 6 ja menet mielelläsi nukkumaan 21 - 22 aikaan, paras hetki päiväunille on noin kello 13 – 13.30.

Mikäli menet nukkumaan mieluiten puolenyön jälkeen tai lähempänä aamuyhtä ja heräät noin 8 - 9 aikaan, otollisin hetki päiväunille on noin 14.30 – 15.


Miksi tirsoitella päivällä?

Länsimainen ihminen on aikain saatossa päätynyt nukkumaan vain yhden pitemmän jakson eli yön yli. Kuitenkin kehomme on ohjelmoitu kahteen unisempaan jaksoon: ani varhaisen aamun tunteihin noin kello 2 – 4 sekä iltapäivän tunteihin noin kello 13 – 15.

Iltapäivän unelias olo ei siis johdukaan raskaasta lounaasta vaan puhtaasti fysiologisista syistä. Unisuus valtaa ihmisen, vaikka lounas olisi jäänyt kokonaan väliin.

Levännyt ihminen toimii rationaalisemmin ja on leppoisa ja hyväntuulinen. Japanissa tirsoihin kannustetaan: työpaikoilla nukkumista on edistetty järjestämällä siihen soveltuvia tiloja.

Suomessa tilaisuuksia päiväuniin ei työpaikoilla tarjota. Vai onko sinun työpaikkasi poikkeus?

Oli miten oli, päiväunikulttuurin kehittäminen lähtee pienestä. Sulje ovi ja laita lappu oveen - ei kai mikään voi olla 20 minuutista kiinni?


Lähde: the Guardian 27.1.2009

kommentit

Päiväunet kunniaan toden totta! Töihin päivätorkkutila!

Ti, 2009-06-02 17:16

vielä kun pystyisi heräämään 20 minuutin päästä nukahtamisesta.. menee vähintään se 2 tuntia

Ke, 2009-06-03 05:25

Kahvikupponen ennen unia ja herätyskello vaan pärisemään!

Vanha kunnon vinkki on se, että nukkuu selällään kädet rinnan päällä, sormet ristissä. Kädet alkavat puutua n. 15 minuutin jälkeen jolloin herääminen helpottuu!

>ullav Ke, 2009-06-03 07:02

papparaiset ja pentuset nukkuvat päivällä. Asiantuntijoiden mielestä pitää tehdä sitä ja tätä jos on aikaisemmin tirsoja napannu,niin eiko siitä,mutta miks pitäs ruveta oikein opettelee ja vielä istuma-asennossa ettei nukahda liian nopeasti??

Ke, 2009-06-03 15:06

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä