Mistä unelmien sunnuntaiaamut on tehty?

Sunnuntaiaamun kuuluu olla hidas ja rento. Kuva: Hanspeter Klasser, Stock.xchng

Jokainen tietää sunnuntaifiiliksen, kun viikonloppu päättyy ja seuraavana päivänä alkaa taas arki.

Aamulla ei tarvitse kuitenkaan vielä murehtia huomista eikä mihinkään ole kiire - ainakaan ideaalitilanteessa. Länsimaissa sunnuntai on perinteinen lepopäivä. Joissain kalentereissa viikko alkaa sunnuntaista.

Mikä sunnuntaiaamuista tekee merkityksellisen?

– Sunnuntaiaamuista erityisen tekee ajattomuus ja tyyneys. Uskon, että sunnuntaibrunssienkin menestys perustuu mielikuvaan rauhallisesta, mukavasta ajanvietosta, mihinkään ei ole kiire, Maija miettii.

– Sunnuntaiaamujen tunnelman kuuluu olla sellainen kaikin puolin hidas. Ei ylimääräistä melua paitsi ehkä televisio. Mutta muuten ei edes musiikkia. Ainoastaan oma rauha ja kahvin tuoksu, Ville luonnehtii.

– Sunnuntai olisi lepopäivä akkujen lataamiseen, jos ei olisi yksivuotiasta taaperoa, joka pitää äidin liikkeessä, Laura sanoo hymyillen.

Sunnuntaiaamut. Kuva: Teresa Howes, Stock.xchng

Helppo niin kuin sunnuntaiaamu

Kohtaako todellisuus sunnuntaitoiveiden kanssa? Ystäväni listaavat:

 Uunelmasunnuntaiaamuun kuuluu pitkä lenkki, runsas aamupala, kahvia ja päivän paksu lehti, sanoo Maija. – Joskus olisi ihana myös katsoa lempileffoja ja -sarjoja koko aamu.

– Todellisuus vastaa valitettavasti liian harvoin unelmaani, vaikka niitäkin päiviä onneksi on. Useimmiten sunnuntaiaamut kuluvat joko kouluhommien parissa, siivoten tai urakoidessa viikolta jääneitä asioita, Maija jatkaa.

Ville haluaisi pyhittää sunnuntaiaamun nukkumiselle. – Yrittäjänä sunnuntaitkin kuitenkin alkavat sillä, että joku herättää soittamalla jostakin ja rauhaisa herääminen menee työasioiden mietiskelyyn.

Mari haluaa nauttia sunnuntaiaamuista hyvällä aamiaisella ja rennosti löhöillen. Myös koiran ulkoiluttaminen kuuluu rauhalliseen sunnuntaiaamuun. Unelmien aamuun kuuluisi vielä uiminen tai muu urheilu.

Todellisuudessa aamupala ei ole aina niin hyvä ja joskus sunnuntaihin kuuluu krapulakin, Mari nauraa.

Lauran unelmasunnuntaiaamu olisi hidas, iloinen ja tasapainoinen aamu yhdessä perheen kanssa.

– Herkkuaamiainen tuoreiden voisarvien ja päivän lehden kera. Todellisuus on kuitenkin väsynyt, arkinen, sekainen; ei voisarvia, ei lehteä tai aikaa lukea sitä. Mutta kuten Valio sanoo, onni löytyy arjesta, ja sitä löytyy.Croque Madame -muffinsit. Kuva: Ulla Vuorela, Yle Olotila

Lauantai on siirtymä lepoon

Entäs lauantaifiilis - miten se eroaa sunnuntaista?

– Yleensä lauantaisin on paljon tehokkaampi ja menevämpi olo. Sunnuntaisin ahdistaa, kun viikonloppu loppuu päivän päätteeksi ja se menee niin nopeasti. Lauantaisin on kivaa, sanoo Mari.

– Sunnuntaiaamu ei tällä hetkellä eroa lauantaista, mutta muistan aikoja, jolloin kiireettömyys oli avainsana. Pitkän aamiaisen jälkeen kirpparille, se oli ihan mukavaa, Laura pohtii.

Maija puntaroi, että eron lauantain ja sunnuntain välille tekee se, että sunnuntai on isolla osalla meistä vapaa, ei tarvitse ehtiä töihin tai kouluun.

– Lauantaisin painaa useimmiten menneiden arkipäivien työtahti ja aikataulutus. Sunnuntaina levätään ja otetaan rennosti.

Minkälainen on sinun sunnuntaiaamusi?

kommentit

Unelmien sunnuntaiaamuni. Suomen Yleisradion radiotarjonta Yle Radio Ykkösellä ja Radio Suomessa. Kahvikupin ääressä. Ei muuta tarvita.

>Mie Su, 2013-10-06 08:15

Sunnuntai-aamut ovat pienen lapsen kanssa samanlaisia kuin lauantai-aamut: täynnä sähellystä ja vilskettä. Siksi minun todellisia sunnuntai-aamujani ovat ne aamut jolloin lapsi on isänsä luona ja saan herätä yksin. Silloin aamuun kuuluu kiireettömyyttä, voisarvia ja tuoremehua, vaikka olisi arkiaamu ja lähtö töihin. Kun lapsi kasvaa, sunnuntaitkin varmasti rauhoittuvat.

>Yh-äiti Su, 2013-10-06 10:36

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä