Munasolujen luovutuksessa kimmokkeena auttamisen halu

Munasolujen luovuttajalle tärkeintä on auttaminen. Kuva: Shawnisa, Stock.xchng

Maija on antanut jotain itsestään toisten hyväksi. Hän on luovuttanut 10 munasolua tuntemattomalle perheelle. Munasolujen luovutus on pieni iso asia, hän sanoo.

Maijalle munasolujen luovutus on samaa kastia verenluovutuksen ja selkäydinrekisterin kanssa. Munasolujen luovutus on kuitenkin suurempi askel kuin veren luovuttaminen. Verta voi luovuttaa hetkessä, kun taas munasolujen luovutukseen voi mennä parikin kuukautta.

- En ollut koskaan saanut sitä tehdyksi, kunnes joku kaverin kaveri mainitsi, että 35-vuotiaaksi asti saa luovuttaa. Ajattelin, että nyt se on sitten tehtävä, jos sen meinaa tehdä.

Maija pisti saman tien pyörät pyörimään ja alkoi etsiä tietoa. Netistä löytyi kaksi vaihtoehtoa: Väestöliitto ja yksityiset lääkäriasemat. Maija valitsi Väestöliiton ja nosti luurin.

Aikaa ja tutkimuksia

Vastaanotto Väestöliitossa oli erittäin lämmin, koska munasolujen luovuttajat ovat niin haluttuja. Hoitajalle sai mennä juttelemaan, ja kaikki lakiasiat ja lääketieteelliset seikat kerrottiin perusteellisesti.

- Koko prosessissa kaikkein hämmentävintä oli, kuinka hyvin siellä kohdeltiin. Siellä huomasi kuinka luksusta on, jos lääkärillä ja hoitajilla on aikaa sinulle.

Lääkärikäynneillä tutkitaan perinnölliset sairaudet, joiden mukaan lääkäri tekee arvion kelpoisuudesta. Tutkimuksissa otetaan virtsa- ja verinäytteet ja jokaisella käyntikerralla tehdään myös gynekologinen tutkimus.

- Verikokeet ja testit eivät jännittäneet, mutta hetken mietin voiko tuloksia kieltäytyä kuulemasta, jos siellä onkin jotain.

Luovuttajan on allekirjoitettava paperi, jossa hän suostuu antamaan henkilötietonsa luovutusrekisteriin. Nämä tiedot voidaan antaa hoidon tuloksena syntyneelle henkilölle, mikäli hän niitä haluaa. Maija muistelee, että paperi allekirjoitettiin ennen kuin hoitoja ruvettiin antamaan.

- Paperin sai viedä kotiin luettavaksi, ja samalla kannustettiin keskustelemaan asiasta puolison kanssa, mikä vähän yllätti. En ollut tullut ajatelleeksi, että luovutus voi vaikuttaa myös puolisoon.

- Kun munasolut ovat piikissä, ne ovat vastaanottavan perheen. Siihen asti voi vielä perua, mutta sen jälkeen ei ole enää valtuuksia munasoluihin.

Munasolun luovutuksesta saa myös rahallisen korvauksen. Rahasta ei juurikaan puhuta, sillä luovutusta ei haluta tehtävän rahan takia.

- Minusta se oli yllättävän iso summa. Korvaus oli vähän yli pari sataa ja joka käyntikerralta saa myös jonkun päivärahan.

- Hetken aikaa kyllä mietin, että en voi ottaa rahaa vastaan, mutta samalla on jollain tavalla mukavuudenhaluinen. Olisin luovuttanut ilman rahaakin, mutta uskon, että joillekin se voi olla myös porkkana, jos ei koko suurempi syy luovutukseen.

Hormonit eivät tunnu missään

Munasolujen luovutus vastaa koeputkihedelmöityshoitoa munasolujen keräykseen asti. Maijalle aloitettiin hormonihoidot ensin nenäsuihkeilla. Sen rinnalle tuli pistokset, jotka annetaan itse vatsaan. 

- Pistäminen jännitti aluksi, mutta hoitaja näytti perusteellisesti miten se tehdään. Neula on ulkonäöltään kuin kynä ja se on niin ohut, että melkein ainoallakaan kerralla en tuntenut sitä. Hormonien vaikutusta en huomannut missään vaiheessa. 

Pistoksissa on tärkeää, että ne otetaan aina samaan kellonaikaan. Siksi Maijakin joutui miettimään, että voiko lähteä esimerkiksi elokuviin. Lääkintäaika kesti pari viikkoa.

Väestöliiton lääkäri kertoi Maijalle erikoisesta huomiosta: usein luovuttajat eivät saa juurikaan oireita hormonihoidoista, kun taas vastaavasti hedelmöityshoidossa olevat saavat samoista lääkkeistä pahempia oireita.

- Se on psykologista, koska hedelmöityshoitoa saavilla on niin paljon pelissä ja he ovat ehkä epävarmoja. He, jotka luovuttavat ovat jotenkin kevyemmin mukana, positiivisen kautta, jolloin eivät kärsikään oireista.

Sattuuko se?

Munasolujen luovutuspäivänä Maijaa ei jännittänyt, mutta hän huolestui, kun muistutettiin noutajan tärkeydestä. Toimenpiteestä ei saisi lähteä yksin kotiin.

- Kävi mielessä, että tämähän kuulostaa paljon rankemmalta mitä olin ajatellut. Mutta se on kai lähinnä sen takia, kun annetaan niin paljon rauhoittavia.

- Oli hämmentävää, että lääkäri tuli heti ensimmäisenä kädestä pitämään ja sanomaan: "kiitos todella paljon, tämä on niin mahtavaa, että teette tämän". Tulee olo, että joo ei mitään. Ei tämä nyt niin iso juttu ole.

Itse luovuttaminen ei Maijan mukaan sattunut lainkaan. - Usein ihmiset sanovat, että hammaslääkärissä on paljon kauheampaa ja se on niin totta. On miljoona kertaa inhottavampaa käydä porattavana.

Luovutuspäivän lisäksi määrätään kaksi sairaslomapäivää toipumiseen. Maijalle annettiin mukaan särkylääkkeitä, mutta hän ei tarvinnut niitä toimenpiteen jälkeen. Myöhemmin on myös jälkitarkastus, jossa katsotaan että kaikki toimii normaalisti.

Munasolusta lapsi

- Saisin tietää, jos haluaisin, onko luovutetuista munasoluista tultu raskaaksi. Mutta en halua.

Maijalta kerättiin 10 munasolua, mikä on ihan hyvä määrä. Jopa niin hyvä, että hetken mietittiin, että munasolut olisi jaettu kahdelle perheelle. Munasolut päätettiin kuitenkin antaa yhdelle, koska haluttiin antaa perheelle kaikki mahdollisuudet saada lapsi.

- Ajattelin, etten halua tietää, jos se epäonnistuu. Haluan elää siinä illuusiossa, että on mahdollisuus.

Maijan haaveena oli luovuttaa uudestaankin, mutta ikäraja tulee pian vastaan.

- Tajusin, että jos en kelpaa niille kolmekutosena, niin se varmaan tarkoittaa kropassani jotain. Eli jos lapselle haluaa saada sisaruksen, niin pitäisi alkaa yrittää ja käyttää se aika siihen eikä vain lykätä sitä muille munasolujen luovutuksen takia.

Maija kokee tärkeäksi puhua munasolun luovuttamisesta sekä siihen liittyvästä lapsettomuudesta. Hän on auliisti kertonut siitä kiinnostuneille ystävilleen ja kannustaa muitakin luovuttamaan.

- Lapsettomat eivät oikein puhu siitä, ennen kuin mahdollinen lapsi on vihdoin saatu. Ystäväpiirissä on joitain, jotka painivat lapsettomuuden kanssa. Edes heidän kanssaan ei puhuta siitä.

Maijaa on tultu kiittämään teostaan, mutta hänen on vaikea ottaa kunniaa. - Kipu lapsettomilla on niin käsittämätön, ja tuntuu että tämä on niin vähän minulta pois.

Munasolujen luovutuksessa yksi asia Maijaa kuitenkin mietitytti: syntyneellä lapsella on 18-vuotiaana oikeus saada itselleen Maijan tiedot.

- En ymmärrä mihin se perustuu. Ei sillä lapsella ole mitään juuria minussa. Sillä on geenit, rakennusmateriaalit. Näen, että siitä voi seurata huonojakin asioita. Olen paljon mitä-jossitellut. Voi myös olla, ettei hän saa koskaan tietää olevansa peräisin luovutetusta munasolusta.

Epäilyistä huolimatta tarve auttaa oli suurempi. - Facebookissa kiersi kuva, jossa vanha muori listasi 80 elämänohjetta, yksi jäi mieleen: When in doubt, choose life. Päätin takertua siihen heittoon.

Lähteenä käytetty lisäksi Väestöliiton sivuja http://www.vaestoliitto.fi/lapsettomuusklinikka/tule-luovuttajaksi/munasolujen-luovutus/

kommentit

Itselläni ei ole isää tiedossa ja kukaan joka on samanlaisessa tilanteessa ymmärtää sen tuskan. luovuttaja ei ajattele ollenkaan lasta . jokainen kaipaa juuriaan ja tietoa miksi olen tälläinen. siksi on hyvä että luovuttaja tiedot kerätään. on itsekästä ajatella ettei lapsen tarvotse tietää.

>isätön To, 2014-01-02 09:52

Ymmärrän hyvin isättömän tunteet. Olen luovuttanut munasoluja ennen tätä lakia, jossa lapsella on mahdollisuus tietää alkuperänsä sekä lain voimaanastumisen jälkeen. Mielestäni se on hyvä juttu, että tarvittaessa lapsi saa tietää omista sukujuuristaan eikä se minua haittaisi, vaikka joku päivä tämä lapsi/lapset ottaisivat yhteyttä ja haluaisivat tietää enemmän.

Tiedän, että ainakin kolme lasta on syntynyt omista sukusoluistani ja olen hyvin iloinen, että pystyin auttamaan.

>Juuret To, 2014-01-02 11:53

Tekstissä tarkoitetaan varmaan luuydinrekisteriä, eikä selkäydinrekisteriä. Menevät todella usein sekaisin vaikka ovat ihan eri asioita.

>Juuli To, 2014-01-02 11:56

Tämä oli kiinnostava tarina, myöskin sen vuoksi, että minulle luovutusprosessi oli aika erilainen kokemus. Oma motiivini oli enemmänkin uteliaisuus kuin puhdas auttamisenhalu - tietenkin ajatus tarjonnan ja tarpeen kohtaamisesta päällimmäisenä.
Yllättävä tieto oli tuo, että munasoluja voitaisiin jakaa useamman pariskunnan käyttöön. Itseltäni saatiin talteen yli 15 munasolua ja minulle sanottiin, että ne kaikki hedelmöitetään vain yhden ja saman miehen spermalla (oletin, että tämä on lakisääteistä). 3-4 parasta alkiota käytetään tai pakastetaan uusia yrityksiä varten. Tässä ei kuulemma synny merkittävää hävikkiä, koska kaikki alkiot eivät ole laadukkaita, jos solut nyt yleensä edes hedelmöittyvät.
Minulle luovutuksen loppupuolisko oli fyysisesti aika raskas, keräyspäivä oli kivulias ja sen jälkeiset pari viikkoa olin hyvä jos puolikuntoinen. Tällainen vaatii ymmärrystä paitsi lähipiiriltä myös työnantajalta eli rauhallinen kuukausi tarvitaan - loma olisi paras vaihtoehto. Taksi muuten toimii myös saattajana, noutaja voi olla vaikea järjestää virka-aikana.
Olen sitä mieltä, että vanhempien pitäisi kertoa 43 %:n todennäköisyydellä syntyvälle lapselle, että luovuttajaa on käytetty. Itse nimittäin haluaisin tietää. On hienoa, jos lapsi joskus ottaa yhteyttä ja haluaa tietää geneettisestä taustastaan. Mahdolliselle pettymykselle en voi mitään.

>Tilki Pe, 2014-01-03 21:46

Väestöliiton nimi on hämäävä; Väestöliitto on yhtä yksityinen klinikka kuin kaikki muutkin yksityiset klinikat.

Soluja ei laki kiellä jakamasta useammallekin saajalle, mutta osalla klinikoista soluja ei koskaan jaeta useammalle vaan yhdestä keräyksestä saadut munasolut menevät kaikki vain yhden saajan hoitoon. Jos luovuttaja haluaa luovuttaa useamminkin, laki sallii luovutuksia korkeintaan siihen saakka, kunnes hoitoja on tehty Suomen klinikoilla niin, että viisi naista on saanut lapsen. Sisarusten määrä ei ole rajoitettu eli alkioita saa käyttää esim. pakkasesta sisarusten aikaansaamiseksi. Tämä viiden yläraja pätee, vaikka klinikalla olisi jostain hoidosta solut jaettu kahdelle saajalle.

>luovutetut sukusolut korvaamaton lahja monelle Ke, 2014-03-05 10:42

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä