Yksinhuoltajat - parinmuodostuksen kakkoskansalaiset?

Kuva: Stock.xchng/Joseph Hoban

Sana yksinhuoltaja herättää ihmisissä edelleen melko kielteisiä mielikuvia. Seuranhakupalstoilla monet ilmoittavat hakukriteereissään erikseen, jos myös yh-äidit tai -isät kelpaavat seuraksi. Yksinhuoltajat on parinmuodostuksessa rankattu kakkosluokan kansalaisiksi - oletetaan, että heille kelpaa seuraksi kuka vain.

Tosiasiassa yksinhuoltajat asettavat kumppaninsa kriteerit usein paljon korkeammalle kuin vaikkapa lapsettomat sinkut.

– Kriteerit miehiä kohtaan nousivat tosi paljon sen jälkeen, kun sain lapsen. Baareissa roikkuvat miehet kiinnostivat entistä vähemmän, kun en enää juonut ja olin lopettanut myös polttamisen.

Hanna (nimi muutettu) tuli raskaaksi lomamatkalla joulukuussa 2007. Kolmekymmentävuotias Hanna oli tavannut ulkomailla asuvan miehen puoli vuotta aikaisemmin eikä raskaus ollut vahinko. Kun Hanna tammikuussa päätti palata takaisin Helsinkiin, suhde lapsen isään kariutui hiljalleen välimatkan vuoksi.

Onnellinen ja raskaana – myös ilman kumppania

Yksin lasta odottava Hanna sai kohdata ennakkoluuloja niin suvun kuin ystävienkin puolelta. Etenkin vanhempien sukulaisten oli vaikea ymmärtää, että raskaus ilman kumppania voi olla iloinenkin asia. Hannan mummo kysyi puhelimessa pitääkö hänen pahoitella vai onnitella.

– Kaikki olivat ihan kauhuissaan ja olettivat automaattisesti, että raskaus oli vahinkolaukaus. Vain lähimmät ystävät ymmärsivät, että lapsi oli haluttu ja aiottu ja suhde isään ihan aito.

Raskaana ilman kumppania. Kuva: Yle

Raskausaika kului läheisten epäilyistä huolimatta onnellisessa hormonipilvessä ja odotuksen huumassa. Lapsen isään Hanna piti yhteyttä verkon kautta. Elokuussa 2008 syntyi pieni poika, ja Hanna palasi takaisin todellisuuteen.

– Oma äitini ei asunut samalla paikkakunnalla, joten olin ihan todella yksin enkä ollut koskaan ollut pienten lasten kanssa tekemisissä. Ramppasin neuvolassa, koska minun piti koko ajan saada äidillinen varmuus siitä, että teen asiat oikein. Se oli rankkaa, mutta toisaalta olin aivan järjettömän onnellinen!

Ei seksiä, kiitos!

Hanna vietti illat yksin lapsen kanssa, mutta piti huolta siitä, että seuraelämä oli muulloin vilkasta. Ystäviä kävi kylässä, ja Hanna kyläili itsekin ahkerasti. Miehiä ei lähipiirissä pörrännyt.

- Hain ihan selvästi ihmiskontakteja. En halunnut olla vain kotona, koska tunsin itseni yksinäiseksi. Mutta ei olisi tullut mieleenkään tavata ketään miestä, puhumattakaan  että olisin hakenut seksiä.

Miesten tapaileminen oli Hannalle voimakas moraalinen kysymys. Hän tunsi itsensä halvaksi ja syntiseksi vain miettiessään sitä, että lähtisi etsimään itselleen miestä heti äidiksi tulemisen jälkeen.

Hanna ei harrastanut seksiä yli kahteen vuoteen eikä hänen aluksi tehnyt sitä edes mieli. Hanna uskoo, että luonto on järjestänyt asian niin, että hormonit eivät hyrrää, jotta äiti voi pitää lapsesta huolta.

– Seksi ei käynyt edes mielessä koko imetysaikana. Lapsi täytti mieleni aivan kokonaan, ja imetys ja muut toimet veivät kaiken ajan.

Moni parisuhde kariutuu äidin ja lapsen symbioosivaiheessa, jossa miehelle ei ole tilaa. Hanna uskoo välttyneensä paljolta turhalta riitelyltä, koska hän on voinut rauhassa keskittyä lapseensa. Useat Hannan ystävät ovat tehneet saman parisuhteensa kustannuksella.

- Tavallaan olin jopa tyytyväinen, ettei minulla ollut parisuhdetta. Koin itseni äärimmäisen epäviehättäväksi ja olisin stressaantunut, jos olisin joutunut esittelemään repsahtanutta kroppaani ja arpista vatsaani miehelleni.

Raskausaikana kiloja oli kertynyt kehoon, lähinnä takamukseen ja mahaan, 25 kiloa. Vaikka kiloja ei odotusaikana juurikaan huomannut, synnytyksen jälkeen Hannan vauvamaha ei kadonnut. Painoa kertyi yhä vain lisää, kun Hanna alkoi syödä yksinäisten iltojen ratoksi. Hoikkaan vartaloon tottunut Hanna menetti itseluottamuksensa ja alkoi hävetä vartaloaan.

– Koin itseni niin äärimmäisen epäviehättäväksi, että olisin varmasti kieltäytynyt kunniasta, vaikka puistossa olisi kävellyt elämäni mies vastaan.

Kun Hannan normaalit seksuaaliset halut vauva-ajan jälkeen palasivat, Hanna tunsi itsensä edelleen niin inhottavaksi ja rumaksi, ettei voinut edes kuvitella olevansa alasti jonkun tuntemattoman miehen edessä. Seuraa olisi silti tehnyt mieli.

Parisuhteilun aika

– Kun lapsi alkoi olla puolitoistavuotias, tajusin, että olen todella sinkku. Silloin pystyin jo ajattelemaan enemmän itseäni ja aloin tahtoa todella vahvasti ihmisen elämääni. Ja olisihan minulla mahdollisuuksia ollut, kun tutut miehet tajusivat, että olen sinkku. Heiltä tuli ihan suoria vihjailuja, mutta yhden illan jutut eivät enää kiinnostaneet, vaan suostuin pohtimaan vain potentiaalisesti pidempiaikaisia parisuhde-ehdokkaita.

Sopivaa miestä ei kuitenkaan ollut helppo tavata. Yksinhuoltajaäiti oli aina liikkeellä lapsen kanssa, ja harvoina vapaailtoinaan Hanna keksi muutakin tekemistä kuin miehen metsästyksen. Viikonloput täyttyivät lapsiystävällisestä ohjelmasta eikä baarielämä enää maistunut Hannalle laisinkaan. Tiskillä roikkuvat humalaiset miehet ällöttivät.

– En kyllä enää baareista lähtisi hakemaan kumppania, vaikka siellä on välillä ihan hauska käydä jammaamassa. Ehkä etsisin harrastusten parista tai lomamatkoilta... Käytännössä se olisi varmaan hirveän vaikeaa. Onneksi minun ei enää tarvitse etsiä.

Tammikuussa 2010 Hanna matkusti poikansa kanssa tapaamaan lapsen isää. Isä sai Hannan tuntemaan itsensä jälleen kauniiksi ja haluttavaksi muutamista lisäkiloista huolimatta ja muistutti Hannaa siitä, että tämä on yhä myös nainen, ei vain äiti. Välit lämpenivät rakkaudeksi pitkän eron jälkeen. Marraskuussa 2010 isä muuttaa pysyvästi Hannan ja poikansa luokse Helsinkiin.

Lue myös: Yksinhuoltaja - merkki otsassa?

 

kommentit

Olipas oikein kiinnostava juttu, vaikken itse yksinhuoltaja olekaan eikä minulla edes ole ennakkoasenteite heitä kohtaan. Kiitos! Onko kukaan koskaan ajatellut, että lyhenteellä yh on aika negatiivinen kaiku? Omaan korvaan se ainakin kuulostaa kielteiseltä :/

>mami Ti, 2010-10-19 12:33

Niin ei kait yksinhuoltajuus ongelma ole. Monet miehet eivät vaan halua lapsia "perheeseen" etsiessään parisuhdetta. Luulisin?

>Miäs Ti, 2010-10-19 13:01

Olet varmasti oikeassa. Ja ihan järkevää miettiä tuo asia rehellisesti jo alussa, ettei lähde "kyllä ne lapset siinä ohessa menevät" -asenteella liikkeelle. Lapset kun pukkaavat olemaan aika näkyviä hahmoja :)

>mami Ti, 2010-10-19 14:38

No kyllä minä voin sanoa 6v. kokemuksella että kyllä YH:t ovat helpompia, mutta ei ne rupea sua pitkään kattelemaan koska eivät halua ottaa uutta riskiä että saisivat huonon miehen ;)

>Jonn Ke, 2010-10-20 08:48

Olen leijonatoiminnassa joutunut näkemään, että yksinhuoltajia ei avustus/lahjoituskohteita kartoitettaessa oteta vakavasti. Heidän yhdistyksensä koetaan vähemmän kiinnostavaksi tai arvokkaaksi tuen saajaksi. Etenkään perheelliset harvoin osaavat samaistua tai käsittää arjen ongelmia, joita yksinhuoltajuus tuo. Ehdotus tukea paikallista yksinhuoltajien yhdistystä saa aikaan vaivautuneen hiljaisuuden ja hieman kummastelevia katseita. Etenkin kun sen tekee mies.

Tuen osoitus ei tuo julkisuutta eikä samanlaista mielihyvää kuin vanhusten, lasten tai vammaisten tuki. Yksinhuoltajuutta pidetään itseaiheutettuna ja yhteiskunnallisesti mitättömänä ongelmana, johon sosiaalitoimella on jo valmiita ratkaisuja.

Tämäkin kommentti osaa antaa vain sympatiaa, mutta toivottavasti osoittaa että aina siellä täällä, silloin tällöin, joku jaksaa muistaa.

>L Pappa Ke, 2010-10-20 08:59

Yhteiskunnan kannalta yksinhuoltajuus ei ole toivottava ilmiö, eikä sellaiseksi joutunut tai pakotettu yleensä ylpeile asialla - taustalla on kuitenkin aika raskaita ongelmia ja tilanteita puhumattakaan mitä yksinhuoltajuus merkitsee sosiaalisen elämän, taloudellisen toimeentulon, arjen pyörittämisen, uusioperheen jne. kannalta.

Säälittää ne lapset.

Meille varatuille miehille yksinhuoltajat ovat "mukava piriste" seksielämään, ja täytyy sanoa, että helppoa heidät on saada mukaan... Useimmat eivät edes haaveile muusta kuin että joskus saisivat miehen iloa ja harmitonta seksiä.

>yh - valinta vai pakko Ke, 2010-10-20 09:50

No onpas hyvä kun löytyi joku asia, jonka päälle voit astua ja kokea olevasi kovastikin ylevämpi kuin joku toinen!

Toivotaan, ettei vaimosi koskaan esim. kuole, jonka kautta myös sinusta tulisi tämä alempiarvoinen yksinhuoltaja, jonka lapset ovat säälittäviä ja elämäsi keskittyy AINOASTAAN ja vain naisten ilon ja harmittoman seksin saamiseen.

>Nainen Ke, 2010-10-20 10:25

Onpa hyvä että Jumala lähetti Poikansa kuolemaan ristillä myös sinunlaisen haureellisen ja epärehellisen ihmisen vuoksi, sinäkin voit vielä tehdä parannuksen. Olisin tuhat kertaa mieluummin yh-äiti kun likaisen petturin ja toisia ihmisiä hyväksikäyttävän miehen vaimo. Juuri sinunlaisesi miehet aiheuttavat avioeroja ja rikkinäisiä perheitä. Särjet naisen kunnian yhtä lailla vaimoltasi kuin muilta uhreiltasi. Muista, että joka kerta kun harjoitat haureutta avioliiton ulkopuolella, ensimmäinen ihminen, ketä siinä halvennat, on oma vaimosi.

>Nainen Ke, 2010-10-20 15:23

Todellakin taustalla on usein raskaita ongelmia, kuten se että omat halut menevät perheen edelle ja tästä seuraa ero. Usein nämä ongelmat koskevat juuri kaltaisiasi miehiä. Säälin teitä, en yksinhuoltajien lapsia! Lapset saavat sentään olla sen vanhemman kanssa, joka oikeasti asettaa perheen etusijalle ja saavat viettää rauhallisempaa ja tasapainoisempaa elämää. Itseään ajattelevat eivät edes ymmärrä mitä menettävät lapsien ja perheen mukana. Mutta onneksi baareissa natsaa. Ps.Helpot miehet baareissa eivät ole yhtään parempia kuin helpot naiset.

>Liv Ma, 2011-10-03 21:10

Yksinhuoltajuus on niin suuri ja vastuullinen tehtävä, että siihen varmaan harvemmin haetaan kumppania noin vain baarin tiskiltä.Ne harvat kerrat kun tavallisilla tuloilla elävä yh voi mennä baariin iskemään "elämänsä miestä", ei ole sen kummempia kuin on tavallisella avioliitossa elävällä. Siinä on tietenkin se ero, että yh:n ei tarvitse epätoivoisesti etsiä pientä vipinää edes hetkeksi, jotta kestäisi sen harmaan arjen sen yhden ja ainoan lökärijorman kanssa.
Yh voi mennä ja tehdä mitä itse haluaa ja ilman paniikkia, kun kukaan ei sido.Lapset hoidetaan, arki sujuu ja ihanaa olla ilman tarvetta miellyttää ketään. Paljon löytyy kateellisia kanssasisaria yh:lle. Useimmat pahat puheet lähtevät toisten, tylsässä aviossa, olevien naisten suusta.

>am Ke, 2010-10-20 09:55

Ystäväpiirissäni on paljon yhden vanhemman perheitä, joista käytännössä kukaan ei ole yksinhuoltajia. Kaikilla näillä lapsilla on sekä isä että äiti. On hyvin huolestuttavaa, että yhteiskuntamme ajaa äitejä hoitamaan lapset yksin ja isät vieraannutetaan kuviosta oikeustoimin. Vanhemmat jaksavat paljon paremmin, kun arki on todellista jaettua vanhemmuutta. Tuskinpa kukaan haluaa uudeksi puolisokseen väsähtänyttä marttyyri äitiä joka hoitaa lapsensa yksin tai katkeroitunutta lapsistaan erotettua isää.

>Nainen Ke, 2010-10-20 10:14
Nainen kirjoitti:

Ystäväpiirissäni on paljon yhden vanhemman perheitä, joista käytännössä kukaan ei ole yksinhuoltajia. Kaikilla näillä lapsilla on sekä isä että äiti. On hyvin huolestuttavaa, että yhteiskuntamme ajaa äitejä hoitamaan lapset yksin ja isät vieraannutetaan kuviosta oikeustoimin. Vanhemmat jaksavat paljon paremmin, kun arki on todellista jaettua vanhemmuutta. Tuskinpa kukaan haluaa uudeksi puolisokseen väsähtänyttä marttyyri äitiä joka hoitaa lapsensa yksin tai katkeroitunutta lapsistaan erotettua isää.

Tässä kommentissa on ajatusta. Ei voi kuin toivoa, että äidit ja isät oivaltaisivat tässä lyhyessä kirjoituksessa mainitut asiat. Kirjoittaja tietää asiasta!

>yh - valinta vai pakko Ke, 2010-10-20 10:22

Ihmisillä on usein tarve lokeroida toiset johonkin lokeroon ja mielellään niillä kriteereillä, joilla saa toisen olemaan "itseään alempana". Tämäkin nyt on yksi niistä asioista.

Hohhhoijaa, eiköhän sinkut lapsineen ole ihan normi-ihmisiä, joista nyt ei kanna kovasti hedelmää yrittää tehdä jotain kummajaisia. Mutta toki sekin asia jonkun itsetunnon kohotusta palvelee:)

>Nainen Ke, 2010-10-20 10:29

Uskottavan oloinen juttu. Jotenkin vaan jää sellainen tunne ettei tuo mies suomeen muuta, varsinkin jos hän on eteläeurooppalainen. Toivon Hannalle kuitenkin mukavaa syksyä, itsekin sitä vietän kahden lapseni kanssa.

>Herrasmies69 Ke, 2010-10-20 11:11

Olet olevinaan kirjoittajan puolella, mutta selvänäkijän kykysi kuitenkin kertovat ettei mies muuta suomeen. Sen voit päätellä esim.miehen kotimaasta.
Sinulla on ilmeisesti paljon kokemusta "etelämaalaisista" miehistä? Tuskin maantieteellinen sijainti tekee ihmisestä parempaa tai huonompaa. Tuolla on baarit pullollaan "unelmien miehiä" pohjolasta!

>Ylpeä yh Ke, 2010-10-20 11:47

Tuolle Ylpeälle Yh-äidille ja miksi ei muillekin. En ole elämässä kenenkään puolelle en sorrettujen enkä menestyjien. Tuen, kannustan ja pidän kunnollisista ja hyvistä ihmisistä.

Toivon ettei kukaan/mikään lapsiperhe eroaisi helpoin perustein vaan koittaisivat voittaa vaikeudet ja löytää niihin ratkaisuja. Olen vaan niin montaa eronnutta tuosta vierestä seurannut ja harvoin se elämä sen paremmaksi on eron jälkeen muuttunut - toki on niitäkin tapauksissa joissa suhde on ollut jotenkin sairas, väkivaltainen tai mies on ollut muuten vaan kusipää. Tunne pari vastaavanlaista äitiä ja eikä ainakaan niissä tapauksissa miestä ole suomeen tulo kiinnostanut.

>Herrasmies69 To, 2010-10-21 19:00

Yksinhuoltajaksi haluaa vapaa-ehtoisesti melko harva ihminen, mutta elämä vain joskus koettelee sillä tavoin, että on parempi elää erossa kuin yhdessä lapsen toisen vanhemman kanssa.

Artikkelissa oli hyvin kuvattu niitä fiiliksiä mitä nainen kokee synnytyksen jälkeen. Siinä olotilassa on paljon parempi, että ei ole keskenkasvuista narsistista miestä vaatimassa naiselta sitä ja tätä. Lapsi ja nainen saavat rauhassa ilman mieheltä tulevia paineita keskittyä toisiinsa ja elää sitä elämän tärkeää vaihetta symbioosissa niin kauan kuin siihen on tarvetta.

Täten voidaan turvata vauvan ja äidin hyvinvointi parhaalla tavalla.

>mamuli Ke, 2010-10-20 11:48

Mitä ihmettä? Onko joku suomalainen yh käyttäytynyt kevytkenkäisesti? Eihän Suomen nuttura-taliban tällaista voi sallia, äkkiä aiheesta julkinen keskustelu pystyyn yleisradion sivuille!

>Mies Ke, 2010-10-20 13:12

Johan täältä löytyy asiantuntemusta! Yksinhuoltajuuteni ei ole oma valintani. Olen äiti, vasuunkantaja, prheen elättäjä 24/7. Siinä sivussa siivooja, kokki, talonmies, putkimies, monitoimi-ihme jne. Eipä ole vapaita kuten omaishoitajilla, saati sitten joka toinen viikonloppu + puolet lomista. Silti en vaihtaisi osaani.

Terv. leski

>winkku Ke, 2010-10-20 23:56

Kyllä kaikki yksinhuoltajat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Meitä on moneksi. Mutta kyllä monesti harmittaa kun tuttavat itkevät kuinka heistä tuntuu että miehet/naiset käyttävät heidän henkisesti herkkää tilannettaan hyväkseen. Mutta onneksi hekin ottavat jossain vaiheessa opikseen ja oppivat kuten kaikki muutkin etsimään elämäänsä sellaista sisältöä, kuin heille lapsineen sopii. ja oppivat myös kiertämään kaukaa vääränlaiset tyypit.

>nainen Ke, 2010-10-20 17:44

Tiedän tapauksen. tuttavani erosi, ja alkoi kiertää koulutuksissa jättäen silloisen kaksivuotiaan mummolaan hoitoon. Kun lapsi oli neljä, meno vain yltyi, baarikierrokset olivat jokaviikonloppuisia. vastakkaisen sukupuolen edustajia oli monenlaisia, osa vähän useamman yön kavereita. Nyt minua, itsekin äitiä, säälittää tuo pienokainen, joka joutui olemaan monenlaisten hoitajien armoilla. Muistan erään aamun kun heräsin (olin tuttavallani kylässä) klo 12 siihen että lapsi itki nälkäänsä. Onneksi tuttavani vihdoin ja viimein löysi sen oikean ja elämä on asettunut.

>ihan hyvä äiti Pe, 2012-05-18 12:51

Eli lapsen isä tuli Suomen sosiaaliturvan elätiksi. Jippii!

>toine vasemmalta Ke, 2010-10-20 18:19

Yksinhuoltajuusilmiön yleistyminen on hälyttävä merkki yhteiskunnallisesta rappiosta ja hajaannuksesta. Kaikki tutkimukset osoittavat sen haitallisuuden kansantaloudellisesti ja kehityspsykologian viitekehyksessä, ja sitä silti tietyissä viranomais- ja poliittisissa piireissä pidetään suotavana kehityssuuntana.

>Kansalainen Ke, 2010-10-20 18:40

Yksinhuoltajia on ollut aina. Kaikista isistä ja äideistä ei vaan yksinkertaisesti ole isäksi tai äidiksi, omassa tapauksessani isä oli jätettävä. Kansantaloudellisesti maksan tuloistani noin kolmanneksen veroja kansantaloudelle, josta sinäkin säkissä kasvaneena varmasti nautit tällä hetkellä. Kehityspsykologiassa ei ole minkäänlaista väitettä siitä, että yhden vanhemman hoito ja kasvatus olisi vähemmän laadukasta kuin kahden vanhemman. Ydinperhe tarjoaa pahimmissa tapauksissa samanlaiset rakennusaineet kuin "kansalaisen", ja tuloksena on tuollaisia tyhmiä taliaivoja.

>ihan hyvä äiti Pe, 2012-05-18 12:42

lisää kommentti

linkit

Kirjallisuutta:

Eve Mantu: Musta tulee perhe

 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä