Vauvahaikuja

Vauvahaikuja. Kuva: Stock.xchng, Erick Gomez.

Pieni nyytti katseli minua. Nuuhkutin sen tuoksua ja nautin kevyestä painosta sylissäni. Kun se hermostui, taputtelin sen peppua ja lauleskelin ih-hah-haata. Lapsi ei rauhoittunut ja ojensin sen suosiolla äidilleen. 

Jotain vauvan tunnusta jäi silti käsiini, rintoihini, sydämeeni. Mieleeni kantautui jo syvälle haudattu haiku 

vieläkö tunnen sen?
rinnalleni uinumaan
sellainen, untuvainen 

Olen kahden lapsen äiti. Järki sanoo, että ei enää vauvamasua tai tissinjatketta tälle äidille; nyt jo isoiksi kasvaneet lapset ovat niin saamarin helppoja. He pukevat itse sukat ja voitelevat leivät. Puhe menee noin seitsemänkymmenprosenttisesti korvista sisään, ja joskus jopa ulkovaatteet on muistettu laittaa naulakkoon tuulikaapin lattian sijaan. 

Lapseni eivät ole vielä murrosikäisiä, joten siitä tulevasta minulla ei ole hajuakaan. En uskalla ajatella sitä; arjen harrastus-päiväkoti-yökylä-farkut vai verkkarit -rumbassa on nyt jo ihan tarpeeksi. Haluanko kokea kahden murrosiän sijasta kolme? 

Ja ennen kaikkea: Miksi ihmeessä haluaisin lisätä arkeemme kinastelun ja häsellyksen määrää hankkimalla vielä yhden lapsen? 

Ei minua yösyötöt, valvominen, töistä pois jääminen tai vaippaelämä pelota, mutta en niitä rehellisyyden nimissä kaipaakaan. En ehkä kovin innoissani istu uudelleen puiston hiekkalaatikon reunalle ja juttele muiden kokopäivä-äitien kanssa uusimmasta lasten toppapukumallista. En kaipaa turvakaukaloita, pukluliinoja tai konttailevaa murujen napsijaa pöydän alla. En usko innostuvani tulevaisuudessakaan kantoliinoista tai itse tehdyistä soseista. 

Kun viisivuotias kiipeä syliin, hänen pitkät säärensä kertovat, että meillä ei ole enää vauvaa. Tunne on yhtä aikaa syvää, surullista haikeutta ja odottavaa iloa.

Mietin usein ystävääni, joka kertoi, että on valinnut tekevänsä vain yhden lapsen. Koska valinta on m a h d o l l i n e n. Kaikilla valinnan mahdollisuutta ei ole.

Minulle valinta on muuttunut järkälemäiseksi ajatushyrräksi, joka ei jätä rauhaan.

Kuinka rauhallinen ja huoleton äiti olisin kolmannelle, kun jo toisen lapsen kanssa pinnani venyi pidemmälle kuin uskalsin esikoisen kanssa edes katsoa. 

Olen vielä sen ikäinen, että vauva olisi mahdollinen, riskit matalalla. 

Kolmas lapsi ei edes muuttaisi paljon mitään; auto, asunto ja parisuhde kestäisivät sen kyllä. Ehkä minäkin jaksaisin siirtää juuri takaisin saadun oman ajan viideksi vuodeksi syrjään, kun tietäisin että sitä on kyllä luvassa - jossain tulevaisuudessa.

Mieleni risteilee kahden vaiheilla. Vieläkö yksi vai joko riittää? Ajatus siitä, että perheemme toinen aikuinen olisi valmis vaikka suurperheen vanhemmaksi, ei yhtään helpota päätöstä. Päätöksen on kuitenkin oltava yhteinen.

Usko siihen, että muutkin vanhemmat käyvät tämän ristiriitaisen keskustelun itsensä kanssa, lohduttaa. 

Vaikka päätös oli jo mielessäni selvä, se kyseenalastui kun lainasin syliäni pienelle vaaleanpunaiseen puetulle pikkunaamalle. Se tulee ajankohtaiseksi keskustelun aiheeksi pääni sisällä vielä moneen kertaan. Varmaa on, että se tulee yllättäen, juuri kun luulin jo tehneeni päätökseni.

Voin onneksi nukkua vielä ensi yönkin rauhassa ennen kuin valinta-aikani on tikittänyt loppuun.

kommentit

Voi kiitos tästä kirjoituksesta! Muutamaan otteeseen ajatellut asiaa myös ja hurjimmissa unelmissa sisustanut asunnon uudelleen, vauvaa varten ja kuvitellut itseni kärryjen kanssa puistoihin. Saisin " lomaa oikeasta työstä" ja nimenomaan harjoittaisin lempeää äitiyttä, mitä en ehkä kahden aiemman kanssa tehnyt.. Mutta järki sanoo jo ja tunnen itseni...

>samoilla ajatuksilla To, 2013-10-10 11:38

Kaipaan kolmatta lasta perheeseemme niin kovasti, että oikein rintaa puristaa. Vaikka järki sanoo, että 36-vuotiaana kahden pienen lapsen väsyneenä aitinä kannattaisi todellakin tyytyä näihin kahteen muruseen, sydän on jatkuvasti uutta vauvaa vailla. Raskaana oleminen on ihanaa, synnytys on mieletön kokemus ja paras tunne maailmassa on saada juuri syntynyt vauva rinnalle. Ikäni puolesta tietenkin riskit jo mietityttävät. Olisin täysin valmis saamaan vielä yhden terveen lapsen, mutta entäpä jos kaikki ei menekään hyvin? Siltikin, jos vain mies näyttäisi asialle vihreää valoa, olisin innoissani yrittämässä kolmatta. Erittäin hankalaksi vauvakuumeeni tekee siis kaiken lisäksi miehen vastahakoisuus, sillä päätöksen pitää tietenkin olla yhteinen. Vielä en ole valmis antamaan periksi. Kiitos Anni Alatalolle tästä osuvasta kirjoituksesta!

>Vauvakuume (4-ever?) To, 2013-10-10 12:49

Ole hyvä <3
Ja iso kiitos itsellesi aivan ihanasta palautteesta.

Värikkäin syysterveisin
Anni Alatalo

>anniala To, 2013-10-10 15:03

Kirjoituksesi oli kuin täydellinen kopio omista ajatuksistani. Kuopus täyttää pian neljä, ja arki on helpottunut huomattavasti. Pari vuotta kuopuksen syntymän jälkeen vauvakuumeilin, mutta nyt kuume on poissa - silti ajatus kolmannesta lapsesta elää vahvasti. Yritän järkeillä asian puolesta ja vastaan, plussia ja miinuksia kerääntyy molemmille puolille. Suurin miinus on ehkä se, että lähdin 33-vuotiaana vaihtamaan uraa ja olen nyt opiskelija. Millaiset mahdollisuudet minulla on päästä työelämään uudessa ammatissani, jos olen valmistuttuani vielä pari vuotta kotona? Lopulta päätöstä ei kuitenkaan taida ratkaista järki, vaan tunne. Pelkään vain, että oikeaa tunnetta odottaessa aika ajaa vauvahaaveen ohi. Ehkäpä täytyy lähteä etsimään niitä vaaleanpunaisia tai -sinisiä nyyttejä, jospa sellainen saisi vaa'an kallistumaan suuntaan tai toiseen.

>Tuttuajuttua To, 2013-10-10 17:40

Oletteko ajatelleet, että jos joskus päätättekin haluta vielä yhden lapsen, sitä ei ehkä kuulukaan? Ei lapsia noin vain voi tilata nappia painamalla, vaikka kenties aiemmin olette tulleet helposti raskaaksi. Elätte pian onnenne ohitse. Ja neljän lapsen äitinä voin sanoa, että juuri kolmannesta lapsesta osasi nauttia kaikkein eniten. Kaikki oli jo tuttua ja rennompaa ja itselläkin luottamusta, että kaikki menee hyvin. Minusta tuntuu vähän pahalta, kun ihmiset epäröivät ottaa vastaan jotain niin kallisarvoista ja ainutlaatuista kuin oman lapsen. Kaikki työ ja vaiva lapsen hoidosta korjautuu kyllä moninkertaisena sen mukanaan tuoman ilon ja ihmeen kautta. Jos asiaa rupeaa järkeilemään liikaa ja miettii, onko nyt opiskelut kesken, onko vakivirkaa, onko omakotitalo valmis ja farmariauto pihassa, ei lapsen uskalla koskaan antaa tulla. Ja sitten kun olette päättäneet, että no, olisi se yksi lapsi vielä kiva, olette jo liian vanhoja, ettekä enää saa lapsia. Uskaltakaa ihmiset elää! Ei elämän tarvitse olla helppoa ollakseen onnellista! Kannustan teitä heittäytymään elämään ja luottamaan, että kaikki kyllä menee hyvin!

>Nyt tai ei koskaan To, 2013-10-10 22:07

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä