Mitä tehdä kun lapsi ei nuku?

Mitä tehdä kun lapsi ei nuku? Kuva: stock.xchng

Tiedän monia perheitä joissa nukkuminen on haasteellista. Noin kolmasosa tai jopa puolet kaikista pienistä lapsista kärsii jossain vaiheessa nukahtamis- tai uniongelmista.

Lapsen univaikeudet rasittavat koko perhettä ja voivat olla pitkäaikainen ongelma.

Pienen pojan äitinä voin pitää itseäni onnekkaana, sillä lapseni ei riistä untani, joka on meille kaikille välttämätöntä pääomaa. Reilun kahden vuoden ikäinen lapsi on nukkunut alusta asti hyvin. Mutta itse nukkumaanmenosta on tullut nyt ongelmallista. Nukuttamisrumbaan menee kaksikin tuntia illassa. Ja se on liikaa. Missä on äidin ja isän oma aika? Mitä tehdä kun lapsi ei nuku?

Pyysin YLE Puheen Perheen aikaan Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattorin Minna Oulasmaan nukkumattia leikkimään.

Tässä Minnan yleisimmät vinkit, jotka auttavat nukahtamista ja takaavat paremmat yöunet lapselle:

- Selkeä ero yöllä ja päivällä. Lapselle on tarjottava päivällä riittävästi lapsen ikään sopivaa aktiviteettia, lähellä oloa ja seurustelua.

- Jos llapsen nukkuminen on haasteellista, iltatoimet kuten iltapesu, iltapala, iltasatu olisi hyvä hoitaa samaan kellonaikaan myös viikonloppuisin.

- Nukkumaan mentäessä on tärkeää, että aikuiset pysyvät rauhallisina.

- Nukkumaanmenosta ei saa tehdä rangaistusta lapselle. Lapsi ei saa tuntea, että hänet laitetaan rangaistukseksi nukkumaan, jotta vanhemmat pääsevät esimerkiksi viettämään omaa aikaa. Nukkumisen tulisi olla ihana asia!

- Vanhempien pitää pysyä lapsen uniasioissa ajan tasalla. Jokainen kehitysvaihe tuo uusia haasteita myös yöhön ja näihin haasteisiin tulee vastata.

- Tarvittaessa kannattaa hankkia apua, kuunnella neuvoja ja hakea tukea muilta perheiltä, ystäviltä ja sukulaisilta.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä