Sieniherkkuja metsästä

Kantarellit. Kuva: Seija Aunila

Tänä vuonna sieniä alkoi ilmestyä heinäkuun alkupuolella. Kantarellien lisäksi metsästä on saanut myös esimerkiksi mustatorvisieniä. Runsaat sateet ja niiden välissä ilmaa hellästi lämmittävä aurinko on tehnyt metsistä varsinaisia aarreaittoja.

Nyt kannattaa tähyillä erityisesti herkkutatteja. Niitä löytyy esimerkiksi mäntykankaisista metsistä. Herkkutatin voi sekoittaa sappitattiin, mutta kun koskettaa varovasti kielenkärjellä sientä, niin tatit erottaa toisistaan. Sappitatti maistuu nimensä mukaisesti sapelle. Koska se on niin pahan makuinen, niin madotkaan eivät viihdy siinä toisin kuin herkkutatissa.

Loppusyksyllä metsä tarjoaa suppilovahveroita. Niitä voi kerätä aina lumen tuloon asti. Suppilovahvero on siitä mukava sieni, että sen kerääminen rauhoittaa. Hätäiselle nämä metsän piiloutujat eivät näyttäydy.

Jos saat sieniä runsaasti, niin kantarellit, tatit ja suppilovahverot voi kypsentää kevyesti paistinpannussa ja panna pakastimeen.

 

Kuivatut sienet - sienestäjän ystävänlahja

Kuivaa tatteja ohuina suikaleina. Pane kuivatut tatit lasipurkkiin.
Kirjoita purkkiin saatteeksi pieni tarina sienien keruupaikalta, tunnelmasta, maastosta, ilmasta, omista ajatuksistasi. Liitä tarina purkin kylkeen ja anna tattipurkki joululahjaksi läheisellesi.


Sienten kuivatusohjeet:

  1. Voit kuivattaa sienet ritilän päällä huoneessa, joka ei ole liian kostea.
  2. Viipaloi sienet ohuiksi. Aseta ne ritilän päälle yhteen kerrokseen.
  3. Nosta ritilä kaapin päälle, mielellään lähelle patteria tai ilmalämpöpumppua. Patterista nousee lämpöä, joka muodostaa kevyen ilmavirran. Kääntele sieniä muutaman kerran päivässä.

 

Metsässä voi välillä olla vaikea tunnistaa, onko jokin sieni syötävä vai ei. Myyryläisen sienikoulu opettaa tunnistamaan sieniä ja vinkkaa, millaisesta maastosta mitäkin sientä kannattaa lähteä etsimään.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä