Värileikkiä pipareilla
"Sadepäivä. Tuuli vihmoo pisaroita ikkunaan hurjalla ropinalla. On harmaata, ikävää ja tylsää! Jotain on siis tehtävä! Mitenkä olisi piparit? Huippuhauskaa "askartelua" lasten kanssa. Vaikka nelivuotiaamme on lähiaikoina ollut aika nuiva osallistumaan leipomiseen, tähän hommaan hän tarttui ilomielin. Kädet oli pesty ennen kuin ehdin asiasta edes huomauttaa.
Piparit leivoimme Mansikkamäen Ebeltä napatulla ohjeella helposti aamupäivällä. Päiväunien jälkeen koristelimme piparimme niin ikään Mansikkamäeltä napatulla pikeeriohjeella."
- Merituuli, Sillä sipuli -blogi
Helposti leivottava pikkuleipätaikina
2 ½ dl sokeria
n. 150 g voita
1 kananmuna
½ dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 7 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
ripsaus suolaa
Vatkaa sokeri, voi, kananmuna, kerma ja vaniljasokeri yhdessä kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuuteen desiin jauhoja leivinjauhe ja lisää tämä yhdiste vaaleaan vaahtoon. Lisää sitten loppuja jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on leivottavan oloista mutta vielä pehmeää.
Peitä kulho ja laita jääkaappiin jähmettymään. Meillä jähmettyi tunnissa.
Kaulitse taikina noin puolensentin ohueksi ja ota muoteilla irti taikinaa.
Paista 200 asteisessa uunissa viitisen minuuttia kunnes reunat alkavat saada väriä. Piparit jäävät tosi vaaleiksi, joten älä odotakaan niiden kummemmin saavan väriä.
Koristele jäähtyneenä.
Koristelu
2(-3) munanvalkuaista
noin 500 g tomusokeria
5-7 tippaa sitruunamehua
Sitruunamehua siksi, että pikeeri kovettuu paremmin.
Käytä puhdasta ja kuivaa kulhoa. Vatkaa 2/3 osa tomusokerista valkuaisten kanssa vaahdoksi ja lisää sitruunamehua. Jatka vatkaamista ja lisää tarvittava määrä tomusokeria. Tämä riippuu luonnollisesti valkuaisen määrästä ja koosta. Seos on piparin koristeluun sopivaa kun vatkaimia nostamalla vaahto jää pystyy, mutta huippu notkahtaa.
Värjää pikeeri halutessasi. Peittämätön pikeeri alkaa kuivua heti, joten se kannattaa sujauttaa suoraan pursotinpussiin. Meillä pikeeri pakattiin pakastepusseihin, joiden kulmaan leikattiin pienenpienet reiät pursotusta varten.
Sitten vain esille nompparelleja ja muita haluamianne koristeita ja hauskuus voi taas alkaa! Käytämme koristeluun elintarvikevärejä ja kaupan nompparelleja, mutta aina sopivan paikan tullen myös lunnollista värjäämistä ja nomppareilleina kuivattuja kanervankukkia!
Pari päivää leipomisen jälkeen poitsumme ilmaisi mainiosti: "Koskas äiti kaivetaan taas kaulimet esille ja ruvetaan leipomaan pipareita?"
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.