Värileikkiä pipareilla

"Sadepäivä. Tuuli vihmoo pisaroita ikkunaan hurjalla ropinalla. On harmaata, ikävää ja tylsää! Jotain on siis tehtävä! Mitenkä olisi piparit? Huippuhauskaa "askartelua" lasten kanssa. Vaikka nelivuotiaamme on lähiaikoina ollut aika nuiva osallistumaan leipomiseen, tähän hommaan hän tarttui ilomielin. Kädet oli pesty ennen kuin ehdin asiasta edes huomauttaa.

Piparit leivoimme Mansikkamäen Ebeltä napatulla ohjeella helposti aamupäivällä. Päiväunien jälkeen koristelimme piparimme niin ikään Mansikkamäeltä napatulla pikeeriohjeella."

- Merituuli, Sillä sipuli -blogi

 

Helposti leivottava pikkuleipätaikina

2 ½ dl sokeria
n. 150 g voita
1 kananmuna
½ dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 7 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
ripsaus suolaa

Vatkaa sokeri, voi, kananmuna, kerma ja vaniljasokeri yhdessä kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuuteen desiin jauhoja leivinjauhe ja lisää tämä yhdiste vaaleaan vaahtoon. Lisää sitten loppuja jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on leivottavan oloista mutta vielä pehmeää.

Peitä kulho ja laita jääkaappiin jähmettymään. Meillä jähmettyi tunnissa.
Kaulitse taikina noin puolensentin ohueksi ja ota muoteilla irti taikinaa.

Paista 200 asteisessa uunissa viitisen minuuttia kunnes reunat alkavat saada väriä. Piparit jäävät tosi vaaleiksi, joten älä odotakaan niiden kummemmin saavan väriä.
Koristele jäähtyneenä.

Pipareita pikeerikuorrutuksella! Kuva: http://sillasipuli.blogspot.com/ -blogi

Koristelu

2(-3) munanvalkuaista
noin 500 g tomusokeria
5-7 tippaa sitruunamehua

Pipareita pikeerikuorrutuksella! Kuva: http://sillasipuli.blogspot.com/ -blogiSitruunamehua siksi, että pikeeri kovettuu paremmin.

Käytä puhdasta ja kuivaa kulhoa. Vatkaa 2/3 osa tomusokerista valkuaisten kanssa vaahdoksi ja lisää sitruunamehua. Jatka vatkaamista ja lisää tarvittava määrä tomusokeria. Tämä riippuu luonnollisesti valkuaisen määrästä ja koosta. Seos on piparin koristeluun sopivaa kun vatkaimia nostamalla vaahto jää pystyy, mutta huippu notkahtaa.

Värjää pikeeri halutessasi. Peittämätön pikeeri alkaa kuivua heti, joten se kannattaa sujauttaa suoraan pursotinpussiin. Meillä pikeeri pakattiin pakastepusseihin, joiden kulmaan leikattiin pienenpienet reiät pursotusta varten.

Sitten vain esille nompparelleja ja muita haluamianne koristeita ja hauskuus voi taas alkaa! Käytämme koristeluun elintarvikevärejä ja kaupan nompparelleja, mutta aina sopivan paikan tullen myös lunnollista värjäämistä ja nomppareilleina kuivattuja kanervankukkia!

 

Pari päivää leipomisen jälkeen poitsumme ilmaisi mainiosti: "Koskas äiti kaivetaan taas kaulimet esille ja ruvetaan leipomaan pipareita?"

Takaisin sivulle Bloggausta ja kokkausta lasten kanssa

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä