Talkkunasta uusi vanha tuttu

Talkkunaa ja mustikkasmoothieta. Kuva: Jenny Huttunen

Talkkuna on jauhovalmiste, joka valmistetaan keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan jauhoksi. Se, kuinka voimakkaasti jyvät paahdetaan ja karkeaksi jauho jätetään, vaihtelee ympäri Suomen.

Nykyinen talkkuna valmistetaan teollisesti - valmistuksessa pyritään kuitenkin noudattamaan perinteitä. Karjalaisten ja savolaisten talkkuna on valmistettu pääasiassa ohrasta, kun taas Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Hämäläinen talkkuna on kuitupitoisempaa, koska siihen on lisätty ohran ja kauran lisäksi herneitä ja papuja.

- Talkkunasta on vahvoja mielipiteitä alueellisesti - eli mihin makuun kukin on tottunut, kertoo Laihian maltaan tuotekehityspäällikkö Henrietta Gullman.


Kuitu pitää nälän loitolla

Talkkuna sisältää valmistajasta riippuen keskimäärin 20 - 26 grammaa kuitua 100 grammaa kohden. Hiilihydraatteja 100 grammassa on 50 - 70 gramman välillä. Erittäin kuitupitoisena talkkuna ylläpitää suoliston kuntoa ja toimintaa.

Karppaajan ruokavalioon talkkunan saa sopimaan hyvin, sillä talkkunassa on kauran hyvät rasvat.

- Kolmella ruokalusikallisella talkkunaa vaikka maustamattoman viilin joukossa saa jo lähes puolet päivän kuitutarpeesta, Henrietta Gullman kertoo.

- Karppauksessa puhuttaa hiilarien korvaaminen kovilla rasvoilla. Talkkunan rasvakoostumus on kasviperäistä ja se sisältää kauran hyviä kuituja.

Tutut, perinteiset perusmaut pitävät pintansa hyvin nykyäänkin. Mämmi, kotikalja ja hernekeitto ovat vanhoja hyviä tuotteita, ja talkkuna voidaan lukea yhdeksi näistä.

Talkkunaa myydään tasaisesti ympäri vuoden, vaikka kesä tekeekin oman piikkinsä.

- Talkkuna on tyypillisesti kesäajan ruoka, vanhemmat talkkunan käyttäjät yhdistävät sen kesään ja mustikka-aikaan.


Tutustu talkkunaan ruokalusikallisella kerrallaan

Jos talkkuna on vielä tuntematon, kannattaa ensimmäiseksi kokeilla sitä jälkiruokana.

Henrietta Gullman suosittelee marjahyvettä, joka valmistuu nopeasti maitorahkasta, vanilijakastikkeesta, fariinisokerista ja marjoista. Jouluaikaan marjojen tilalla voi käyttää luumuja.

- Talkkuna maistuu jälkiruuassa, muttei voimakkaasti. Tämä on sopiva karppaajan välipala, jos korvaa vanilijakastikkeen vaikka kermalla.

Nopeammin talkkunan kanssa pääsee tutuksi kokeilemalla sitä mustikkajogurtin kanssa. Ruokalusikallinen talkkunaa yhtä jogurttipurkkia kohden riittää.

- Mustikka ja talkkuna ovat perinteinen yhdistelmä, maut sopivat todella hyvin yhteen.

Leivonnassa talkkunalla voi korvata osan vehnäjauhoista, jolloin takina on kuitupitoisempaa. 

kommentit

karppaajana kommentoisin tuota kuituhömpötystä. Suomessa kun tuntuu olevan se idea että kunhan kuitua on niin kaikki on hyvin. Kyllä liha aina parhaiten nälkää pitää kuin kuitu ja minulla on suolisto toiminut ihan samalla lailla tai ehkä jopa paremmin kuin turhan kuidun jätin pois. Sehän auttaa suoliston toimintaan vain niin että se lisää tavaraa jota sitten me sonnimme pois :D

>Franco Pe, 2011-12-16 12:35

"Karppauksessa puhuttaa hiilarien korvaaminen kovilla rasvoilla. Talkkunan rasvakoostumus on kasviperäistä ja se sisältää kauran hyviä kuituja."

Disinformaatio loistaa. Ei karppauksessa ole kysymys mistään kovista rasvoista, vaan rasvoista ylipäänsä. Kovalla rasvalla tarkoitetaan tyydyttyneitä rasvahappoja ja niitä on kaikissa rasvoissa. Kaikkia rasvatyyppejä tarvitaan karppauksessa.

Kannattaisi muistaa kovan rasvan tai eläinrasvan demonisoinnissa, että ihminen tuottaa sitä itsekin ja solukavot ja aivot sisältävät niitä runsaasti. Jos se olisi vaarallista, evoluutio olisi muokannut ihmisen mekanismit toisin.

>Teme Pe, 2011-12-16 13:32

Talkkuna sisältää VAIN 58% hiilihydraattia ! jos siinä olisi alle 10% se voisi kiinnostaa karppaajia. Eipä ole juuri eroa sokeriin.

>Teme Pe, 2011-12-16 13:36

Sitä talkkunaa laitetaan vain niin vähän piimään tai viiliin, että hiilihydraattimäärä jää pieneksi. Maku on kuitenkin tosi hyvää ja mielestäni pitää nälkää paremmin kuin puuro tai leipä. Siinä on myös hyödyllistä kauraa... Hyvää juuri mustikoiden kanssa.

>TR Pe, 2011-12-16 20:08

Tarvitsee se sokeriakin...parempi korvata talkkuna vaikka rahkalla tai KREIKKALAISELLA /huom välimeren dieetti/ jogurtilla....

>Teme La, 2011-12-17 01:48

lisää kommentti

linkit

Kesämökillä pienenä mummin kanssa kahdestaan ollessani mummi laittoi minulle lautaselle mustikoita, talkkunaa ja maitoa. Siitä lähtien olen ollut
vannoutunut talkkunafani. Talkkuna maistuu monessa eri muodossa, mutta mustikoiden kanssa se maistuu edelleen parhaimmalta ja tuo mieleen tuon leppoisan kesäpäivän auringonpaisteineen.

Nimimerkki: Aldo 

Lähde: Olotila: Ruokamuistoja - isovanhempien kanssa koettu

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä